Hoppa till huvudinnehåll

INTENSIVA BOMBNINGAR MOT CIVILA

Publicerad 10 januari 2013

Civilbefolkningen i Idlib-provinsen i norra Syrien utsätts för en terrorstrategi som innebär intensiva och urskiljningslösa bombningar, rapporterar Läkare Utan Gränser. Trots stora risker gör människorna vad de kan för att hjälpa skadade, men den enda fungerande sjukvårdsinrättningen klarar inte av att hantera alla svårt skadade patienter och många dör i brist på behandling.

Stridigheterna norr om vägen mellan Aleppo och Idlib intensifieras och regeringstrupper bombar städer och byar urskiljningslöst. Ett av våra team har just återvänt från en stad i Idlib-provinsen som bombats upprepade gånger de senaste månaderna. Den enda sjukvårdsinrättningen som fortfarande fungerar i staden är en hemlig klinik som drivs av lokalbefolkningen och några få syriska sjukvårdsarbetare. Under intensiv beskjutning kämpar klinikens frivilliga personal för att behandla ett stort antal skadade. De tar enorma personliga risker för att hålla kliniken öppen och för att evakuera de svårast skadade till sjukhus utanför staden.

Imponerande solidaritet

– Solidariteten mellan människor här är imponerande med tanke på att många invånare har flytt staden samtidigt som flyktingar ankommer från andra områden. Människor rycker in och arbetar som sjuksköterskor, eller till och med kirurger för att göra mindre ingrepp, eftersom det helt enkelt inte finns någon annan som kan göra det, säger Adrien Marteau, läkare och del av vårt team som just besökt området. 
De hårda och urskiljningslösa bombningarna av byar och städer runt omkring staden Idlib drabbar civilbefolkningen hårt. Det är farligt att röra sig i staden och det råder brist på förnödenheter.  
– De allvarliga skadorna och de risker som det innebär att evakuera patienterna gör att många skadade dör för att det inte får behandling eller för att de inte kan evakueras i tid. Majoriteten av de patienter som tas omhand på det sjukhus som Läkare Utan Gränser driver i Idlib-provinsen är människor från området med allvarliga skador, säger Adrien Marteau.

Brist på förnödenheter

De senaste 18 månaderna har invånarna i staden, med hjälp av lokal medicinsk personal, gjort sitt bästa för att stödja varandra trots riskerna och den allvarliga bristen på förnödenheter som dricksvatten, bröd och mjölkpulver till barn. Det finns ingen elektricitet i området och priset på gas för uppvärmning och matlagning har ökat kraftigt. Lokala grupper stöttar redan 1 300 utblottade familjer som förlorat hem, familjemedlemmar och inkomst.
– Eftersom vi förbjuds att arbeta i regimkontrollerade områden har vi svårt att skapa oss en opartisk bild av situationen, säger Mego Terzian, chef för vår akutinsats. Men det måste sägas att det vi såg i Idlib-provinsen var en ren och skär terrorstrategi orkestrerad av den syriska regeringen mot människorna i området.
 
Läkare Utan Gränser arbetar i tre sjukhus i norra och västra Syrien, i områden som kontrolleras av oppositionsgrupper. Läkare Utan Gränser ger akutvård, särskilt kirurgisk vård, samt allmän sjukvård. Sedan juni 2012 har organisationens team tagit emot mer än 10 000 patienter och gjort mer än 900 kirurgiska ingrepp. I grannländerna Jordanien, Irak och Libanon ger man sjuk- och akutvård till syriska flyktingar.

Relaterade nyheter

De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december.
Syrien

Hundratals döda och skadade i östra Ghouta

De upptrappade bombningarna i det oppositionskontrollerade östra Ghouta i Syrien  har dödat hundratals människor bara de tre senaste dagarna.

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.