Hoppa till huvudinnehåll

INTENSIVA BOMBNINGAR MOT CIVILA

Publicerad 10 januari 2013

Civilbefolkningen i Idlib-provinsen i norra Syrien utsätts för en terrorstrategi som innebär intensiva och urskiljningslösa bombningar, rapporterar Läkare Utan Gränser. Trots stora risker gör människorna vad de kan för att hjälpa skadade, men den enda fungerande sjukvårdsinrättningen klarar inte av att hantera alla svårt skadade patienter och många dör i brist på behandling.

Stridigheterna norr om vägen mellan Aleppo och Idlib intensifieras och regeringstrupper bombar städer och byar urskiljningslöst. Ett av våra team har just återvänt från en stad i Idlib-provinsen som bombats upprepade gånger de senaste månaderna. Den enda sjukvårdsinrättningen som fortfarande fungerar i staden är en hemlig klinik som drivs av lokalbefolkningen och några få syriska sjukvårdsarbetare. Under intensiv beskjutning kämpar klinikens frivilliga personal för att behandla ett stort antal skadade. De tar enorma personliga risker för att hålla kliniken öppen och för att evakuera de svårast skadade till sjukhus utanför staden.

Imponerande solidaritet

– Solidariteten mellan människor här är imponerande med tanke på att många invånare har flytt staden samtidigt som flyktingar ankommer från andra områden. Människor rycker in och arbetar som sjuksköterskor, eller till och med kirurger för att göra mindre ingrepp, eftersom det helt enkelt inte finns någon annan som kan göra det, säger Adrien Marteau, läkare och del av vårt team som just besökt området. 
De hårda och urskiljningslösa bombningarna av byar och städer runt omkring staden Idlib drabbar civilbefolkningen hårt. Det är farligt att röra sig i staden och det råder brist på förnödenheter.  
– De allvarliga skadorna och de risker som det innebär att evakuera patienterna gör att många skadade dör för att det inte får behandling eller för att de inte kan evakueras i tid. Majoriteten av de patienter som tas omhand på det sjukhus som Läkare Utan Gränser driver i Idlib-provinsen är människor från området med allvarliga skador, säger Adrien Marteau.

Brist på förnödenheter

De senaste 18 månaderna har invånarna i staden, med hjälp av lokal medicinsk personal, gjort sitt bästa för att stödja varandra trots riskerna och den allvarliga bristen på förnödenheter som dricksvatten, bröd och mjölkpulver till barn. Det finns ingen elektricitet i området och priset på gas för uppvärmning och matlagning har ökat kraftigt. Lokala grupper stöttar redan 1 300 utblottade familjer som förlorat hem, familjemedlemmar och inkomst.
– Eftersom vi förbjuds att arbeta i regimkontrollerade områden har vi svårt att skapa oss en opartisk bild av situationen, säger Mego Terzian, chef för vår akutinsats. Men det måste sägas att det vi såg i Idlib-provinsen var en ren och skär terrorstrategi orkestrerad av den syriska regeringen mot människorna i området.
 
Läkare Utan Gränser arbetar i tre sjukhus i norra och västra Syrien, i områden som kontrolleras av oppositionsgrupper. Läkare Utan Gränser ger akutvård, särskilt kirurgisk vård, samt allmän sjukvård. Sedan juni 2012 har organisationens team tagit emot mer än 10 000 patienter och gjort mer än 900 kirurgiska ingrepp. I grannländerna Jordanien, Irak och Libanon ger man sjuk- och akutvård till syriska flyktingar.

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.