Hoppa till huvudinnehåll

Jemen: “Våra team jobbar dygnet runt”

Publicerad 11 juli 2019
Läkare och sjuksköterskor under ett akutfall på en klinik i Taiz Houban, Jemen
Läkare och sjuksköterskor under ett akutfall på en klinik i Taiz Houban, Jemen.
Foto: Matteo Bastianelli

Flygbombningar, landminor och ett sjukvårdssystem på randen till kollaps. Det är den verklighet som människor i Jemen lever i. Alex Dunne berättar om sina upplevelser efter 12 månaders arbete i landet. 

Under det senaste året har jag arbetat med humanitära frågor för Läkare Utan Gränser i Jemen. Jag har med egna ögon sett den fruktansvärda påverkan konflikten haft på några av de mest utsatta grupperna i landet.

Svårt och farligt 

Jemen är en svår och farlig plats att arbeta på, men de senaste fyra åren har Läkare Utan Gränser ökat antalet insatser i landet. Nu stöttar vi 20 sjukhus och vårdcentraler i elva provinser. Sedan 2015 har vi trots flygbombningar, blockader och sprängningar genomfört över 81 000 kirurgiska ingrepp, assisterat vid 70 000 förlossningar och vårdat över 120 000 kolerapatienter. 

"jag kunde höra hur lättad hon var att hon och hennes son mådde bra och befann sig i säkerhet efter operationen"

För jemeniter som genomlever den här utdragna krisen är det svårt att få tag på vardagliga förnödenheter. Det gäller särskilt sjukvård. Landets sjukvårdssystem är i spillror och kan inte möta behoven hos landets 28 miljoner invånare. 

Hur arbetar man med humanitära frågor? 

För en månad sedan skrev jag och mitt team rapporten Complicated Delivery: The Yemeni Mothers and Children Dying without Medical Care. 

Rapporten baseras på  Läkare Utan Gränsers medicinska data samt intervjuer med både vårdpersonal och mammor som fött på våra kliniker. Resultatet var en bättre förståelse för de svårigheter som patienterna möter för att nå den vård de behöver.  

Frontlinjer. Säkerhetsrisker. Finansiella hinder – inte bara att tvingas betala för vården i sig, utan också kostnaden för transport till sjukhuset eller kliniken. Det här har en förödande effekt på kvinnor och barn. 

Livräddande hjälp 

På vårt mödra- och barnsjukhus i Taiz Houban fick jag möjligheten att prata med några av våra patienter som nyligen hade fött. En mamma jag minns särskilt väl hade just fått en liten pojke. Hon hade överlevt allvarliga komplikationer under graviditeten och behövde opereras. Hon var ung och blyg, men när vi pratade kunde jag höra hur lättad hon var att hon och hennes son mådde bra och befann sig i säkerhet efter operationen.

"oavsett om det är att assistera vid förlossningar, att få ut gevärskulor eller att behandla kolera arbetar våra team dygnet runt för att erbjuda den livräddande vård som så akut behövs i Jemen idag."

Hon berättade för mig hur mycket lättare det var att nå en vårdcentral innan kriget. Nu, när det offentliga sjukvårdssystemet är nära kollaps, var vårt sjukhus det enda stället där hon kunde få vård. 

Tacksamhet 

Varje dag ser jag vilken fantastisk nytta vårt medicinska arbete gör för patienter i hela Jemen. Jag bevittnar hur våra vårdinrättningar är den sista möjligheten för så många människor som fastnat i krigets klor.  

Oavsett om det är att assistera vid förlossningar, att få ut gevärskulor eller att behandla kolera arbetar våra team dygnet runt för att erbjuda den livräddande vård som så akut behövs i Jemen idag. Jag tänker på det, och på att inget av detta arbete skulle kunna ske utan våra givare. Så om du läser det här och någonsin skänkt pengar till Läkare Utan Gränser – stort tack! 

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare