Hoppa till huvudinnehåll

”JAG VET INTE VAD JAG SKA GÖRA AV MITT ELLER MINA BARNS LIV”

Publicerad 20 augusti 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Nedbrunnen bil i området PK12 i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui. FOTO: Ton Koene

Nedbrunnen bil i området PK12 i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui. FOTO: Ton Koene

Zenaba

Zenaba

Zenaba förlorade två av sina sju barn när de sökte skydd i samband med det exploderande våldet mot det muslimska området i Bangui. Hon skiljdes från sin man och en av sönerna som hamnade i flyktingläger i Tchad. Hon lider bland annat av kronisk migrän sedan dess och har knappt några pengar att köpa mat till barnen.

Zenaba är 45 år, har sju barn och bodde tidigare i Centralafrikanska republikens huvudstad, Bangui. I april tvingades hon riskera sitt och sin familjs liv för att söka skydd i PK12-området för att komma undan oroligheterna mellan medlemmar i milisen Séléka och vanliga muslimer. De var många som sökte sig till den stadsdelen för att undkomma det stora hotet från machetes.

Dödades när de försökte fly

Två av Zenabas barn, Asabala 30 år och Mahaman 25 år, dog när de försökte ta sig till resten av familjen. Asabala försökte gömma sig i baksätet i sin kristna väns bil, men medlemmar ur anti-Balaka-milisen upptäckte honom och han avrättades. Mahaman försökte fly på motorcykel, men stoppades och dödades. Deras pappa hittade deras kroppar i diket några timmar senare.Zenaba fick tillsammans med sin familj plats i en konvoj arrangerad av Tchads armé för att evakuera den muslimska befolkningen i huvudstaden, men hennes make och ena son placerades på en annan lastbil.

Attackerades igen

Tillsammans med sina fyra andra barn korsade hon landet under stor nöd för att nå fram till Kabo. Resan var full av överraskningar, bland annat tre födslar, och konvojen attackerades av anti-Balaka-milis hela vägen upp till staden Dekoa. När de kom fram till Kabo fick Zenaba veta att lastbilen som hennes man och son var på hade kört genom Tchad. Hon har inte sett dem sedan dess.Zenaba kom till vårt sjukhus tillsammans med sina barn, djupt traumatiserad av händelserna. Hon lider av kronisk migrän och ryggsmärtor. Hennes barn har behandlats mot malaria.

Svårt att få pengarna att räcka

Trots att hon lyckats plantera en liten köksträdgård bredvid sin hydda i flyktinglägret, måste Zenaba skrapa ihop sina sista slantar för att köpa mat efter att priserna har fyrdubblats. Hon vet inte längre hur hon ska kunna ge sina barn mat. Trots det vill hon inte lämna sitt land.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.