Hoppa till huvudinnehåll

Jemen: Över 100 civila behandlas efter attack i Aden

Publicerad 12 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient behandlas på vårt sjukhus i Aden i södra Jemen.

En patient behandlas på vårt sjukhus i Aden i södra Jemen. 

Fler än 100 skadade togs in på vårt sjukhus i Aden i onsdags. Bland patienterna finns både kvinnor och barn som skadats i bombattacker mot bostadsområdet Al Basateen. I staden Taiz behandlas ytterligare omkring 60 civila på ett sjukhus som vi stödjer.

Sedan mitten på mars har vi vårdat runt 2 500 människor som drabbats av kriget, runt 1 800 av dem bara i Aden.

– Sjukhusen i Aden är överfulla. Vissa har lagt madrasser framför entrén för att kunna ta hand om de många patienterna. Hårda strider och flygräder fortsätter varje dag och därför befarar vi att många patienter inte kan söka vård. Patienterna på sjukhusen är för rädda för att gå hem, säger Thierry Goffeau, Läkare Utan Gränsers projektsamordnare i Aden.

Den försämrade säkerhetssituationen i hamnstaden hindrar våra team från att uppsöka dem som skadats samtidigt som många patienter inta kan ta sig till ett sjukhus. Organisationen driver ett eget sjukhus för traumakirurgi på Al Sadaqa-sjukhusets område i stadsdelen Sheikh Othman i Aden. Vi stödjer dessutom vårdcentralen Crater Health Center och driver mobila kliniker för att nå de patienter som inte kan ta sig till ett sjukhus. Men det har blivit allt svårare att åka till olika delar av staden.

Civilbefolkningen lider under belägringen

– Våra team har vid flera tillfällen hindrats från att röra sig fritt och inte kunnat åka till hamnen för att ta emot leveranser med medicinsk utrustning. Vi måste ha tillgång till olika delar av staden för att kunna ge sjukvård till dem som behöver det, säger Thierry Goffeau.

Människorna i Aden drabbas inte bara av striderna. Staden är också belägrad och avskuren från omvärlden.

– Det råder brist på mat, gas, bränsle och läkemedel. Sjukvårdssystemet håller på att kollapsa. Patienter med kroniska sjukdomar kan inte få sina mediciner. Döda kroppar ligger på gatorna bland de växande sophögarna, säger Hassan Boucenine, landansvarig på Läkare Utan Gränser i Jemen.

Det är oerhört viktigt att häva blockaden. Vi behöver tillgång till områdena för att kunna importera förnödenheter såsom mat och läkemedel. Hassan Boucenine

I morse detonerade granater nära Läkare Utan Gränsers sjukhus i Aden. I går exploderade en granat bara 30 meter från Läkare Utan Gränser personal när den rörde sig ute på staden. Redan tidigare har sjukhuset träffats av kulor och granatsplitter har landat på innegården.

Dessutom detonerade tre granater nära sjukhuset i Taiz som stöds av Läkare Utan Gränser. Delar av sjukhuset skadades under attacken.

Fler civila offer i andra områden

Civilbefolkningen och infrastrukturen har inte skadats bara i Aden. Flygräderna och bombningar har även drabbat tätt befolkade områden i städerna Sanaa, Hodeidah, Taiz, Saada, Amran och Ad Dhale.

I går vårdades 57 skadade på ett sjukhus i Taiz som vi stödjer. En av patienterna var en sexårig pojke som skadades av en granatexplosion när han lekte på gatan. Våra team i Saada har dessutom under den senaste veckan tagit hand om runt 140 skadade varav 17 var döda då de anlände till sjukhuset.

Det är helt oacceptabelt att bomber från alla sidor i konflikten riktas mot områden med många civila. Hassan Boucenine.

Vi uppmanar alla parter att respektera civilbefolkningen, sjukvårdsinrättningar och medicinsk personal. Befolkningen behöver tillgång till sjukvård. Vi förväntar oss att detta diskuteras under de kommande fredsförhandlingarna.

Relaterade nyheter

Bilden vid entrén till Haydan-sjukhuset i Jemen talar tydligt om att alla vapen måste lämnas utanför.
Jemen

”Jag hör ständigt ljuden av skottlossning”

"Samma dag som jag kom hit eskalerade våldet längs alla frontlinjer runt Taiz och de senaste dagarna har varit extremt tunga. Tyvärr är detta vardag för folket här."
- Arunn Jegan, projektkoordinator i Taiz, Jemen.  

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.