Hoppa till huvudinnehåll

Jenny Gustafsson

Sjuksköterska,
Serbien

Jenny Gustafsson är sjuksköterska. Från slutet av januari till början av mars arbetar Jenny som sjuksköterska och medicinsk samordnare för vårt projekt i Presevo i Serbien. Läkare Utan Gränser ger här sjukvård till människor på flykt genom Europa.

Blogginlägg skrivna av Jenny Gustafsson

Lervägen från gränsen till Refugee Aid Point i Serbien. Av de som kommit till Europa i år är 60 procent kvinnor och barn.
Serbien

Sökande en framtid

Jag möter helt vanliga människor här. De kommer ensamma, med vänner, själva med små barn eller tillsammans med familjen. 

Flyktingar och migranter stiger på tåget mot Sid, i norra Serbien.
Flyktingar

Tåget kommer

Plötsligt utbryter en massa aktiviteter runt tågstationen i Presevo. Ryktet om ett ankommande tåg verkar ha spridit sig. 

Serbien. Flyktingar väntar på tåget i Presevo.
Serbien

Bråttom

Vi tar dem till vår klinik. Pojken ser hängig ut och är väldigt blek. Medan föräldrarna försöker förklara hans symptom kräks han på golvet.

Serbien. Ett nytt tält sätts upp i refugee aid point för att skydda hjälpsökande från kyla och regn.
Serbien

Strejk vid gränsen

Det är tåg- och taxistrejk vid grekiska gränsen. Registreringscentren och lägren på båda sidor om gränsen är fulla och människor väntar på att fortsätta sin resa via Makedonien och sedan in i Serbien.

Serbien. Vägen mellan Miratovac och Refugee aid point (RAP) är en 2,5 km lång grusväg och denna sträcka får migranterna gå till fots.
Serbien

En tyst ström av människor

Efter en dag med briefings i Belgrad åker jag ner till södra Serbien, till den lilla staden Presevo. Här ligger registreringscentret för alla flyktingar och migranter som kommer till Serbien från Makedonien.