Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

"Jag har förlorat allt"

Publicerad 19 juni 2017
Thomas fick sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.
Foto: Natacha Buhler/Läkare Utan Gränser

Thomas befinner sig på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken. Han saknar fingrar på båda händerna, hans vänstra arm är bruten och hans ena ben har ett djupt sår efter en machete som huggits igenom låret.

– Klockan var åtta på morgonen tisdagen den 16 maj. Jag var hemma med min familj och vänner som bodde hos oss. Då kom män, beväpnade med machetes och påkar, och tvingade sig in. De föste ut kvinnorna och slog oss. De sa att vi tillhörde en av de väpnade grupperna, men jag har varit en safariguide i nästan 40 år.

70-årige Thomas är bara en av alla dem som drabbades av striderna som skakade staden mellan den 15 och 18 maj i år.

Staden Bria, med 47 000 invånare, styrs av olika beväpnade grupper. Men nu görs det inte längre någon skillnad mellan civila och de stridande, något människor är mycket väl medvetna om. Hela bostadsområden i Bria har tömts på invånare och husen bär spår av striderna; kulhål, väggar svarta av eld och hus utan tak.

”Allt är förstört eller plundrat”

– Jag har inget hem längre, fortsätter Thomas. Allt är förstört eller plundrat. Alla mina saker har blivit stulna. Jag har förlorat allt. Min familj och jag har sökt skydd på sjukhuset. Om vi måste lämna sjukhuset gömmer vi oss ​​i skogen. Vi går inte tillbaka till vårt kvarter.

Över 85 procent av Brias befolkning har flytt sina hem. Liksom Thomas och hans familj spenderar 6 000 människor nätterna på sjukhusområdet. Men de flesta av de som nyligen flytt har sökt skydd i ett flyktingläger i hopp om säkerhet. Lägret upprättades för att rymma 3 000 personer efter striderna i november 2016, nu bor 25 000 människor där och fler fortsätter att komma varje dag.

Flyktinglägret upprättades för att rymma 3 000 personer efter striderna i november 2016, nu bor 25 000 människor där.Flyktinglägret vid Bria. Foto: Natacha Buhler/Läkare Utan Gränser. 

Vi har ökat de mobila kliniker för barn under 15 år som vi upprättade i lägret i november förra året. Under de senaste två veckorna har våra team gett 600 konsultationer, främst gällande malaria. Vi tillhandahåller också rent vatten, eftersom bristen på latriner och rent vatten i lägret kan bli katastrofal i händelse av en epidemi. Akuta fall hänvisas till sjukhuset i Bria där vi mellan 15 och 18 maj behandlade 44 sårade patienter, en av dem var Thomas. Den humanitära insatsen i Bria går långsamt, de som nyligen anlänt till lägret har ännu inte fått grundläggande förnödvändigheter, såsom tvål, eller plast att bygga ett skydd av.

Attacken mot Thomas och hans familj är bara en av ett ökande antal attacker i Bria och östra Centralafrikanska republiken där civila allt oftare blir måltavlor. I ett land av upprepade attacker och repressalier befinner sig Centralafrikanska republiken i en sårbar våldsspiral.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva