Hoppa till huvudinnehåll

Johanna Lönn

Jobba utomlands som sjuksköterska,
Sydsudan: fortsatt konflikt och humanitär kris

Johanna Lönn är sjuksköterska. Det här är hennes första uppdrag för Läkare Utan Gränser. Under sju månader ska hon driva en tuberkulosavdelning på sjukhuset i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Sjukhuset är den enda sjukvårdsinrättningen i lägret.

Blogginlägg skrivna av Johanna Lönn

I lägret Bentiu, Sydsudan, finns många barn som flytt undan våldet.
Sydsudan

Påhittiga barn

Alla barn tittade på mig storögt. De hade aldrig sett en docka förut förklarade en av mammorna, så de var lite rädda för den. Det slog an i nått i mig. Säg den fyraåring i Sverige som aldrig sett en docka? 

För runt 25 kronor kan man få åka med skottkärreambulans till sjukhuset från lägret.
Sydsudan

Skottkärreambulans

Oftast kommer våra patienter själva gåendes in till sjukhuset, men ibland är de för sjuka eller för gamla för det. Har man råd så kommer man i en skottkärra.

Te från teståndet utanför sjukhuset.
Sydsudan

Berättelser om snö

Jag brukar berätta historier från Sverige och visa bilder på snön. De nickar alltid medkännande och beklagar när jag berättade hur kallt det är där just nu! 

Hela patienten stoppas in under en så kallad ”survival blanket”, som är en prasslig guldig filt som sparar värme.
Sydsudan

Hypotermi i Sydsudan

En vanlig åkomma här, som kändes lite motsägelsefull först, är hypotermi. Alltså att man har en för låg kroppstemperatur. Inte det jag tänkte att jag skulle stöta på när jag åkte till Sydsudan. 

Jul i Bentiu, Sydsudan.
Sydsudan

Att fira jul i fält

Före jul så pratade vi om olika speciella julsaker från våra länder - jag berättade såklart om julbocken. Alla blev väldigt exalterade över konceptet, och det resulterade i att jag och en kollega byggde en egen!

En av våra matassistenter som går runt med en stor hink och delar ut en sorts mjölk till patienterna åtta gånger om dygnet.
Sydsudan

Radion på högsta volym bredvid kudden

I natt hade jag min första on-call. Jag var så rädd för att sova för djupt och missa ett anrop att jag hade min radio på högsta volym bredvid kudden.

Mitt lilla tält där jag bor.
Sydsudan

Äntligen på plats i Bentiu

Flygresan hit var oerhört vacker. När jag steg av planet slog värmen emot mig som en kompakt vägg. Termometern meddelade att det var 43 grader celsius här.

Äntligen framme! Utsikt från containern där vi sitter på kvällarna och tittar på solnedgången.
Sydsudan

Att få till den perfekta packningen

Att få till den perfekta packningen blev ett sätt att hantera allt det okända jag skulle ge mig ut på. Att fokusera på packningen blev en hanteringsstrategi. Men vad skulle jag egentligen behöva?