Hoppa till huvudinnehåll

IRAKIER UTAN MEDICINSK VÅRD NÄR SJUKHUS FÖRSTÖRS I FLYGANFALL

Publicerad 28 juli 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
FOTO: James Nichols

FOTO: James Nichols

Intensiv beskjutning och luftangrepp i norra och centrala Irak har drabbat sjukhus och andra vårdinrättningar och berövar civilbefolkningen välbehövlig medicinsk vård. Läkare Utan Gränser uppmanar alla parter i konflikten att respektera vårdinrättningar, tillåta medicinsk personal att fortsätta med sitt arbete och säkerställa full tillgång till hälsovård.

– Medicinsk personal vittnar om att allt fler sjukhus har träffats av bomber de senaste veckorna, säger Fabio Forgione, Läkare Utan Gränsers landchef i Irak. Personalen har flytt av rädsla för attacker på de vårdinrättningar där de arbetar. Vi är mycket bekymrade över att ett stort antal människor nu berövas den medicinska hjälp de så väl behöver.

I staden Shirqat, mellan Mosul och Tikrit, bombades sjukhuset den 20 juli.

– Jag var på akutmottagningen och opererade en patient när sjukhuset träffades, säger en irakisk kirurg på telefon från konfliktområdet. Plötsligt bröt hela helvetet lös: strömmen gick och folk började springa åt alla håll, utan att veta om de skulle fly eller söka skydd på sjukhuset. Alla var livrädda.

Sedan dess har sjukhuset i Shirqat träffats vid flera tillfällen och alla patienter har evakuerats. En del har förflyttats till sjukhuset i Hawija, det närmaste som fortfarande är i drift, medan delar av hälso-och sjukvården har överförts till tre andra platser i Shirqat.

– Arbetsvillkoren är desperata och det är brist på det mesta, från antibiotika till bedövningsmedel, säger den irakiske kirurgen.

Vårdinrättning beskjuten

Den 13 juni blev Läkare Utan Gränsers klinik i Tikrit, som gav medicinsk vård till ca 40 000 flyktingar i regionen, beskjuten. Detta ledde till en uppmaning från Läkare Utan Gränser till alla fraktioner att respektera medicinsk personal och anläggningar. Två veckor senare, den 27 juni, blev det största sjukhuset i Tikrit utsatt för ett luftangrepp.

En irakisk läkare hade just tagit en paus efter att ha utfört ett kejsarsnitt när han hörde en kraftig explosion.

– Väggarna skakade, dörrar och fönster krossades, säger han. Tjock rök vällde ut från akuten och vi rusade ner till det som var kvar av bottenvåningen.

Entrén och akutavdelningen på sjukhuset hade förstörts vid en fullträff av en bomb som släppts från en helikopter.

– vi fann en person som var död, alla de andra överförde vi till Saladin-sjukhuset. Den dagen flydde de flesta av den medicinska personalen, säger kirurgen.

Kvinnan som han hade opererat överlevde, och hon och hennes nyfödda barn fördes i säkerhet av familjemedlemmar.

Människor utan vård

Tikrit sjukhus, som är stadens näst största och tidigare tog emot cirka 5000 patienter per månad, utsattes för upprepade attacker under de följande dagarna.

– Det som pågår är en katastrof, säger kirurgen. Sjukhusen i Tikrit är tomma. Människor måste köra genom krigsdrabbade områden för att nå närmaste sjukhus som ligger i Erbil och Kirkuk, mer än 20 mil bort.

Sjukhuset i Hawija, där Läkare Utan Gränser har arbetat sedan 2011, är ett av få i området som ännu inte träffats av flyganfallen. Men en medlem av Läkare Utan Gränsers team i Hawija rapporterar att bomber under den senaste veckan har exploderat två gånger i närheten av sjukhuset.

– Vi är rädda för att sjukhuset kan drabbas av beskjutning, vilket redan har skett på andra håll. Därför har vi gjort upp beredskapsplaner för att kunna flytta vår verksamhet till andra platser.

– Den här situationen håller på att förvandla krigsdrabbade områden till rena ödemarken när det gäller tillgång till sjukvård – och det i en tid då behovet av vård är enormt, säger Fabio Forgione.

Läkare Utan Gränser stödjer för närvarande tre remissjukhus i städerna Sinjar, Hawija och Heet med 24-timmars ambulansservice och öppenvård. Läkare Utan Gränsers medicinska team driver även mobila kliniker inom områdena Mosul och Kirkuk, med fokus på mödra- och barnhälsovård och kroniska sjukdomar. Läkare Utan Gränser har arbetat kontinuerligt på olika platser i Irak sedan 2006 och har för närvarande mer än 300 anställda.

Aktuellt om Irak

En liten flicka behandlas i Dibaga lägret, nära staden Makhmour, irakiska Kurdistan.
Nyheter från fältet

Krisen i Irak blir allt värre

Den humanitära situationen i Irak blir allt värre och nu står befolkningen inför en tredje sommar med mycket svåra levnadsförhållanden. Samtidigt tvingas fler människor fly från sina hem till följd av striderna.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.