Hoppa till huvudinnehåll

”JAG KAN INTE DÖLJA MIN GLÄDJE”

Publicerad 29 oktober 2014
Gibson, tillsammans med sin svägerska Linnet Kadzere. FOTO: Stambuli Kim
Gibson, tillsammans med sin svägerska Linnet Kadzere. FOTO: Stambuli Kim

Som tonåring blev Gibson Chijaka från Zimbabwe diagnostiserad med läkemedelsresistent tuberkulos. En tidig diagnos och omedelbar behandling är avgörande för att vinna över sjukdomen, som är betydligt svårare att behandla än vanlig tuberkulos. Det krävs lång tid och många tabletter för att bli frisk. Men Gibson klarade det.

– Jag är så lycklig att jag inte kan dölja min glädje, berättar Gibson och fortsätter:  

– De två senaste åren har varit de värsta i mitt liv. Som fjortonåring var det inte lätt att bli diagnostiserad med läkemedelsresistent tbc. Folk ställde en massa frågor; vad är det egentligen för sjukdom som gör att man måste äta 18 tabletter per dag under två års tid? Vad är det för sjukdom som gör att man måste ta en spruta om dagen i åtta månader?

Stigmatiserande sjukdom

Läkemedelsresistent tbc är fortfarande en stigmatiserande sjukdom i många delar av Zimbabwe, bland annat på grund av bristen på information. Att behandlingen dessutom är så lång och plågsam gör det ännu värre. Diagnosen blev en dubbel olycka för Gibson, eftersom han både fick hantera stigmat och den plågsamma medicineringen. Rädslan för behandlingen och stigmatiseringen gör att många fall aldrig upptäcks, vilket är en av anledningarna till att läkemedelsresistent tbc fortfarande sprids.

– Min dotter som tog hand om Gibson blev vräkt från tre olika hyreshus för att andra hyresgäster kände sig hotade av sjukdomen, berättar Margaret Kadzere, Gibsons mormor, som bor i ett hus tillsammans med 21 andra familjemedlemmar. Jag samlade allt mitt mod för att stå ut med de negativa reaktionerna och tog hem honom till mig. Han hade ju ingen annanstans att ta vägen. Innerst inne var jag inte säker på om det var ett bra beslut. Även om jag inte visade det för honom, var jag rädd att han skulle smitta de andra i familjen med tbc. Dessutom blev vi utfrysta ur samhället.

Gibsons släktingar trodde aldrig att han skulle klara av den två år långa behandlingen. Han hade ju fått behandling flera gånger tidigare utan att bli frisk, så varför skulle det lyckas nu när man visste att han hade läkemedelsresistent tbc?

– Gibson var sängliggande. Det gick så långt att vi till och med funderade på om Läkare Utan Gränser verkligen försökte rädda hans liv, eller om de bara ville experimentera med sina mediciner på honom. Det var så lite liv kvar i honom. Men efter att vi hade mer information kom vi på andra tankar och vi bestämde oss för att bevisa att dessa mediciner faktiskt fungerar, förklarar Linnet Kadzere, Gibsons svägerska.

Hiv och tbc

Gibson är en av många patienter som har blivit diagnostiserad, behandlad och friskförklarad från tbc i Läkare Utan Gränsers projekt i Zimbabwe. Under förra året behandlade vi 63 tbc-patienter på våra kliniker i landet. Många av dem har även hiv.

– Hiv leder till att immunsystemet försvagas vilket öppnar dörren för opportunistiska infektioner som tbc. Läkemedelsresistent tuberkulos är en epidemi som kräver nya strategier, nya verktyg, nya mediciner och nya strategier när det gäller folkhälsan. Det positiva är att vi numera proaktivt letar efter fall av DR-TB, vilket är anledningen till att fallen ökar, säger Dorly Legrand, ansvarig för tbc-projektet i Epworth.

När Gibson behandlades mot tbc fick han varje dag besök av volontären Violet Bvute. Syftet med besöket var att säkerställa att Gibson verkligen tog sina tabletter.  Enligt Violet Bvute avskräcker den långa behandlingen folk från att testa sig för tbc.

– Gibson hade en stark vilja att överleva. Under två års tid glömde han aldrig sina tabletter, även om han klagade över medicinens biverkningar. Jag tror att biverkningarna är en anledning till att patienterna tappar motivationen att fortsätta behandlingen, säger hon.

Nya verktyg

Enligt nationella protokoll i Zimbabwe ska alla hiv-patienter med misstänkt hosta testas för tbc med hjälp av GeneXpert, ett nytt diagnosverktyg som snabbt kan diagnostisera tbc. GeneXpert ger också svar direkt på om det rör sig om resistent tbc och kan också upptäcka sjukdomen hos folk som fått ett felaktigt negativt provsvar vid upphostningsprover. Gibson, som nu är 16 år, vann kampen mot tbc men förlorade två år i skolan eftersom behandlingsrutinerna krockade med skolschemat.

– Jag är så klart glad att medicinerna har hållit mig vid liv. Men det var ett helvete att behöva gå igenom det här för att kunna njuta av livet. Jag tror inte att det skulle behöva vara så här smärtsamt att bli frisk från läkemedelsresistent tuberkulos. Om jag skulle få en chans att prata med någon av dem som utvecklar medicinerna skulle jag be dem att kombinera alla 18 tabletter till en tablett. Och varför inte göra den kraftfullare, så behöver man inte ta dem varje dag i två år. Om behandlingsperioden hade varit kortare hade jag kanske inte behövt missa två år av skolan.

 

Här kan du läsa vår rapport på engelska om tuberkulossituationen i världen 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare