Hoppa till huvudinnehåll

”JAG VET INTE VAD JAG SKA GÖRA AV MITT ELLER MINA BARNS LIV”

Publicerad 20 augusti 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Nedbrunnen bil i området PK12 i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui. FOTO: Ton Koene

Nedbrunnen bil i området PK12 i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui. FOTO: Ton Koene

Zenaba

Zenaba

Zenaba förlorade två av sina sju barn när de sökte skydd i samband med det exploderande våldet mot det muslimska området i Bangui. Hon skiljdes från sin man och en av sönerna som hamnade i flyktingläger i Tchad. Hon lider bland annat av kronisk migrän sedan dess och har knappt några pengar att köpa mat till barnen.

Zenaba är 45 år, har sju barn och bodde tidigare i Centralafrikanska republikens huvudstad, Bangui. I april tvingades hon riskera sitt och sin familjs liv för att söka skydd i PK12-området för att komma undan oroligheterna mellan medlemmar i milisen Séléka och vanliga muslimer. De var många som sökte sig till den stadsdelen för att undkomma det stora hotet från machetes.

Dödades när de försökte fly

Två av Zenabas barn, Asabala 30 år och Mahaman 25 år, dog när de försökte ta sig till resten av familjen. Asabala försökte gömma sig i baksätet i sin kristna väns bil, men medlemmar ur anti-Balaka-milisen upptäckte honom och han avrättades. Mahaman försökte fly på motorcykel, men stoppades och dödades. Deras pappa hittade deras kroppar i diket några timmar senare.Zenaba fick tillsammans med sin familj plats i en konvoj arrangerad av Tchads armé för att evakuera den muslimska befolkningen i huvudstaden, men hennes make och ena son placerades på en annan lastbil.

Attackerades igen

Tillsammans med sina fyra andra barn korsade hon landet under stor nöd för att nå fram till Kabo. Resan var full av överraskningar, bland annat tre födslar, och konvojen attackerades av anti-Balaka-milis hela vägen upp till staden Dekoa. När de kom fram till Kabo fick Zenaba veta att lastbilen som hennes man och son var på hade kört genom Tchad. Hon har inte sett dem sedan dess.Zenaba kom till vårt sjukhus tillsammans med sina barn, djupt traumatiserad av händelserna. Hon lider av kronisk migrän och ryggsmärtor. Hennes barn har behandlats mot malaria.

Svårt att få pengarna att räcka

Trots att hon lyckats plantera en liten köksträdgård bredvid sin hydda i flyktinglägret, måste Zenaba skrapa ihop sina sista slantar för att köpa mat efter att priserna har fyrdubblats. Hon vet inte längre hur hon ska kunna ge sina barn mat. Trots det vill hon inte lämna sitt land.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.