Hoppa till huvudinnehåll

Intensiv akutvård i krigets Jemen

Publicerad 2 mars 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Bombattacker i Saada i Jemen har förstört vägar och byggnader

Här i Sa’ada-provinsen i norra Jemen har vägar och byggnader helt förstörts efter upprepade bombattacker.

Mariela Carrara arbetar som akutläkare på ett sjukhus vi stödjer i Sa’ada, Jemen. Hon berättar om sitt intensiva arbete och de hemska följderna av kriget. Här utsätts civilbefolkningen ständigt för bombattacker – över 90 procent av patienterna har skador orsakade av bomber. 

När jag först kom till Sa’ada i maj, attackerades staden av flygräder varje dag. Vi bodde i sjukhusets källare på grund av bombningen som pågick i närheten. Vid varje explosion kunde vi känna fönstren och dörrarna skaka. Två månader senare hade staden blivit näst intill helt förstörd och var tom på människor.

En av våra ambulansförare dödades, liksom de fem eller fyra skadade patienterna som befann sig i ambulansen.

Mariela Carrara, akutläkare 

Nu sker bombningarna oftast 20 km bort eller mer, mot gränsen till Saudiarabien. Vårt team bor inte längre i källaren utan i ett hus i närheten. Människor har återvänt till staden och bor i de byggnader som fortfarande står kvar. Vissa butiker är öppna och man kan köpa frukt och kläder på marknaden.

Men i områden utanför staden, där många internflyktingar befinner sig, är levnadsvillkoren väldigt dåliga. Människor bor i små tält och har svårt att få tillgång till vatten och sjukvård. För tio dagar sedan delade vi ut väsentliga förnödenheter där.

Ökat behov av akutvård

Sjukhuset har förändrats mycket under tiden jag varit här. På grund av människors akuta medicinska behov har antalet sjukhussängar ökat från 30 till 94. Avdelningen för intensivvård har utökats från sju till 16 sängplatser. Som akutläkare specialiserad inom internmedicin tillbringar jag den största delen av min tid på akutmottagningen och avdelningen för inlagda patienter.

Bomber dödade ambulansförare och civila

De flesta av våra patienter – över 90 procent – är krigsskadade, med skador orsakade av bombattacker. Den 21 januari orsakade en bombräd i Dhayan, 22 km härifrån, flera dödsfall och skadade. När räddningsaktionen började och ambulanserna var på plats bombade de en andra gång, och dödade ännu fler människor. En av våra ambulansförare dödades, liksom de fem eller fyra skadade patienterna som befann sig i ambulansen.

akutläkare vårdar patienter skadade av bomber i Saada Jemen

Mariela ger akutvård till krigsskadade i Sa'ada.

Skadade transporterades i privata bilar

Vi tog emot våra första patienter klockan tre den eftermiddagen. De transporterades hit av människor i privata bilar. De sa att fler skadade var på väg. De här fem eller sex patienterna var alla allvarligt skadade och några av dem behövde akut återupplivning.

Vi påbörjade vår plan för hantering av ett stort antal skadade. Vi tog in extra personal och medicinsk utrustning, förberedde tält utanför sjukhuset för triage (en process för prioritering av patienter) och patienter i mer stabilt tillstånd. Vi flyttade patienter från avdelningen för inlagda patienter för att frigöra fler sängplatser och öppnade vår tredje operationssal.

När nästa grupp av skadade kom hit några minuter senare var allt på plats. Det var ett väldigt bra samarbete. Vi har varit med om så många sådana här incidenter nu att alla i vår personal vet exakt vad deras roller är.

Många av patienterna behövde tas till operationssalen så fort de kom hit. Vi har fyra kirurger – två allmänna och två ortopediska – och de var fantastiska. Men det var ett svårt arbete. Vid sju på kvällen hade vi tagit emot 41 skadade människor.

Stor sorg efter kollegas död

Ambulansföraren som dödades hade arbetat på sjukhuset under en lång tid och alla kände honom. När vi fick höra om bombningen i Dhayan var han den första som satte sig i ambulansen för att rädda människorna där. Det var sådan han var: en väldigt snäll och engagerad man som alltid hjälpte människor. Alla var väldigt sorgsna när han dödades.

Sjukhusbombningar hindrar människor att söka vård

Efter attackerna i oktober och januari mot två andra sjukhus i Sa’ada-provinsen blev antalet patienter färre. Människor var rädda att sjukhus utsattes för riktade attacker.

Men efter ett par veckor började människor komma tillbaka. Fler krigsskadade kommer hit, men även människor med kroniska sjukdomar. Vi har fler förlossningar och kvinnor som kommer för konsultation inom mödravård och familjeplanering. Därför har vi ökat antalet barnmorskor.

Även om förhållandena här är svåra och arbetet kan vara utmanande, är jag nöjd med att arbeta här. Människor i Jemen är väldigt vänliga och tacksamma för den hjälp vi ger. I gengäld försöker vi att göra vårt allra bästa för dem.

– Mariela Carrara, akutläkare i Jemen

Aktuellt om Jemen

Ett av 24 barn som föddes på årsdagen av Al-Houban mödra- och barnsjukhuset i Taiz, Jemen.
Nyheter från fältet

Sjukhuset i Taiz firar ett år med rekord i bebisar

Samma dag, 7 november, som vårt mödra- och barnsjukhus i Taiz, Jemen, firade ett år förlöstes 24 barn på sjukhuset. Det är ett rekord. Födslarna är ett ljus i mörkret i staden Taiz som är ett av de områden som drabbats hårdast av kriget i Jemen.

Personal på Abs-sjukhuset, Jemen, försöker ta tillvara på den utrustning och de mediciner som inte förstördes i attacken den 15 augusti, 2016.
Nyheter från fältet

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera

Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under mötet den 28 september för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. 

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.
Nyheter från fältet

Att söka vård i Jemen är ofta lika med livsfara

"Några få statligt anställda har stannat kvar på de sjukhus som vi har lämnat, och de jobbar nu under osäkra förhållanden."
- Crystal van Leeuwen, sjuksköterska.

En flicka med allvarlig vätskebrist undersöks på sjukhuset i Abs.
Nyheter från fältet

Vi lämnar sex sjukhus i Jemen

Urskillningslösa bombningar och opålitliga försäkringar från den saudiledda koalitionen tvingar oss att evakuera personal från sex sjukhus i norra Jemen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.