Hoppa till huvudinnehåll

Irak: att hjälpa krigsoffer på fötter

Publicerad 11 september 2018
Foto: Florian Seriex / Läkare Utan Gränser
Majid får sjukgymnastik på Läkare Utan Gränsers rehabiliteringscenter för krigsskadade i Bagdad, Irak.

 

Krigsskador ger ofta till långvariga nedsättningar och handikapp. För ett år sedan öppnade vi ett nytt rehabiliteringscenter i Bagdad, Irak. På centret får krigsskadade sjukgymnastik och psykologiskt stöd. Så att människor kan få möjlighet att läka – både fysiskt och psykiskt.

Mohammed Hussein, 27, kan ännu inte bära sitt nyfödda barn i armarna. Förra året attackerades hans bil av Islamiska staten nära gränsen mellan Irak och Jordanien. Han fick frakturer i båda benen och en allvarlig nervskada i ett ben.

– Jag hade tur för jag har fortfarande ett friskt ben, säger Mohammed.

Fyra av hans vänner dog i attacken. Själv lyckades han fly och gömma sig.

– De brände upp bilen. Jag aktiverade GPS:en på min telefon och spelade in ett röstmeddelande till min familj. Jag trodde att jag skulle dö.

Det senaste året har Mohammed genomgått flera operationer och nu får han post-operativ vård på Läkare Utan Gränsers rehabiliteringscenter i Bagdad.

stor brist på specialiserad vård

Centret är den enda vårdinrättningen i Bagdad som erbjuder rehabilitering för krigsskadade som omfattar både sjukgymnastik och psykologiskt stöd. Patienterna har skador orsakade av explosioner och skjutvapen. Det råder stor brist på liknande vård i landet; många vårdinrättningar har lidit stora skador under de många åren av krig. Sedan augusti 2017 har över 150 patienter behandlats av vårt team bestående av sjuksköterskor, sjukgymnaster, läkare och psykologer.

Patienterna kommer från olika regioner i Irak och remitteras till kliniken av så kallade ”medical liaison officers” som arbetar för Läkare Utan Gränser och regelbundet besöker Bagdads sjukhus för att hitta patienter som kan behöva specialiserad vård.

På kliniken får Mohammad sjukgymnastik, hjälp att hantera smärtan samt psykologiskt stöd. Efter två månaders behandling kan han stå med stöd, men han kan komma att behöva ännu en operation för att reparera den skadade nerven.

Ett medicinskt team går rond på rehabiliteringscentret. Foto: Florian Seriex/MSF

Öppna sår

I december 2017 förklarade Irak att kriget mot Islamiska staten var vunnet. Men förstörelsen efter årtionden av krig har lett till att många skadade saknar tillgång till post-operativ vård och rehabilitering. Krigsskador ger ofta till långvariga nedsättningar och handikapp. Otillräcklig omvårdnad, obehandlad smärta och brist på psykologiskt stöd kan leda till medicinska komplikationer och förvärrar människors lidande.

- ­Tidig sjukgymnastik är nyckeln till återhämtning och läkning efter flertalet operationer. Det påverkar den första rehabiliteringen, stärker patientens försvagade och skadade kroppsdelar, förebygger framtida sammandragning i huden och återger rörligheten, förklarar Renata Beserra Xavier, ansvarig för sjukgymnastik på kliniken i Bagdad.

Att läka kroppar och själar

Psykologisk vård går hand i hand med sjukgymnastik; det är nödvändigt att hjälpa patienter att återhämta sig från de trauman de upplevde under konflikten. Sedan aktiviteterna startade i Bagdad har 163 patienter fått psykologiskt stöd antingen individuellt eller i gruppterapi. På kliniken finns även arbets- och konstterapi.

- Teamen som arbetar med psykisk hälsa stöttar patienterna under deras uppföljning på kliniken. De hanterar problem relaterade till patienters traumatiska upplevelser i det förflutna såväl som de som kan uppstå under den långa vård- och rehabiliteringsperioden, säger Saima Zai, psykolog från Pakistan. Jag kommer ihåg en 11-årig flicka som kom hit för sjukgymnastik och var livrädd för den operation hon snart skulle genomgå. Vi hjälpte henne och hennes mamma att hantera situationen och de var båda lättade efter det allra första mötet.

Saima Zai har arbetat med psykisk hälsa för Läkare Utan Gränser i Irak och i Jordanien och säger att det ofta är svårt för patienter i Mellanöstern att få psykologisk vård.

- Det finns fortfarande mycket stigma kring det.

Jag hoppas att jag aldrig ska behöva opereras igen i hela mitt liv. Jag vill bara ha tillbaka mitt vanliga liv, gå i skolan och leka med mina kompisar. En ung patient på rehabiliteringscentret i Bagdad. 

Ett unikt projekt i Irak

Efter årtionden av krig i Irak är infektioner efter kirurgiska ingrepp ett stort problem, särskilt vad gäller krigsskador som opererats under olämpliga förhållanden på grund av bristen på vårdinrättningar. De flesta infektioner är resistenta mot läkemedel som en följd av felaktiga diagnoser och överanvändning av antibiotika.

På kliniken i Bagdad är infektionskontrollen hög och det finns expertis i antibiotikabehandling och -resistens. Varje patient får en specifik antibiotikakur baserad på en undersökning som innefattar benprover och känslighetstest, för att försäkra sig om att hen får bästa möjliga vård.

För komplexa medicinska och kirurgiska fall, såsom beninfektioner, kan patienter på kliniken i Bagdad remitteras till Läkare Utan Gränsers sjukhus i Amman, som är specialiserat på rekonstruktiv kirurgi. Där har över 11 0000 operationer gjorts under de senaste tio åren på patienter från Syrien, Libyen, Jemen, Irak och Palestina.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare