Hoppa till huvudinnehåll

Italien tvingar Panama att stoppa räddningsfartyget Aquarius

Publicerad 24 september 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fartyget Aquarius vid en räddningsaktion tidigare i veckan.

Fartyget Aquarius vid en räddningsaktion tidigare i veckan.

Sök- och räddningsfartyget Aquarius, som vi driver i samarbete med SOS MEDITERRANEE, får inte längre segla under Panamas flagga. Efter ekonomiska och politiska påtryckningar från den italienska regeringen drog panamanska myndigheter i lördags in fartygets registrering. För att fartyget ska kunna fortsätta sitt livsviktiga arbete kräver vi nu att EU försäkrar Panama att de italienska hoten är ogrundade eller omedelbart ser till att fartyget får en annan flagga att segla under.

I ett officiellt uttalande från Panama Maritime Authority (PMA) meddelades i lördags att Italiens regering ställt krav på ”omedelbara åtgärder” mot fartyget Aquarius. I meddelandet stod att ”det är tyvärr nödvändigt att vi avregistrerar Aquarius, då det innebär politiska problem för Panamas regering och för den panamanska flottan att lägga till i Europa”. Beskedet kom trots att fartyget uppfyller maritim standard och möter de höga tekniska krav som behövs för att få segla under Panamas flagga.

Före avregistreringen var Aquarius det enda icke-statliga sök- och räddningsfartyget på centrala Medelhavet. Panamas besked innebär att hundratals män, kvinnor och barn riskerar att dö till havs. Läkare Utan Gränser och SOS MEDITERANNEE fördömer agerandet som ytterligare ett bevis på hur långt den italienska regeringen är beredd att gå. Människor kommer fortsätta att drunkna på Medelhavet, men nu kommer det inte längre att finnas några vittnen.

"Denna tragedi måste få ett slut"

– Europas ledare verkar inte ha några skrupler överhuvudtaget längre och sätter sina politiska intressen över människoliv, säger Karline Klejer, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare.

– Denna tragedi måste få ett slut, men det kan bara ske om EU:s regeringar tillåter Aquarius och andra sök- och räddningsfartyg att fortsätta med sina insatser och bära vittnesmål om det som sker på Medelhavet.

Hittills i år har fler än 1 250 personer drunknat när de försökt korsa centrala Medelhavet. Rutten har blivit allt farligare. De som försöker ta sig över Medelhavet idag löper tre gånger större risk att drunkna än 2015. Antalet dödsfall är sannolikt ännu högre, eftersom många drunknar utan att deras död registreras av myndigheter eller FN-organ.

Samtidigt stoppar den libyska kustbevakningen – som stöds av EU – allt fler flyktingar, migranter och asylsökande på internationellt vatten för att föra dem tillbaka till Libyen. Detta strider mot både internationella sjölagar och internationell flyktingrätt enligt vilka dessa personer ska föras till en säker hamn. Istället tvingas de tillbaka till omänskliga förhållanden i libyska fångläger. Dessa fångläger har blivit ännu farligare för de som hålls där sedan strider blossat upp i Tripoli.

58 räddade ombord

Beskedet om avregistrering från Panama nådde besättningen på Aquarius under en räddningsinsats på centrala Medelhavet. Under de senaste dagarna har Aquarius hjälpt två båtar i sjönöd och har nu 58 överlevande ombord. Flera är psykiskt utmattade till följd av vad de har upplevt till havs och i fångenskap i Libyen. Nu måste de få gå i land i säkerhet i enlighet med internationella sjölagar. Både dessa och tidigare räddningsaktioner som Aquarius genomfört har skett med full insyn och enligt anvisningar från relevanta sjöräddningscentraler. De har också alltid utförts i enlighet med internationella sjöfartskonventioner.

Relaterade nyheter

Fartyget Aquarius under en räddning på Medelhavet tidigare i år.
Medelhavet

Vi tvingas avsluta räddningsarbetet på Medelhavet

Flyktingar, migranter och asylsökande fortsätter att dö på Medelhavet. Nu tvingas vi ändå avsluta vår sök- och räddningsverksamhet med fartyget Aquarius.

Vårt sök- och räddningsfartyg under en insats på Medelhavet tidigare i år.
Medelhavet

Aquarius: Felaktiga anklagelser från Italien

Vi fördömer det beslut som juridiska myndigheter i Italien fattat om att begära att sök- och räddningsfartyget Aquarius tas i beslag. Anklagelserna är ogrundade och den föreslagna åtgärden saknar helt proportioner.

Sök- och räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, är tillsvidare blockerat från att utföra livräddande insatser på Medelhavet.
Medelhavet

Ska vi låta människor drunkna på Medelhavet?

DEBATT | Sök- och räddningsfartyget Aquarius tvingas efter politiskt fulspel att avbryta sitt arbete på Medelhavet. Samtidigt har rutten över Medelhavet aldrig varit så dödlig som nu. Hur kan vi låta människor drunkna utanför Libyens kust? 

Skriv under vår namninsamling så att vi kan fortsätta rädda liv på Medelhavet.
Medelhavet

Vårt räddningsarbete hotat – vi behöver ditt stöd!

Läget är kritiskt. Räddningsfartyget Aquarius tvingas avbryta sitt arbete på Medelhavet samtidigt som flyende människor fortsätter att drunkna. Höj din röst för hjälparbete och delta i vår namninsamling, så vi kan fortsätta rädda liv till sjöss.