Hoppa till huvudinnehåll

Jemen: Över 100 civila behandlas efter attack i Aden

Publicerad 12 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient behandlas på vårt sjukhus i Aden i södra Jemen.

En patient behandlas på vårt sjukhus i Aden i södra Jemen. 

Fler än 100 skadade togs in på vårt sjukhus i Aden i onsdags. Bland patienterna finns både kvinnor och barn som skadats i bombattacker mot bostadsområdet Al Basateen. I staden Taiz behandlas ytterligare omkring 60 civila på ett sjukhus som vi stödjer.

Sedan mitten på mars har vi vårdat runt 2 500 människor som drabbats av kriget, runt 1 800 av dem bara i Aden.

– Sjukhusen i Aden är överfulla. Vissa har lagt madrasser framför entrén för att kunna ta hand om de många patienterna. Hårda strider och flygräder fortsätter varje dag och därför befarar vi att många patienter inte kan söka vård. Patienterna på sjukhusen är för rädda för att gå hem, säger Thierry Goffeau, Läkare Utan Gränsers projektsamordnare i Aden.

Den försämrade säkerhetssituationen i hamnstaden hindrar våra team från att uppsöka dem som skadats samtidigt som många patienter inta kan ta sig till ett sjukhus. Organisationen driver ett eget sjukhus för traumakirurgi på Al Sadaqa-sjukhusets område i stadsdelen Sheikh Othman i Aden. Vi stödjer dessutom vårdcentralen Crater Health Center och driver mobila kliniker för att nå de patienter som inte kan ta sig till ett sjukhus. Men det har blivit allt svårare att åka till olika delar av staden.

Civilbefolkningen lider under belägringen

– Våra team har vid flera tillfällen hindrats från att röra sig fritt och inte kunnat åka till hamnen för att ta emot leveranser med medicinsk utrustning. Vi måste ha tillgång till olika delar av staden för att kunna ge sjukvård till dem som behöver det, säger Thierry Goffeau.

Människorna i Aden drabbas inte bara av striderna. Staden är också belägrad och avskuren från omvärlden.

– Det råder brist på mat, gas, bränsle och läkemedel. Sjukvårdssystemet håller på att kollapsa. Patienter med kroniska sjukdomar kan inte få sina mediciner. Döda kroppar ligger på gatorna bland de växande sophögarna, säger Hassan Boucenine, landansvarig på Läkare Utan Gränser i Jemen.

Det är oerhört viktigt att häva blockaden. Vi behöver tillgång till områdena för att kunna importera förnödenheter såsom mat och läkemedel. Hassan Boucenine

I morse detonerade granater nära Läkare Utan Gränsers sjukhus i Aden. I går exploderade en granat bara 30 meter från Läkare Utan Gränser personal när den rörde sig ute på staden. Redan tidigare har sjukhuset träffats av kulor och granatsplitter har landat på innegården.

Dessutom detonerade tre granater nära sjukhuset i Taiz som stöds av Läkare Utan Gränser. Delar av sjukhuset skadades under attacken.

Fler civila offer i andra områden

Civilbefolkningen och infrastrukturen har inte skadats bara i Aden. Flygräderna och bombningar har även drabbat tätt befolkade områden i städerna Sanaa, Hodeidah, Taiz, Saada, Amran och Ad Dhale.

I går vårdades 57 skadade på ett sjukhus i Taiz som vi stödjer. En av patienterna var en sexårig pojke som skadades av en granatexplosion när han lekte på gatan. Våra team i Saada har dessutom under den senaste veckan tagit hand om runt 140 skadade varav 17 var döda då de anlände till sjukhuset.

Det är helt oacceptabelt att bomber från alla sidor i konflikten riktas mot områden med många civila. Hassan Boucenine.

Vi uppmanar alla parter att respektera civilbefolkningen, sjukvårdsinrättningar och medicinsk personal. Befolkningen behöver tillgång till sjukvård. Vi förväntar oss att detta diskuteras under de kommande fredsförhandlingarna.

Relaterade nyheter

Saving lives without salaries

2017

I denna rapport dokumenterar vi konsekvenserna av att statsanställda läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och annan vårdpersonal i Jemen inte fått l

Kawkab Al Sarafi i Jemen har arbetat som sjuksköterska utan lön i ett år.
Jemen

Ett år utan lön i Jemen

Två och ett halvt år av krig, bombningar och kolera har satt stor press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem. Situationen blir allt värre eftersom tiotusentals människor som arbetar inom det allmänna sjukvårdssystemet inte har fått lön sedan ett år tillbaka.

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khamir, Jemen.
Jemen

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamir som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Jemen

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.