Hoppa till huvudinnehåll

JEMEN: GRAVIDA KVINNOR FÖRBLÖDER VID VÄGSPÄRRARNA

Publicerad 10 april 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sedan oktober 2012 driver vi ett barn- och mödravårdsprojekt vid Al-Salamsjukhuset i Amran i Jemen.

Sedan oktober 2012 driver vi ett barn- och mödravårdsprojekt vid Al-Salamsjukhuset i Amran i Jemen.

Ali Dahi är läkare och jobbar med vårt projekt i Ad Dhale, ett område i södra Jemen som drabbats hårt av striderna. Våldet hindrar många människor med livshotande skador att få sjukvård i tid, bland dem flera kvinnor som väntar barn.

”Varje dag får vi samtal från patienter som är i kritiskt tillstånd och inte kan ta sig till våra sjukhus. Kvinnor med livshotande förlossningskomplikationer har ringt oss från vägspärrar som blockerar vägen till sjukhusen – det har hänt tre gånger under de två senaste veckorna. Två kvinnor och ett ofött barn dog i väntan på att vägen skulle öppnas igen.

Igår fick vi höra om en kvinna som fött sitt barn hemma. Hon hade fått svåra blödningar efter förlossningen och försökte ta sig till vårt sjukhus. Men när hon kom till vägspärrarna blev hon stoppad och tillsagd att vända om eftersom striderna i Ad Dhale hade förvärrats. Kvinnan lyckades inte få sjukvård i tid och förblödde.

Vi har också fått höra om en kvinna som var i behov av akut kejsarsnitt för att rädda henne och barnets liv. Men det var för farligt att åka ambulans till vårt sjukhus, eller någon annan klinik för den delen. Enda möjligheten var att föra kvinnan till en by där en läkare hjälpte till med förlossningen. Resultatet var att kvinnan överlevde men att barnet dog.

TRANSPORTEN AV SKADADE LIVSFARLIG

Vi hänvisar mycket allvarliga fall som kräver specialiserad sjukvård till andra sjukhusanläggningar så ofta vi kan, ibland till sjukhus på andra sidan frontlinjen. Under de senaste två dagarna har vi lyckats föra patienter från Ad Dhale till vårt sjukhus i Aden där vi har vi bättre beredskap för operationer. Ett kirurgiskt team lyckades ta sig dit med mer utrustning igår (8 april).

Allt för ofta blir vi tvungna att hålla kvar patienter på grund av de hårda striderna längs vägarna. De blir tvungna att vänta tills situationen lugnat ned sig tillräckligt så att vi kan transportera dem till andra sjukhus. Ibland fungerar det bra men vanligtvis tvingas patienterna vänta alldeles för länge på vård.

KRONISKA SJUKDOMAR BLIR OCKSÅ VÄRRE

Omkring 60 procent av befolkningen har flytt från Ad Dhale och tagit sig till områdena runt staden som till viss del anses vara säkrare. Ad Dhale har stängts av. Det är brist på bränsle och elektricitet vilket i sin tur medför brist på rent vatten. Vattenbristen ställer till problem för sjukhusen. Nyligen lyckades ändå sjukhusets chef se till så att en lastbil med vatten kom fram och det gör att vi klarar oss för tillfället.

Hälsovårdsministeriet har slut på mediciner mot kroniska sjukdomar. Det innebär en risk för patienter som behandlas mot exempelvis tuberkulos eftersom läkemedelsresistens kan förstöra behandlingen. Planerade vaccinationer drabbas också eftersom vaccinet måste förvaras i kylskåp som inte fungerar utan elektricitet. Vi har också brist på mat.

Vi har vårdat över 150 krigsskadade i Ad Dhale sedan våldet bröt ut. Samtidigt försämras människors hälsa då striderna fortsätter. Vi måste hitta sätt att snabbare och lättare föra in personal och utrustning till sjukhusanläggningarna i Jemen.”

Relaterade nyheter

Bilden vid entrén till Haydan-sjukhuset i Jemen talar tydligt om att alla vapen måste lämnas utanför.
Jemen

”Jag hör ständigt ljuden av skottlossning”

"Samma dag som jag kom hit eskalerade våldet längs alla frontlinjer runt Taiz och de senaste dagarna har varit extremt tunga. Tyvärr är detta vardag för folket här."
- Arunn Jegan, projektkoordinator i Taiz, Jemen.  

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.