Hoppa till huvudinnehåll

Intervju med vår akutsamordnare i Filippinerna

Publicerad 11 november 2013
Natasha Reyes
Natasha Reyes

”Det regionala sjukhuset i Tacloban drabbades hårt av tyfonen och mycket av den medicinska utrustningen spolades bort. Det är ännu oklart vad som finns kvar.”

Natasha Reyes är vår akutsamordnare i Filippinerna. Läs intervjun med henne om ödeläggelsen och de medicinska behoven efter tyfonen Haiyan:

- Just nu jobbar vi som i ett svart hål när det gäller information. Den lilla information vi har visar att situationen är fruktansvärd. Men det är vad vi inte ser som är mest oroande. De rapporter vi får från Tacloban är att hela staden med 400 000 invånare har ödelagts. Men det finns hundratals andra städer och byar spridda över tusentals kilometer som låg i tyfonens väg och med dem har vi ingen kontakt alls. Just nu vet ingen hur situationen ser ut på dessa mer avlägsna platser och det kommer att dröja innan vi har en fullständig bild.

Katastrof utan motstycke

- Denna katastrof saknar motstycke i Filippinerna. Effekten liknar den av en massiv jordbävning följd av enorma översvämningar. Vårt fokus kommer till en början att ligga på provinsen Leyte, som drabbades först när tyfonen nådde land. Vi vet att många sjukvårdsinrättningar har förstörts eller skadats och den medicinska utrustningen har förts bort med vattnet. Dessutom saknas många inom sjukvårdspersonalen, vilket innebär att resurserna är allvarligt reducerade.

- Skadade människor har samlats på flygplatsen där den filippinska militären ger medicinsk vård. Men de är under stor press och behoven av läkemedel och förnödenheter är stora. Därför kommer vi att ha ett medicinskt team på plats för att stödja dem. Människor tar med skadade till flygplatsen från staden med motorcykel eller till fots, det är en sex timmar lång promenad.

Medicinsk utrustning spolades bort

- Det regionala sjukhuset i Tacloban drabbades hårt av tyfonen och mycket av dess medicinska utrustning förstördes eller försvann. Det är oklart ännu vad som finns kvar.  Vi har identifierat ett fungerande sjukhus i Tacloban som vi planerar att börja stödja med personal, materiel och utrustning inom de närmaste dagarna.

- Vi vet att det finns skadade människor som ännu inte har fått läkarvård. Vid katastrofer som denna är oftast de viktigaste behoven relaterade till att människor har tvingats överge sina hem, medan personskadorna är relativt små – skärsår, brutna ben, huvudsår. Men eftersom så många hus och byggnader har kollapsat på grund av de starka vindarna förväntar vi oss att se även värre skador.

- Stelkrampsinfektion är också en stor fara. Från vår erfarenhet av tsunamin i Indonesien och andra katastrofer vet vi att människor kommer att leta i spillrorna av sina hem. Risken är stor att de skär sig och får sår som snabbt blir infekterade. Så vaccination mot stelkramp är avgörande.

Stora behov av psykologiskt stöd

- Vår prioritet är att ta itu med de akuta och omedelbara medicinska behoven. Men det finns behov av allt – skydd, vatten, mat. De har förlorat allt. Vi har hört rapporter om att människor går omkring planlöst, helt desperata. Behovet av psykologiskt stöd kommer att bli enormt och vårt team kommer att få förstärkning av en psykolog under de närmaste dagarna.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare