Hoppa till huvudinnehåll

IRAK: ”VI MÅSTE TA RISKER FÖR ATT NÅ PATIENTER”

Publicerad 29 april 2015
En medarbetare tar hand om ett barn på vår mobila klinik i Taz Kharmatu i Irak. Foto: Gabriella Bianchi / MSF.
En medarbetare tar hand om ett barn på vår mobila klinik i Taz Kharmatu i Irak. Foto: Gabriella Bianchi / MSF.

Situationen i Irak har blivit allt mer våldsam och tvingat 2,6 miljoner människor att fly från sina hem. Flyktingkrisen i Irak är värre än på flera decennier. Vår landansvarige i Irak, Fabio Forgione, berättar om situationen.

”Den humanitära krisen i Irak är inne på sitt andra år och det finns inget slut i sikte. Människor flyr från hänsynslöst våld och hela byar har bränts ned. Det enorma antalet människor på flykt orsakar stora problem för de samhällen som tar emot flyktingarna. Samtidigt finns det många familjer på flykt som inte har någonstans att ta vägen överhuvudtaget, då vägarna till säkrare områden är begränsade på grund av religiösa skiljelinjer. Dessa familjer nås ofta inte av internationella hjälpinsatser.

Krisen i Irak började i december 2013 när Islamiska staten (IS) erövrade staden Falluja. Idag har striderna spridit sig till norra och centrala Irak. Det ökade och spridda våldet har fått flera hundratusentals människor att fly för sina liv. Utöver detta har Irak, och särskilt den kurdiska regionen, tagit emot närmare en kvarts miljon flyktingar från Syrien som flytt från inbördeskriget i sitt hemland.

STORA MEDICINSKA INSATSER

Vi gör vårt bästa för att stödja dem som är i stort behov av vår hjälp och tillhandahåller medicinsk och humanitär hjälp i områden nära frontlinjerna som är allra svårast att nå. Behoven av hjälp i dessa områden är stora, eftersom infrastrukturen är förstörd och det inte finns någon sjukvård att tillgå. Vår instans är flexibla genom att vi skickar ut team med mobila kliniker för att stödja områden så fort de blir tillräckligt säkra. Under marsmånad genomförde våra medarbetare mer än 22 000 patientundersökningar.

Många av våra patienter lider av koniska sjukdomar och behöver läkemedel. Majoriteten är kvinnor och barn som inte har träffat en läkare på flera månader. Många är traumatiserade efter att ha förlorat allt. De har sett nära och kära dö och går nu mot en osäker framtid. Därför tillhandahåller vi också psykologiskt stöd så ofta vi kan.

Våra medicinska team kämpar för att nå avlägsna och svåra områden som Zumar i norr och byar i Ninawa provinsen i nordvästra Irak. Vi bistår med sjukvård och psykosocialt stöd i staden Kirkuk och på många andra platser längs vägen till Tuz Khurma i Salah ad Din provinsen. Ett medicinskt team finns också på plats i staden Abu Ghraib för att ge sjukvård till tusentals familjer som under de senaste dagarna flytt från konfliktdrabbade staden Ramadi.

OSÄKERHET OCH INSTABILT LÄGE

Det extremt instabila säkerhetsläget är tufft, men har samtidigt blivit en del av vardagen för irakierna. Säkerheten är det största problemet för  våra team på plats. Vi accepterar riskerna som vårt arbete i Irak medför, eftersom vi ser att människor är i desperat behov av humanitär hjälp och sjukvård. Ibland måste dra oss tillbaka med kort varsel vid plötsliga attacker, militärinsatser eller andra allvarliga säkerhetsrisker.

I en del områden utgör sprängmedel som inte har exploderat en stor risk för våra team. Dessutom utgör vägspärrar en fara, eftersom de också kan bli måltavlor för attacker. Vi måste hela tiden övervaka säkerhetssituationen för att kunna bedöma riskerna. Det är viktigt att vi har en öppen dialog med representanter från olika grupper såsom shejkar och klanledare för att bli accepterade i samhället. På så sätt kan vi utföra vårt medicinska arbete och samtidigt bibehålla vår neutralitet i en så pass instabil, splittrad och polariserad miljö.

Trots den utmanande säkerhetssituationen i Irak visar våra aktiviteter att det är möjligt för internationella humanitära organisationer att arbeta och ge stöd till dessa drabbade områden. 

INTERNATIONELLT STÖD MÅSTE UTÖKAS

Tusentals irakiska flyktingar är fortfarande utan humanitärt stöd. Det internationella stödet täcker inte behoven som finns, och det stöd som lokala aktörer bidragit med räcker inte på långa vägar. Stater och internationella givare måste omedelbart utöka sitt stöd och skapa omfattande beredskapsplaner för att på ett lämpligt sätt svara på den fortsatta och ökande flyktingsituationen.”

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare