Hoppa till huvudinnehåll

Jordbävningen i Pakistan: Vi tar hand om skadade och utvärderar behov

Publicerad 28 oktober 2015

Måndagen den 26 oktober skakades nordöstra Afghanistan och nordvästra Pakistan av en jordbävning som uppmätte från 7,6 till 8,1 på Richterskalan beroende på plats. Våra projekt i Pakistan tog emot många skadade under de första timmarna efter jordbävningen.

I Timergara, i Lower Dir-distriktet, började Läkare Utan Gränsers team genast arbeta enligt de protokoll som finns för att ta emot ett stort antal skadade samtidigt. Protokollen finns till för att snabbt kunna utvärdera behoven och ge livräddande akutvård för svårt skadade patienter. Från klockan tre på måndag eftermiddag till klockan 8 på tisdag morgon tog vi emot 172 patienter, varav 55 som var i kritiskt tillstånd, på vår akutavdelning på Timergara sjukhus. En patient gick dessvärre inte att rädda.

Vi hjälper även hälsoministeriets personal att ge eftervård till allvarligt skadade patienter. En avdelning för patienter med denguefeber har tillfälligt gjorts om för att kunna hantera det stora antalet skadade. Vi hjälper även till med att utöka steriliseringsverksamheten så att den kan pågå dygnet runt.

På Khar-sjukhuset i, Bajaur Agency i de federalt administrerade stamområdena (FATA), hjälpte våra team till med att ta hand om 72 skadade patienter. Jordbävningen kändes så långt bort som i Peshawar där vi har drivit ett sjukhus sedan maj 2011. Än så länge har inget av våra team i Afghanistan rapporterat om några behov relaterade till jordbävningen. Men det kan finnas behov av insatser i områden närmre jordbävningens epicenter i Badakhsan.

När den initiala tillströmningen av patienter nu har lagt sig fokuserar våra team på att få en bättre uppfattning om behov av ytterligare insatser. Det kan röra sig om vatten- och sanitetsinsatser, behov av temporära skydd eller uppföljande sjukvård. Vi samlar in information om behov från flera områden som drabbats av jordbävningen.

– Även om vissa områden drabbades svårt så måste vi få en bättre helhetsbild innan vi kan säga något om vidare behov, säger Shelagh Woods, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Pakistan.

– Den första bedömningen indikerar att det kommer vara störst behov av skydd och hygieninsatser eftersom det redan snöar i de bergigare områdena. Vi har material för detta i våra lager. Att vi kunde ta hand om många skadade samtidigt under de första timmarna var avgörande för att rädda liv men nu måste vi snabbt utvärdera behoven innan vi går in i den andra fasen av våra insatser.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Pakistan för att hjälpa pakistanier och afghanska flyktingar som drabbats av väpnade konflikter och naturkatastrofer eller saknar tillgång till sjukvård sedan 1986. Vi arbetar förnärvarande i Kurram och Bajaur Agency (FATA), Khyber Pakhtunkhwa, Baluchistan och Sindhprovinserna.

Aktuellt om Pakistan

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

Ett nyfött barn får hjälp med andningen på ett av våra sjukhus i Pakistan.
Nyheter från fältet

”Det här är ett värdefullt barn”

"Hon vill veta om han kommer att bli bra. Jag tittar ner på hans orörliga kropp och mitt hjärta värker. Jag förklarar varsamt vad som har hänt." 
Aisling Semple, barnläkare i Pakistan.

För tidigt födda tvillingar återhämtar sig på sjukhuset i Dasht-e-Barchi.
Nyheter från fältet

Två små tygpaket

Min blick vandrade till nästa säng där två till små tygpaket låg på en säng där mamman stod bredvid leende. Två par tvillingar! Två flickor och två pojkar.

Känguruenheten på Dasht-e-Barchis sjukhus.
Nyheter från fältet

Bebisen växer med värmen från mamma

Få gravida kvinnor och nyfödda barn har tillgång till gratis, högkvalitativ vård i Afghanistan. Förra året öppnade vi en mödravårdsavdelning på det offentliga sjukhuset i Dasht-e-Barchi, i utkanten av Kabul.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.