
Idag uppmärksammas Världsaidsdagen över hela världen. Vi arbetar sedan flera år med ett nytt sätt att ge behandling som gör att hivpositiva slipper vandra i timtal varje månad för att få sina mediciner. Genom patientgrupper har vi kunnat se att fler stannar kvar i behandling och att dödligheten minskar.
Ana Maria Manuel i Mocambique håller upp en skylt med ett budskap hon hoppas att människor som stödjer Läkare Utan Gränser ska läsa: "För min bebis skull måste jag ta hivmediciner varje dag. Men det tar fem timmar att gå till kliniken för att få dem. Det kan jag inte göra varje dag."
Hon har levt med hiv i tio år. Tack vare hiv-mediciner har hennes tre barn sluppit infektionen. Risken att smitta ett nyfött eller ammat spädbarn sjunker till några få procent om mamman tar sina mediciner regelbundet och på rätt sätt.
De återkommande resorna till hivkliniken för att hämta de livsviktiga läkemedlen är mycket tidsödande för Ana Maria Manuel och många andra hivpatienter.
I flera länder, bland dem Moçambique där Ana Maria bor, finns numera system där en grupp patienter kan gå ihop och turas om att hämta mediciner till varandra. Det innebär att varje patient inte behöver gå till kliniken så ofta.
De här patientgrupperna, som bland andra Läkare Utan Gränser har dragit igång, har lett till att många fler hivsmittade fortsätter sin behandling.
Vår läkare Susanna Ericsson har arbetat med hivpositiva i Afrika och sett hur patienter kämpar för att orka stanna kvar i behandling när de tvingas vandra i timtal för att få medicin – se henne berätta.
FILM
Läs mer om patientnära vård av hivpositiva
