Hoppa till huvudinnehåll

”Jag har aldrig sett något liknande”

Publicerad 23 mars 2017
Våra team i och omkring Mosul tar emot patienter i alla åldrar, både kvinnor och män.
Foto: Louise Annaud/Läkare Utan Gränser
Våra patienter är i alla åldrar, både kvinnor och män.

Kirurgen Reginald beskriver de senaste sex veckorna som de tuffaste han upplevt under sin långa karriär hos Läkare Utan Gränser. Sedan i februari jobbar han på vårt traumasjukhus utanför Mosul där vi tar hand om patienter med kritiska, livshotande skador. 

Den 19 februari öppnade vi ett traumasjukhus med kirurgisk kapacitet i en by några kilometer söder om Mosul. Sedan invigningen har sjukhuset tagit emot fler än 915 patienter. Läkaren Reginald, en 66-årig belgisk kirurg, gör snart sitt sista skift på sjukhuset. 

"Jag har varit med om många andra krig; Syrien, Liberia, Angola, Kambodja, men jag har aldrig sett något liknande. Varje människa vi möter på operationsbordet är svårt skadad och nästan varje dag måste vi ta itu med ett stort antal patienter.

Våra patienter är i alla åldrar, både kvinnor och män, och lider av någon form av krigsskada: från krypskyttar, flyganfall, landminor eller andra explosioner. De sätter sina liv på spel för att fly från en stad under belägring.

Vi var totalt utmattade

När väderförhållandena är bra tar vi emot många sårade män, kvinnor och barn. Nu tittar vi på vädret för att bäst förbereda oss och försöker förutse hur många skadade som kommer under dagen. 

Vanligtvis får vi information om hur många patienter som är på väg in. Men en dag, på grund av det kaos som rådde, fick vi ingen information. Det var verkligen tufft. Vi var tvungna att hänvisa patienter till andra sjukhuset eftersom vi inte hade plats för att behandla alla. Tillsammans med de irakiska läkarna och sjuksköterskorna arbetade vi dygnet runt och opererade fram till klockan fem på morgonen. Då hade vi tagit emot runt 100 patienter, och vi var totalt utmattade. 

Nu ska jag avsluta mitt sex veckor långa uppdrag här. Jag är chockad av hur många människor som lemlästats i detta krig. Alla de mödrar och fäder som bönfaller oss att rädda deras barn eftersom de är den enda familjemedlemmen kvar i livet. Men jag är också imponerad av styrkan och generositeten hos det irakiska folket och det hårda arbete som våra irakiska kollegor gör. Inget av det vi gör hade varit möjligt utan dem."

– Reginald, kirurg.

Sjukhuset söder om Mosul består av två operationssalar, en intensivvårdsavdelning, en akutmottagning, en sluten avdelning och andra nödvändiga stödfunktioner. Våra team som arbetar på sjukhuset består främst av irakiska kirurger, läkare och sjuksköterskor.