Hoppa till huvudinnehåll

JOHAN VON SCHREEB ÄR ÅRETS SVENSK

Publicerad 11 december 2014
Johan von Schreeb var med och grundade Läkare Utan Gränser i Sverige 1993.
Johan von Schreeb var med och grundade Läkare Utan Gränser i Sverige 1993.

”Med konkreta insatser för människor som drabbas av naturkatastrofer, epidemier och krig skänker Johan von Schreeb hopp där drömmarna om en bättre värld krockar brutalt med verkligheten. Genom att grunda Läkare Utan Gränser i Sverige har han banat väg för många efterföljare som med stort eget risktagande lindrar lidande runt om i världen.” Johan von Schreeb får utnämningen årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus.

Johan von Schreeb var med och grundade Läkare Utan Gränser i Sverige 1993. Han var ordförande under en period och har flera gånger arbetat i våra fältprojekt, bland annat efter att tyfonen Haiyan orsakat stora skador och många döda i Filippinerna och efter jordbävningen i Haiti. 

Hur reagerade när du fick reda på att du har blivit årets svensk? 
  – Det känns hedrande. Jag är stolt över att ha startat svenska Läkare Utan Gränser. Det har varit hisnande år som skakat om svenskt bistånd. Men det är arbetet i fält som är och förblir viktigast för mig. Ett arbete som kräver ständigt uppkavlade armar men också ljudliga protester. Det krävs svordomar för att påpeka det orimliga i att Läkare Utan Gränser på många platser är den enda representanten för mänsklig värdighet. Världen måste kunna bättre.

Varför grundade du Läkare Utan Gränser i Sverige?
  – Efter uppdraget i Afghanistan fanns ingen annan möjlighet. Det behövdes en organisation som Läkare Utan Gränser i Sverige med passion snarare än skuld som drivkraft och som inte vek undan för det riktigt svåra arbetet på platser dit ingen annan vågade sig. Läkare Utan Gränsers arbete är inte välgörenhet utan förändring. Det ville jag bidra med.

Du har åkt på många uppdrag för Läkare Utan Gränser och träffat många patienter och kolleger på plats, finns det någon som du skulle vilja tilldela en utmärkelse?
 – De riktiga hjältarna är kvinnorna som trots krig och döda barn fortsätter att koka mat och servera middag. Kvinnorna i den fattiga delen av världen är de som gör skillnaden mellan liv och död. Mer makt åt dem! De borde få en utmärkelse varje dag.

Johan von Schreeb arbetar även som universitetslektor på Karolinska institutet i Stockholm och leder Kunskapscentrum för internationell katastrofmedicin.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva