Hoppa till huvudinnehåll

INTENSIVA BOMBNINGAR MOT CIVILA

Publicerad 10 januari 2013

Civilbefolkningen i Idlib-provinsen i norra Syrien utsätts för en terrorstrategi som innebär intensiva och urskiljningslösa bombningar, rapporterar Läkare Utan Gränser. Trots stora risker gör människorna vad de kan för att hjälpa skadade, men den enda fungerande sjukvårdsinrättningen klarar inte av att hantera alla svårt skadade patienter och många dör i brist på behandling.

Stridigheterna norr om vägen mellan Aleppo och Idlib intensifieras och regeringstrupper bombar städer och byar urskiljningslöst. Ett av våra team har just återvänt från en stad i Idlib-provinsen som bombats upprepade gånger de senaste månaderna. Den enda sjukvårdsinrättningen som fortfarande fungerar i staden är en hemlig klinik som drivs av lokalbefolkningen och några få syriska sjukvårdsarbetare. Under intensiv beskjutning kämpar klinikens frivilliga personal för att behandla ett stort antal skadade. De tar enorma personliga risker för att hålla kliniken öppen och för att evakuera de svårast skadade till sjukhus utanför staden.

Imponerande solidaritet

– Solidariteten mellan människor här är imponerande med tanke på att många invånare har flytt staden samtidigt som flyktingar ankommer från andra områden. Människor rycker in och arbetar som sjuksköterskor, eller till och med kirurger för att göra mindre ingrepp, eftersom det helt enkelt inte finns någon annan som kan göra det, säger Adrien Marteau, läkare och del av vårt team som just besökt området. 
De hårda och urskiljningslösa bombningarna av byar och städer runt omkring staden Idlib drabbar civilbefolkningen hårt. Det är farligt att röra sig i staden och det råder brist på förnödenheter.  
– De allvarliga skadorna och de risker som det innebär att evakuera patienterna gör att många skadade dör för att det inte får behandling eller för att de inte kan evakueras i tid. Majoriteten av de patienter som tas omhand på det sjukhus som Läkare Utan Gränser driver i Idlib-provinsen är människor från området med allvarliga skador, säger Adrien Marteau.

Brist på förnödenheter

De senaste 18 månaderna har invånarna i staden, med hjälp av lokal medicinsk personal, gjort sitt bästa för att stödja varandra trots riskerna och den allvarliga bristen på förnödenheter som dricksvatten, bröd och mjölkpulver till barn. Det finns ingen elektricitet i området och priset på gas för uppvärmning och matlagning har ökat kraftigt. Lokala grupper stöttar redan 1 300 utblottade familjer som förlorat hem, familjemedlemmar och inkomst.
– Eftersom vi förbjuds att arbeta i regimkontrollerade områden har vi svårt att skapa oss en opartisk bild av situationen, säger Mego Terzian, chef för vår akutinsats. Men det måste sägas att det vi såg i Idlib-provinsen var en ren och skär terrorstrategi orkestrerad av den syriska regeringen mot människorna i området.
 
Läkare Utan Gränser arbetar i tre sjukhus i norra och västra Syrien, i områden som kontrolleras av oppositionsgrupper. Läkare Utan Gränser ger akutvård, särskilt kirurgisk vård, samt allmän sjukvård. Sedan juni 2012 har organisationens team tagit emot mer än 10 000 patienter och gjort mer än 900 kirurgiska ingrepp. I grannländerna Jordanien, Irak och Libanon ger man sjuk- och akutvård till syriska flyktingar.

Relaterade nyheter

Syrien

”Jag lovade att rädda hans son”

"När han äntligen blev lugn kunde jag inte låta bli att garantera honom att han inte skulle förlora två söner på en natt. Tanken for genom mitt huvud - jag ska, och jag måste, rädda hans yngre sons liv."
- Akin Chan, kirurg i norra Syrien.

Tre år gamla Joud får behandling för sjukdomen thalassemi på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.
Syrien

Att behandla thalassemi i Syrien

Efter sju års krig i Syrien har patienter med kroniska sjukdomar inte fått den behandling eller de mediciner som de behöver. På Tal Abyad-sjukhuset i nordöstra Syrien behandlar vi barn med den ovanliga sjukdomen thalassemi.

En pojke med astma får hjälp på akutmottagningen på ett av våra sjukhus i Syrien.
Syrien

Vi måste få arbeta i hela Syrien

Vi ber än en gång att den syriska regeringen ger oss tillträde till hela Syrien så att vi kan ge människor vård, var de än befinner sig. I sju års tid har vi nekats tillträde trots de enorma behoven i landet.