Hoppa till huvudinnehåll

"Jag blev liggande på marken, i chock"

Publicerad 9 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Andra våning på ett av de sjukhusen som vi stöder i östra Aleppo, Syrien.

Andra våning på ett av de sjukhusen som vi stöder i östra Aleppo, Syrien.

27-åriga Abu Ahmed skulle träffa några vänner när han skadades av en klusterbomb. Fyra veckor senare har hans ben ännu inte läkt. Hans enda hopp är specialistvård i Turkiet - men han är fångad i östra Aleppo. 

”Granatsplitter från klusterbomben genomborrade mitt vänstra ben. Jag blev liggande på marken, i chock. Det kändes som att jag hade förlorat en del av min kropp. Människor försökte lyfta upp mig. Jag hade så ont att jag skrek. De kallade på en ambulans. Sjukhuset ligger i närheten och resan ska bara ta ett par minuter, men den dagen var föraren tvungen att ta en annan väg eftersom gatan blockerades av kroppar från flygräden.

På sjukhuset röntgade de mitt ben och tog mig till operationssalen. Rummet jag fördes till var mycket litet och hade förstörts i flyganfall så det fanns inget glas i fönstren. Genom de öppna fönstren kunde jag höra stridsflygplan cirkulera. I ett sådant rum väntar du bara på nästa attack. Efter en timme var jag så rädd att jag bad om att få åka hem.

Efter sju dagar var smärtan så intensiv att jag inte kunde sova.

Jag försökte vila, men det var omöjligt. Jag kunde fortfarande höra flygplan och missiler som exploderade omkring mig.

Efter sju dagar var smärtan så intensiv att jag inte kunde sova.

Efter 16 dagar hade mitt lår börjat svälla upp. Det gjorde så ont att jag inte ens kunde lägga en filt över benet.

En vän skickade mina röntgenbilder till en ortoped han kände utanför östra Aleppo. Han hade dåliga nyheter: operationen hade misslyckats och jag behövde opereras på nytt. Chansen att kunna göra den här var minimal. Vad jag behövde, sade han, var att opereras av en specialist på andra sidan gränsen, i Turkiet.

Om vi inte var belägrade skulle situationen vara annorlunda - jag skulle kunna resa ut ur östra Aleppo, träffa en annan läkare och få behandling i Turkiet.

Nu stannar jag i mitt rum - det är inte värt att söka skydd från bomberna i källaren. Jag kan inte sova. Alla dörrar är trasiga, byggnaden bredvid är förstörd och vägarna är stängda. Jag vet inte hur, men jag ska försöka lämna huset."

* Abu Ahmed heter egentligen något annat. 

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.