Hoppa till huvudinnehåll

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Publicerad 26 maj 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Vi är också kritiska till bristen på information och begränsningarna som gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. De grekiska myndigheterna måste se till att människor på flykt garanteras fortsatt hjälp under förflyttningen.

– Det är oacceptabelt att människor inte blivit informerade om vart de förs. De måste ges en chans att fatta egna beslut och då behöver de korrekt information. De har flytt från krig och våld och levt i undermåliga förhållanden i Idomeni i mer än två månader, säger Michele Telaro som är Läkare Utan Gränsers projektkoordinator i Idomeni.

– De patienter vår sjuksköterska talade med bröt ihop i tårar. De frågade henne vart de är på väg, om det finns läkare på plats där. Hon visste inte vad hon skulle svara för hon vet inte om de får tillräcklig vård framöver, fortsätter Michele Telaro.

Vågar inte uppsöka sjukhusvård

Organisationens medicinska team har mött patienter med kroniska sjukdomar som diabetes och epilepsi som måste behandlas kontinuerligt. De allvarligt sjuka patienterna vill inte läggas in på sjukhuset som ligger utanför lägret eftersom de sedan inte får komma in i lägret igen.

Läkare Helen Birhane från Falun berättar om en gravid kvinna som hon behandlade under sitt nattpass.

– Hon hade plötsligt fått kraftiga buksmärtor och underlivsblödningar. Vi förstod att detta kunde vara allvarligt och bedömde att hon direkt behövde föras till ett sjukhus. Men patienten vägrade. Hon vägrade för att hon inte ville lämna sina två små barn som låg och sov i tältet.

Humanitärt arbete begränsas

Ett annat problem är att hjälporganisationer fått väldigt begränsad tillträde till lägret sedan i tisdags. Det gör det svårt att till exempel dela ut mat och bistå flyktingar på andra sätt.

– Man kan inte säga att flyktingarna lämnar lägret frivilligt. Dessa människor har inget annat val än att lämna Idomeni. De kan ju inte stanna om de inte får den mest grundläggande hjälpen längre, säger Läkare Utan Gränsers landansvarige i Grekland Loïc Jaeger.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Idomeni sedan april 2015. Organisationen har genomfört runt 38 000 patientbehandlingar sedan dess. Upp emot 260 medarbetare har jobbat för organisationen i lägret.

Aktuellt om Grekland

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

Vaccinationskampanj i Idomeni, Grekland
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj i Idomeni

Förra veckan vaccinerade vi 3031 barn i flyktinglägret i Idomeni, Grekland. I de undermåliga förhållanden som råder i lägret sprids sjukdomar och många barn som har varit på flykt länge saknar skydd.

Lägret i Idomeni, på gränsen mellan Grekland och Makedonien.
Nyheter från fältet

Kriget i Syrien förföljer dem - som en skugga

”Innan jag kunde se honom hörde jag hans skrik genom klinikens tältduk. Det är tydligt att detta är en nödsituation." - Conor Kenny, läkare i Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.