Hoppa till huvudinnehåll

Jemen: Över 100 civila behandlas efter attack i Aden

Publicerad 12 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient behandlas på vårt sjukhus i Aden i södra Jemen.

En patient behandlas på vårt sjukhus i Aden i södra Jemen. 

Fler än 100 skadade togs in på vårt sjukhus i Aden i onsdags. Bland patienterna finns både kvinnor och barn som skadats i bombattacker mot bostadsområdet Al Basateen. I staden Taiz behandlas ytterligare omkring 60 civila på ett sjukhus som vi stödjer.

Sedan mitten på mars har vi vårdat runt 2 500 människor som drabbats av kriget, runt 1 800 av dem bara i Aden.

– Sjukhusen i Aden är överfulla. Vissa har lagt madrasser framför entrén för att kunna ta hand om de många patienterna. Hårda strider och flygräder fortsätter varje dag och därför befarar vi att många patienter inte kan söka vård. Patienterna på sjukhusen är för rädda för att gå hem, säger Thierry Goffeau, Läkare Utan Gränsers projektsamordnare i Aden.

Den försämrade säkerhetssituationen i hamnstaden hindrar våra team från att uppsöka dem som skadats samtidigt som många patienter inta kan ta sig till ett sjukhus. Organisationen driver ett eget sjukhus för traumakirurgi på Al Sadaqa-sjukhusets område i stadsdelen Sheikh Othman i Aden. Vi stödjer dessutom vårdcentralen Crater Health Center och driver mobila kliniker för att nå de patienter som inte kan ta sig till ett sjukhus. Men det har blivit allt svårare att åka till olika delar av staden.

Civilbefolkningen lider under belägringen

– Våra team har vid flera tillfällen hindrats från att röra sig fritt och inte kunnat åka till hamnen för att ta emot leveranser med medicinsk utrustning. Vi måste ha tillgång till olika delar av staden för att kunna ge sjukvård till dem som behöver det, säger Thierry Goffeau.

Människorna i Aden drabbas inte bara av striderna. Staden är också belägrad och avskuren från omvärlden.

– Det råder brist på mat, gas, bränsle och läkemedel. Sjukvårdssystemet håller på att kollapsa. Patienter med kroniska sjukdomar kan inte få sina mediciner. Döda kroppar ligger på gatorna bland de växande sophögarna, säger Hassan Boucenine, landansvarig på Läkare Utan Gränser i Jemen.

Det är oerhört viktigt att häva blockaden. Vi behöver tillgång till områdena för att kunna importera förnödenheter såsom mat och läkemedel. Hassan Boucenine

I morse detonerade granater nära Läkare Utan Gränsers sjukhus i Aden. I går exploderade en granat bara 30 meter från Läkare Utan Gränser personal när den rörde sig ute på staden. Redan tidigare har sjukhuset träffats av kulor och granatsplitter har landat på innegården.

Dessutom detonerade tre granater nära sjukhuset i Taiz som stöds av Läkare Utan Gränser. Delar av sjukhuset skadades under attacken.

Fler civila offer i andra områden

Civilbefolkningen och infrastrukturen har inte skadats bara i Aden. Flygräderna och bombningar har även drabbat tätt befolkade områden i städerna Sanaa, Hodeidah, Taiz, Saada, Amran och Ad Dhale.

I går vårdades 57 skadade på ett sjukhus i Taiz som vi stödjer. En av patienterna var en sexårig pojke som skadades av en granatexplosion när han lekte på gatan. Våra team i Saada har dessutom under den senaste veckan tagit hand om runt 140 skadade varav 17 var döda då de anlände till sjukhuset.

Det är helt oacceptabelt att bomber från alla sidor i konflikten riktas mot områden med många civila. Hassan Boucenine.

Vi uppmanar alla parter att respektera civilbefolkningen, sjukvårdsinrättningar och medicinsk personal. Befolkningen behöver tillgång till sjukvård. Vi förväntar oss att detta diskuteras under de kommande fredsförhandlingarna.

Aktuellt om Jemen

Personal på Abs-sjukhuset, Jemen, försöker ta tillvara på den utrustning och de mediciner som inte förstördes i attacken den 15 augusti, 2016.
Nyheter från fältet

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera

Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under mötet den 28 september för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. 

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.
Nyheter från fältet

Att söka vård i Jemen är ofta lika med livsfara

"Några få statligt anställda har stannat kvar på de sjukhus som vi har lämnat, och de jobbar nu under osäkra förhållanden."
- Crystal van Leeuwen, sjuksköterska.

En flicka med allvarlig vätskebrist undersöks på sjukhuset i Abs.
Nyheter från fältet

Vi lämnar sex sjukhus i Jemen

Urskillningslösa bombningar och opålitliga försäkringar från den saudiledda koalitionen tvingar oss att evakuera personal från sex sjukhus i norra Jemen.

Abs-sjukhuset i Jemen, som Läkare Utan Gränser stöttar, efter att det bombats.
Nyheter från fältet

Nitton döda i sjukhusbombning i Jemen

19 människor dödades och 24 skadades när ett sjukhus som vi stöttar under måndagseftermiddagen attackerades i ett luftangrepp i Jemen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.