Hoppa till huvudinnehåll

ITALIEN OCH EU FÅR INTE ÖVERGE FLYKTINGAR TILL HAVS

Publicerad 1 oktober 2014
Läkare Utan Gränsers personal undersöker flyktingar, migranter och asylsökande som kommit till hamnen i Augusta. FOTO: Ikram N'gadi
Läkare Utan Gränsers personal undersöker flyktingar, migranter och asylsökande som kommit till hamnen i Augusta. FOTO: Ikram N'gadi

Den 3 oktober är det ett år sedan en båt överlastad med flyktingar sjönk utanför den italienska ön Lampedusa. Men fortfarande försöker fler människor än någonsin ta sig till Europa, till följd av kriget i Syrien, kaoset i Libyen och andra stora kriser. De patienter som Läkare Utan Gränsers medarbetare på Sicilien möter är allt mer sårbara. EU måste fortsätta att aktivt söka efter människor och rädda liv i Medelhavet.

Samtidigt som det pågår många konflikter i världen stänger EU sina gränser. För många blir då Medelhavet det enda alternativet att nå Europa och söka internationellt skydd. Läkare Utan Gränser bistår med akutvård och psykologiskt stöd på två av Siciliens största ankomstplatser, Augusta och Pozzallo. Där hamnar tusentals människor som flyr kriget i Syrien, förföljelse i Eritrea och extrem fattigdom i Afrika söder om Sahara.

Italienska och europeiska myndigheter planerar nu att avsluta Italiens räddningsprojekt Mare Nostrum som identifierar och undsätter migranter som kommer till Europa i sjöovärdiga båtar. Tanken är att Mare Nostrum ska ersättas med EU-projektet Frontex plus, en insats som är mer begränsad och där till exempel enbart italienska farvatten patrulleras.

– Förlisningarna under de senaste veckorna visar att sök- och räddningsoperationer i Medelhavet behövs. Människor riskerar sina liv, eftersom det inte finns något annat säkert och legalt sätt att ta sig till Europa, säger Stefano Di Carlo, landansvarig i Italien.

– Så länge som desperata människor tvingas ta denna livsfarliga väg till Europa måste Italien och EU reagera på den humanitära katastrof som utspelar sig mitt framför deras ögon. Tusentals liv står på spel om inte internationellt vatten patrulleras, där många tragiska förlisningar sker.

Allt fler kvinnor och barn

Rutten över centrala Medelhavet är det farligaste sättet att ta sig till Europa. Flyktingarna riskerar inte bara att dö till havs, de utsätts även för extremt våld på vägen till Europa. Offer för våld och tortyr, funktionsnedsatta, gravida kvinnor och barn flyr för sina liv för att lämna konflikt, förföljelse och fattigdom bakom sig.

 – Under de år som vi har bistått med medicinsk hjälp till migranter och flyktingar i Italien har vi aldrig sett så många kvinnor och barn som nu. De flyr från en fara rakt in i en annan på skrangliga båtar som de hoppas ska föra dem i säkerhet. Många har överlevt förlisningar, sett människor drunkna eller förlorat sina nära och kära, säger Stefano Di Carlo.

Situationen i Libyen förvärras

Den kaotiska politiska situationen i Libyen har lett till att många människor försöker ta sig till Europa från den libyska kusten. På grund av det försämrade säkerhetsläget var Läkare Utan Gränser tvungna att avbryta sin medicinska verksamhet i huvudstaden Tripoli i mitten av juli.

 – En 17-årig senegalesisk flicka berättade att hon skulle besöka sina föräldrar i Libyen där de bodde och arbetade. När hon kom dit fick hon reda på att de hade dödats. Hon kunde inte ta sig hem igen eftersom gränserna var stängda. Så hon klev ombord på en båt för att komma bort från våldet. Men hennes trauma tog inte slut där, båten sjönk och hon är nu livrädd för havet, berättar Stefano Di Carlo.

Mellan januari och augusti undersökte våra team i Pozzallo närmare 19 000 människor på 64 landstigningsplatser. De flesta flyktingar var vid relativt god fysisk hälsa, eftersom de räddades i ett tidigt skede av team från Mare Nostrum. Men redan före båtresan hade många drabbats av hälsoproblem som psykiska trauman, luftvägsinfektioner och hudproblem till följd av bristande hygien i libyska flyktingcenter. I augusti öppnade Läkare Utan Gränser en klinik i Augusta hamn där vi undersökte nästan 600 personer under den första månaden, varav 71 människor hade utsatts för våld.

Läkare Utan Gränser har arbetat med flyktingar och migranter i Italien sedan 2002 och på ön Lampedusa har vi jobbat mellan 2002 och 2013. Idag stöttar Läkare Utan Gränser italienska hälsomyndigheter med att ge sjukvård till flyktingar, migranter och asylsökande i provinserna Ragusa och Siracusa på Sicilien.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare