
Efter att Ungern stängt gränsen mot Serbien har antalet flyktingar som är fast i Serbien ökat snabbt. Vi utökar därför vårt arbete i Serbien.
Våra mobila team undersöker behoven bland de som är fast i Serbien och som kan ha skadats vid sammandrabbningarna med den ungerska polisen och armén under onsdag eftermiddag. Sedan Ungern stängde gränsen mot Serbien har omkring 5 000 personer samlats i ingenmanslandet mellan de båda ländernas gränskontroller.
Den ungerska polisen ger inte någon information om huruvida gränsen kommer att fortsätta hållas stängd. Tusentals flyktingar söker därför efter andra alternativ att ta sig till Europa. Läkare Utan Gränser arbetar för att säkerställa att det finns tillgång till sjukvård dygnet runt och vi delar ut tält till familjerna.
– Att stänga gränserna är ingen lösning. Man skjuter bara över problemet till ett grannland och tvingar människor att ta mer risker och gör deras resa ännu svårare. Detta har en tydlig inverkan på deras hälsa, säger Ana de Lemos, projektsamordnare för Läkare Utan Gränser.
– Så länge konflikterna fortsätter i de länder som människorna flyr ifrån, kommer de fortsätta att fly och att hitta vägar ut, oavsett vilka hinder de möter.
UPP TILL 4000 ANLÄNDER VARJE DAG
De senaste veckorna anlände mellan 2 000 och 4 000 personer om dagen till lägret i ungerska Röszke. Föra helgen och i måndags tömde polisen oväntat lägret. Människorna skickades med bussar och tåg mot den österrikiska gränsen. Läkare Utan Gränsers team arbetade på plats under söndagskvällen och under hela måndagen tills det sista tåget hade lämnat Röszke. Trots de svåra omständigheterna kunde vårt team bistå runt 500 flyktingar, de tog hand om gravida kvinnor och behandlade sår och andningsbesvär.
När alla hade lämnat Röszke åkte vårt team över gränsen till Serbien. Vi har drivit mobila kliniker och delat ut förnödenheter i Subotica, Horgos, Belgrad och Presevo sedan december förra året. Våra team behandlar hud- och luftvägsinfektioner som många drabbas av på grund av de dåliga levnadsförhållandena på resan och erbjuder även psykologiskt stöd. Fram till slutet på augusti har Läkare Utan Gränsers team genomfört över 5 000 patientbehandlingar.
Människorna vid gränsen befinner sig i ett slags limbo.
Aurelie Ponthieu
Serbien är fortfarande mycket dåligt förberett när det gäller att möta behoven hos människorna på flykt. Landets fem asylcenter rymmer endast cirka 1 000 personer samtidigt. Under sommaren har myndigheterna försökt att utöka landets mottagningskapacitet och byggde tre tältläger i Presevo, Miratovac och Kanijza som rymmer 1 200 personer.
– Människorna som är strandsatta vid den serbisk-ungerska gränsen befinner sig i ett slags limbo. De kan inte åka vidare, men de kan inte heller åka tillbaka. De har ingen aning var de ska söka skydd, säger Aurelie Ponthieu, humanitär rådgivare för flyktingfrågor hos Läkare Utan Gränser.
– De har inte passerat ett enda europeiskt land med kapacitet att möta deras behov. Det är helt absurt hur Europa just nu hanterar flyktingsituationen.
