Hoppa till huvudinnehåll

Instängd

Publicerad 8 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Anna Blideman fältarbetare Haiti

Vi åkte på en liten utflykt igår, ungefär 2 timmar bort från där vi bor. Det var skönt att komma iväg och se någonting annat. Efter nästan tre veckor här har jag i princip bara sett området runt vårt hus och sjukhuset.

Jag har känt mig frustrerad över att jag inte kan gå omkring på gatan bland människor, köpa min egen mat på marknaden eller slinka in på något café och ta en kaffe och prata med någon som bor här.

Av säkerhetsskäl har vi en grön zon vi får röra oss i, men förutom att vi får gå de cirka 500 meterna till sjukhuset, så måste vi ta bilen till de flesta ställen. Och utanför den gröna zonen kan vi överhuvudtaget inte röra oss. Haiti är fattigt, med cirka 80% av befolkningen som lever i extrem fattigdom och i kombination med att det är mycket vapen i omlopp gör att många områden helt enkelt är för farliga för oss att vistas i. Just nu är det lugnt men med ett presidentval som stundar hoppas vi att det inte är lugnet före stormen...

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

En ung patient som utsatts för sexuellt våld besöker vår klinik i Port-au-Prince.
Haiti

Sexuellt våld slår hårt mot Haitis unga

På vår klinik i Haitis huvudstad Port-au-Prince möter vi dagligen kvinnor och flickor med fruktansvärda historier om sexuella övergrepp i bagaget. Särskilt oroande är att 53 procent av dem är under 18 år.

Rapport: Against their will - Sexual and gender based violence against young people in Haiti

Against their will: SGBV against young people in Haiti

2017

Sexuellt eller könsbaserat våld mot unga är fortfarande en fråga som det talas ganska tyst om på Haiti. Incidenter tenderar att inte rapporteras på grund av stigmatisering och skamkänslor, eller av rädsla för repressalier.