Hoppa till huvudinnehåll

INTENSIVA BOMBNINGAR MOT CIVILA

Publicerad 10 januari 2013

Civilbefolkningen i Idlib-provinsen i norra Syrien utsätts för en terrorstrategi som innebär intensiva och urskiljningslösa bombningar, rapporterar Läkare Utan Gränser. Trots stora risker gör människorna vad de kan för att hjälpa skadade, men den enda fungerande sjukvårdsinrättningen klarar inte av att hantera alla svårt skadade patienter och många dör i brist på behandling.

Stridigheterna norr om vägen mellan Aleppo och Idlib intensifieras och regeringstrupper bombar städer och byar urskiljningslöst. Ett av våra team har just återvänt från en stad i Idlib-provinsen som bombats upprepade gånger de senaste månaderna. Den enda sjukvårdsinrättningen som fortfarande fungerar i staden är en hemlig klinik som drivs av lokalbefolkningen och några få syriska sjukvårdsarbetare. Under intensiv beskjutning kämpar klinikens frivilliga personal för att behandla ett stort antal skadade. De tar enorma personliga risker för att hålla kliniken öppen och för att evakuera de svårast skadade till sjukhus utanför staden.

Imponerande solidaritet

– Solidariteten mellan människor här är imponerande med tanke på att många invånare har flytt staden samtidigt som flyktingar ankommer från andra områden. Människor rycker in och arbetar som sjuksköterskor, eller till och med kirurger för att göra mindre ingrepp, eftersom det helt enkelt inte finns någon annan som kan göra det, säger Adrien Marteau, läkare och del av vårt team som just besökt området. 
De hårda och urskiljningslösa bombningarna av byar och städer runt omkring staden Idlib drabbar civilbefolkningen hårt. Det är farligt att röra sig i staden och det råder brist på förnödenheter.  
– De allvarliga skadorna och de risker som det innebär att evakuera patienterna gör att många skadade dör för att det inte får behandling eller för att de inte kan evakueras i tid. Majoriteten av de patienter som tas omhand på det sjukhus som Läkare Utan Gränser driver i Idlib-provinsen är människor från området med allvarliga skador, säger Adrien Marteau.

Brist på förnödenheter

De senaste 18 månaderna har invånarna i staden, med hjälp av lokal medicinsk personal, gjort sitt bästa för att stödja varandra trots riskerna och den allvarliga bristen på förnödenheter som dricksvatten, bröd och mjölkpulver till barn. Det finns ingen elektricitet i området och priset på gas för uppvärmning och matlagning har ökat kraftigt. Lokala grupper stöttar redan 1 300 utblottade familjer som förlorat hem, familjemedlemmar och inkomst.
– Eftersom vi förbjuds att arbeta i regimkontrollerade områden har vi svårt att skapa oss en opartisk bild av situationen, säger Mego Terzian, chef för vår akutinsats. Men det måste sägas att det vi såg i Idlib-provinsen var en ren och skär terrorstrategi orkestrerad av den syriska regeringen mot människorna i området.
 
Läkare Utan Gränser arbetar i tre sjukhus i norra och västra Syrien, i områden som kontrolleras av oppositionsgrupper. Läkare Utan Gränser ger akutvård, särskilt kirurgisk vård, samt allmän sjukvård. Sedan juni 2012 har organisationens team tagit emot mer än 10 000 patienter och gjort mer än 900 kirurgiska ingrepp. I grannländerna Jordanien, Irak och Libanon ger man sjuk- och akutvård till syriska flyktingar.

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.