Hoppa till huvudinnehåll

Invånarna i norra Jemen mer utsatta än någonsin

Publicerad 16 maj 2018
Foto: Agnes Varraine-Leca/Läkare Utan Gränser
Patienter på sjukhuset i Haydan i provinsen Sa’ada, Jemen.

Sedan december förra året har den internationella koalitionen som leds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten intensifierat sina bombattacker mot houthierna i nordvästra Jemen. Attackerna träffar marknader, hus och civila fordon och invånarna får betala ett högt pris.  

Bara några kilometer från frontlinjen ligger byn Haydan i provinsen Sa’ada, ett bergsområde med ytterst få vårdinrättningar. I mars 2017 återvände våra team till sjukhuset i Haydan, som bombades och förstördes av saudiska krigsflygplan i oktober 2015. Vi tillhandahåller också sjukvård i isolerade byar i området.

De berättelser som vi får höra av patienterna på sjukhuset ger en inblick i de hemska förhållanden som människorna här har uthärdat under mer än tre års konflikt.

Medlemmar ut familjen Ghani står framför sitt sönderbombade hus.

Mohammad ligger tyst på en säng på akutmottagningen på sjukhuset i Haydan. Han har svåra skottskador på benen och i magen och väntar på ambulansen som ska köra honom till ett annat sjukhus så han kan opereras. Han var på väg till fredagsbönen vid moskén när han träffades.

– Ena minuten promenerade jag längs vägen, nästa vaknade jag upp här. Jag har ingen aning om det var en bomb eller en raket, säger han.

Mohammed blev medvetslös när han träffades och förbipasserande körde honom till sjukhuset i Haydan, där vårt team stabiliserar krigsskadade innan de hänvisas till ett av sjukhusen i Sa’ada. Mohammad är ingen soldat utan arbetade tidigare vid domstolen i Sa’ada. Men striderna i staden gjorde att han flydde tillsammans med sin familj till huvudstaden Sanaa. Nu hade han åkt till guvernören i Sa’ada för att försöka få ut sin lön som han, liksom 1,25 miljoner andra offentligt anställda, inte har fått sedan september 2016.

16 749 luftanfall på tre år

Sedan slutet av förra året har luftanfall från koalitionen, som leds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, eskalerat i Sa’ada-provinsen. Attackerna träffar offentlig infrastruktur, marknader, hus och civila fordon, likaväl som militära baser och houthiernas vägspärrar. Den 29 mars i år träffades en lastbil knappt 200 meter från Läkare Utan Gränsers kontor i Sa’ada i två koalitionsstödda anfall.

Skolan i Haydan som bombades 2016.

Den 8 maj 2015 förklarade koalitionen att alla städer i Sa’ada är militära mål. Enligt ”Yemen Data Project”* har koalitionen genomfört 16 749 attacker från luften i Jemen de senaste tre åren. Det är i genomsnitt 15 per dag. Nästan en tredjedel av dessa har träffat icke-militära platser och  infrastruktur som vägar attackeras rutinmässigt, särskilt de som är av strategiskt värde.

– Vägen genom Saaqain-distriktet som vi använder oss av för att resa från Haydan till Sa’ada har varit måltavla flera gånger sedan början av året. Det är detsamma i Yasnim där vi stöder en vårdcentral, säger Frédéric Bonnot, projektkoordinator i Haydan. Detta gör det svårt för oss att hänvisa patienter till sjukhus i Sa’ada. Det kan bli förseningar och är ofta en fråga om liv eller död.

Svåra val

19-åriga Qoussor väntade i en och en halv timme vid vägkanten innan hon hittade en bil som kunde ta henne och hennes son till sjukhuset i Haydan. Nabil är bara sex veckor gammal och har de senaste dagarna haft svårt att andas. Trots att de inte bor långt bort är det svårt att få tag på transport i området och de alternativ som är dyra, så folk måste göra svåra val.

– Det är verkligen svårt för människor att ta sig runt. Antingen finns det inga fordon tillgängliga eftersom det bombas eller har vi inte pengar att betala med, säger hon.

Ett litet barn som sökt vård på sjukhuset i Haydan.

Förra året behandlades nästan 7 000 personer på sjukhusets akutmottagning. Av dessa var 44 procent barn under fem år och 41 procent kvinnor. Barn blir ofta inskriva för luftvägsinfektioner, diarré blodbrist.

Nabil ligger invirad i en filt. I hans vänstra hand sitter en droppnål där han får vätska intravenöst och han får också lite extra syre. När hans hälsa snabbt försämrades hade familjen inget annat val än att ta honom till sjukhuset. Priset för resan förhandlade de fram till 1 000 Jemenitiska Rial (cirka 35 svenska kronor). Men det hade kunnat kosta betydligt mycket mer beroende på plats, tillgänglighet av transport och kostnaden för bränsle.

För ytterligare en, något mindre synlig, följd av kriget är att råvarupriserna har ökat kraftigt sedan 2015. Priset på gas och bensin har fördubblats de senaste tre åren och priset på vetemjöl har stigit med mer än 50 procent. Detta gör livet ännu hårdare för människor i Jemen.

Foto, alla bilder: Agnes Varraine-Leca/Läkare Utan Gränser.

*Information som tillhandahålls av ”Yemen Data Project” kommer från många källor och har dubbelkontrollerats systematiskt. När ingen oberoende data finns tillgänglig dubbelkontrolleras de med källor från motsatta sidor av konflikten för att säkerställa att rapporteringen är så exakt och opartisk som möjligt.

Läs mer om vårt arbete i Jemen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare