Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har förlorat allt"

Publicerad 19 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Thomas fick alla sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.

Thomas fick alla sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.

Thomas befinner sig på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken. Han saknar alla fingrar på båda händerna, hans vänstra arm är bruten och hans ena ben har ett djupt sår efter en machete som huggits igenom låret.

– Klockan var åtta på morgonen tisdagen den 16 maj. Jag var hemma med min familj och vänner som bodde hos oss. Då kom män, beväpnade med machetes och påkar, och tvingade sig in. De föste ut kvinnorna och slog oss. De sa att vi tillhörde en av de väpnade grupperna, men jag har varit en safariguide i nästan 40 år.

70-årige Thomas är bara en av alla dem som drabbades av striderna som skakade staden mellan den 15 och 18 maj i år.

Staden Bria, med 47 000 invånare, styrs av olika beväpnade grupper. Men nu görs det inte längre någon skillnad mellan civila och de stridande, något människor är mycket väl medvetna om. Hela bostadsområden i Bria har tömts på invånare och husen bär spår av striderna; kulhål, väggar svarta av eld och hus utan tak.

”Allt är förstört eller plundrat”

– Jag har inget hem längre, fortsätter Thomas. Allt är förstört eller plundrat. Alla mina saker har blivit stulna. Jag har förlorat allt. Min familj och jag har sökt skydd på sjukhuset. Om vi måste lämna sjukhuset gömmer vi oss ​​i skogen. Vi går inte tillbaka till vårt kvarter.

Över 85 procent av Brias befolkning har flytt sina hem. Liksom Thomas och hans familj spenderar 6 000 människor nätterna på sjukhusområdet. Men de flesta av de som nyligen flytt har sökt skydd i ett flyktingläger i hopp om säkerhet. Lägret upprättades för att rymma 3 000 personer efter striderna i november 2016, nu bor 25 000 människor där och fler fortsätter att komma varje dag.

Flyktinglägret upprättades för att rymma 3 000 personer efter striderna i november 2016, nu bor 25 000 människor där.Flyktinglägret vid Bria. Foto: Natacha Buhler/Läkare Utan Gränser. 

Vi har ökat de mobila kliniker för barn under 15 år som vi upprättade i lägret i november förra året. Under de senaste två veckorna har våra team gett 600 konsultationer, främst gällande malaria. Vi tillhandahåller också rent vatten, eftersom bristen på latriner och rent vatten i lägret kan bli katastrofal i händelse av en epidemi. Akuta fall hänvisas till sjukhuset i Bria där vi mellan 15 och 18 maj behandlade 44 sårade patienter, en av dem var Thomas. Den humanitära insatsen i Bria går långsamt, de som nyligen anlänt till lägret har ännu inte fått grundläggande förnödvändigheter, såsom tvål, eller plast att bygga ett skydd av.

Attacken mot Thomas och hans familj är bara en av ett ökande antal attacker i Bria och östra Centralafrikanska republiken där civila allt oftare blir måltavlor. I ett land av upprepade attacker och repressalier befinner sig Centralafrikanska republiken i en sårbar våldsspiral.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

10 000 människor har de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

10 000 personer har sökt skydd på sjukhuset

Sedan våldsamheter brutit ut mellan rivaliserande grupper i Batangafo, Centralafrikanska republiken, har nära 10 000 människor de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i staden, som Läkare Utan Gränser stödjer.

Sjukhuset i Zemio, Centralafrikanska republiken, där ett litet barn sköts till döds.
Nyheter från fältet

Ett brutalt slut på ett kort liv

I veckan sköts ett litet barn till döds på ett sjukhus i Zemio, Centralafrikanska republiken, där vi arbetar. Detta är ännu ett exempel på den extrema brutalitet mot civila som förekommer i den eskalerande konflikten.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.