Hoppa till huvudinnehåll

Irak: Humanitära läget värre än på decennier

Publicerad 9 juni 2015
En man sitter på sängkanten bredvid ett omplåstrat barn
Foto: Gabriella Bianchi
En nioårig pojke får vård på en mottagning i Zummar i Irak. Läkare Utan Gränser är just nu den enda vårdgivaren i staden.

I takt med att våldet i Irak har ökat det senaste året har tre miljoner människor tvingats på flykt och saknar tillgång till humanitär hjälp. Befolkningen i Irak betalar ett högt pris, eftersom de humanitära insatserna är otillräckliga.

– Det humanitära läget i Irak är värre än på flera decennier. Tusentals flyktingar, framför allt i centrala Irak, får ingen humanitär hjälp överhuvudtaget, säger Fabio Forgione, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Irak.

Nästan tre miljoner människor har flytt från de konfliktdrabbade områdena i de centrala och norra delarna av Irak, i synnerhet i provinserna Anbar, Ninewa, Salah al-Din, Kirkuk och Diyala. Tusentals familjer har tvingats fly åtskilliga gånger och förlorat allt de äger. Många bor i överfulla skyddsrum, tält, ofärdiga byggnader och skolor där levnadsvillförhållandena är extremt dåliga.

Brist på vård och vatten 

Våra team som arbetar norr om Mosul och i områden mellan Bagdad och Anbar berättar att många internflyktingar lever utan tillgång till rent vatten och under dåliga hygieniska förhållanden.

Både infrastruktur och sjukvårdsinrättningar har förstörts och det finns en växande brist på medicinsk personal. Många människor har inte ens tillgång till grundläggande sjukvård och på grund att säkerhetsläget är det mycket svårt för patienterna att uppsöka ett sjukhus.

– Trots de enorma behoven har den humanitära insatsen fokuserat på områden där säkerhetsläget är bättre, såsom irakiska Kurdistan. Läkare Utan Gränser är en av väldigt få internationella organisationer som arbetar i norra och centrala Irak, dit många människor flytt. Det är möjligt att hjälpa här trots osäkerheten, men dessa områden har förblivit ignorerade, fortsätter Fabio Forgione.

Fler mobila kliniker 

På grund av de ökande behoven har vi utökat vår insats i centrala och norra Irak. Våra team driver mobila kliniker i provinserna Kirkuk, Salah Al-Din, Diyala, Ninewa och Bagdad för att vårda både lokalbefolkningen och de flyende. Insatserna består av primärvård med betoning på icke smittsamma sjukdomar, reproduktiv hälsa och mental hälsa.

– Tanken på att våldet ska spridas till andra tätbefolkade städer gör oss mycket oroade. Det skulle driva ännu fler på flykt. Alla aktörer i Irak bör göra sitt yttersta för att se till att den flyende irakiska befolkningen har tillgång till humanitär hjälp. Våra team gör allt de kan för att svara på behoven men förmår inte hjälpa alla, avslutar Fabio Forgione.

2014 inledde Läkare Utan Gränser akutinsatser på flera håll i Irak för att förse människor med grundläggande sjukvård. Totalt genomförde organisationen 219 800 konsultationer inom öppenvården och 17 700 individuella och gruppkonsultationer inom mental hälsa. Läkare Utan Gränser är den främsta vårdgivaren i Domeez-lägret i Dohuk-provinsen med omkring 60 000 syriska flyktingar. Vården inkluderar sexuell och reproduktiv hälsa, vård av kroniska sjukdomar och mental hälsa. I augusti öppnade vi en mödravårdsenhet och genomförde 571 förlossningar innan årsskiftet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare