
Våldet i provinsen Anbar i västra Irak har tvingat 380 000 människor på flykt från sina hem. Av dessa har 18 000 sökt skydd i staden Tikrit i grannprovinsen Salah al-Din.
Trots den instabila säkerhetssituationen i Tikrit har vi ett team på plats för att bistå internflyktingarna med förnödenheter och för att undersöka deras medicinska behov. De flesta som kommit till Tikrit är kvinnor och barn. Många är i behov av läkarvård på grund av sår och brännskador, eller har psykologiska problem till följd av striderna. Trots de ansträngningar som gjorts för att ta emot människorna tvingas de flesta nu leva under mycket svåra förhållanden med brist på mat och begränsad tillgång till sjukvård.
– Folk som anländer hit har knappt några ägodelar och de flesta bor i övergivna skolor eller moskéer. Det faktum att det antagligen kommer att dröja innan de kan återvända hem innebär att deras redan svåra levnadsförhållanden sannolikt kommer att förvärras, säger Fabio Forgione, landansvarig i Irak.
Svårt säkerhetsläge
Vårt team på plats arbetar tillsammans med lokala myndigheter och religiösa ledare med att dela ut filtar och hygienartiklar till internflyktingarna i Tikrit. Samtidigt planerar man för hur man på bästa sätt ska kunna svara på deras medicinska behov i denna extremt utmanande säkerhetsmiljö.
– Att få tillträde till det drabbade området är fortfarande den största utmaningen. Säkerhetsläget är mycket instabilt, vilket har gjort det svårt för oss att organisera distributionen av förnödenheter, berättar Fabio Forgione.
I slutet av 2013 inleddes en upptrappning av striderna i Anbar-provinsen, särskilt runt städerna Falluja och Ramadi. Detta sker samtidigt som Irak lider av det värsta våldet sedan 2008. De tusentals människor som nyligen fördrivits från sina hem kan läggas till de 1,1 miljoner irakier som redan tidigare fördrivits och som ännu inte återvänt till de områden som plågats av våld och strider sedan omvälvningarna 2006-08. Trots att den pågående konflikten i Irak har gjort det svårt för humanitära organisationer att verka i landet arbetar vi med att ge sjukvård till det irakiska folket. Vi tar inte emot några institutionella medel från någon regering för insatsen i Irak utan är helt beroende av privata gåvor från allmänheten.
