Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har förlorat allt"

Publicerad 19 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Thomas fick sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.

Thomas fick sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.

Thomas befinner sig på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken. Han saknar fingrar på båda händerna, hans vänstra arm är bruten och hans ena ben har ett djupt sår efter en machete som huggits igenom låret.

– Klockan var åtta på morgonen tisdagen den 16 maj. Jag var hemma med min familj och vänner som bodde hos oss. Då kom män, beväpnade med machetes och påkar, och tvingade sig in. De föste ut kvinnorna och slog oss. De sa att vi tillhörde en av de väpnade grupperna, men jag har varit en safariguide i nästan 40 år.

70-årige Thomas är bara en av alla dem som drabbades av striderna som skakade staden mellan den 15 och 18 maj i år.

Staden Bria, med 47 000 invånare, styrs av olika beväpnade grupper. Men nu görs det inte längre någon skillnad mellan civila och de stridande, något människor är mycket väl medvetna om. Hela bostadsområden i Bria har tömts på invånare och husen bär spår av striderna; kulhål, väggar svarta av eld och hus utan tak.

”Allt är förstört eller plundrat”

– Jag har inget hem längre, fortsätter Thomas. Allt är förstört eller plundrat. Alla mina saker har blivit stulna. Jag har förlorat allt. Min familj och jag har sökt skydd på sjukhuset. Om vi måste lämna sjukhuset gömmer vi oss ​​i skogen. Vi går inte tillbaka till vårt kvarter.

Över 85 procent av Brias befolkning har flytt sina hem. Liksom Thomas och hans familj spenderar 6 000 människor nätterna på sjukhusområdet. Men de flesta av de som nyligen flytt har sökt skydd i ett flyktingläger i hopp om säkerhet. Lägret upprättades för att rymma 3 000 personer efter striderna i november 2016, nu bor 25 000 människor där och fler fortsätter att komma varje dag.

Flyktinglägret upprättades för att rymma 3 000 personer efter striderna i november 2016, nu bor 25 000 människor där.Flyktinglägret vid Bria. Foto: Natacha Buhler/Läkare Utan Gränser. 

Vi har ökat de mobila kliniker för barn under 15 år som vi upprättade i lägret i november förra året. Under de senaste två veckorna har våra team gett 600 konsultationer, främst gällande malaria. Vi tillhandahåller också rent vatten, eftersom bristen på latriner och rent vatten i lägret kan bli katastrofal i händelse av en epidemi. Akuta fall hänvisas till sjukhuset i Bria där vi mellan 15 och 18 maj behandlade 44 sårade patienter, en av dem var Thomas. Den humanitära insatsen i Bria går långsamt, de som nyligen anlänt till lägret har ännu inte fått grundläggande förnödvändigheter, såsom tvål, eller plast att bygga ett skydd av.

Attacken mot Thomas och hans familj är bara en av ett ökande antal attacker i Bria och östra Centralafrikanska republiken där civila allt oftare blir måltavlor. I ett land av upprepade attacker och repressalier befinner sig Centralafrikanska republiken i en sårbar våldsspiral.

Relaterade nyheter

En kvinna och två barn på väg mot staden Betoko, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Uppblossat våld tvingar tusentals på flykt

Sedan slutet av förra året har våldsamma strider blossat upp i Paoua-regionen, Centralafrikanska republiken. Omkring 30 000 människor har sökt skydd i staden Paoua och vittnar om nedbrända byar och attacker. 

15-åriga Destin från Gambo är en av dem som fått vård på sjukhuset i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

500 000 människor utan sjukvård efter attack

Efter ett väpnat rån har vi avslutat vårt medicinska arbete på sjukhuset i Bangassou, Centralafrikanska republiken, och 58 medarbetare har evakuerats. En halv miljon människor står nu i princip utan sjukvård.

Vi utesluter meningit hos patienten med stelkramp med en lumbal punktion.
Centralafrikanska republiken

Stelkramp och apkoppor

Huvudet är sträckt bakåt medan armar och ben är stela. Det liknar exakt det kramptillstånd de talade om på läkarprogrammet, opistotonus. Spädbarnet lider av stelkramp.

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.