Hoppa till huvudinnehåll

Instängd

Publicerad 8 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Anna Blideman fältarbetare Haiti

Vi åkte på en liten utflykt igår, ungefär 2 timmar bort från där vi bor. Det var skönt att komma iväg och se någonting annat. Efter nästan tre veckor här har jag i princip bara sett området runt vårt hus och sjukhuset.

Jag har känt mig frustrerad över att jag inte kan gå omkring på gatan bland människor, köpa min egen mat på marknaden eller slinka in på något café och ta en kaffe och prata med någon som bor här.

Av säkerhetsskäl har vi en grön zon vi får röra oss i, men förutom att vi får gå de cirka 500 meterna till sjukhuset, så måste vi ta bilen till de flesta ställen. Och utanför den gröna zonen kan vi överhuvudtaget inte röra oss. Haiti är fattigt, med cirka 80% av befolkningen som lever i extrem fattigdom och i kombination med att det är mycket vapen i omlopp gör att många områden helt enkelt är för farliga för oss att vistas i. Just nu är det lugnt men med ett presidentval som stundar hoppas vi att det inte är lugnet före stormen...

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Aktuellt om Haiti

För att hjälpa människor som drabbades av orkanen Matthew i Haiti delar vi nu ut byggmaterial, hygienartiklar, vattenförvaring och vattenreningstabletter, filtar och energikex.
Nyheter från fältet

Fortsatt stöd åt de drabbade i Haiti

Tre månader har gått sedan orkanen Matthew träffade Haiti. Efter att ha bistått med akut medicinsk vård ser vi nu till att 10 000 familjer i sydöstra Haiti, som drabbades hårdast av orkanen, får möjlighet att återuppbygga sina hem. 

Min sista dag på sjukhuset hade mina kollegor ordnat överraskningsfika.
Nyheter från fältet

Tack och hej!

"Mitt uppdrag är slut. Aldrig trodde jag att nio månader kunde gå så fort. Men nu är det dags att lämna och lämna över. Jag har lärt mig mer än vad jag hade kunnat drömma om. À là prochaine!"

Träning för personalen på intensivvårdsavdelningen. Läkaren Maitre visar Orgella och Bazelais tekniken för återupplivning.
Nyheter från fältet

Vad vi gör på jobbet

Jag har själv alltid undrat vad människor som jobbar “organisatoriskt” egentligen gör och nu är jag där själv och kan knappt förklara vad det innebär. 

Nyheter från fältet

Svårt att nå de drabbade byarna i Haiti

Orkanen Matthew drabbade stora delar av Haiti mycket svårt. Hundratusentals människor har fått sina hus förstörda och är i behov av rent vatten och sjukvård. På plats finns Ida Torstensson som jobbar som vatten- och sanitetsexpert.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.