Hoppa till huvudinnehåll

Jordbävningen i Pakistan: Vi tar hand om skadade och utvärderar behov

Publicerad 28 oktober 2015

Måndagen den 26 oktober skakades nordöstra Afghanistan och nordvästra Pakistan av en jordbävning som uppmätte från 7,6 till 8,1 på Richterskalan beroende på plats. Våra projekt i Pakistan tog emot många skadade under de första timmarna efter jordbävningen.

I Timergara, i Lower Dir-distriktet, började Läkare Utan Gränsers team genast arbeta enligt de protokoll som finns för att ta emot ett stort antal skadade samtidigt. Protokollen finns till för att snabbt kunna utvärdera behoven och ge livräddande akutvård för svårt skadade patienter. Från klockan tre på måndag eftermiddag till klockan 8 på tisdag morgon tog vi emot 172 patienter, varav 55 som var i kritiskt tillstånd, på vår akutavdelning på Timergara sjukhus. En patient gick dessvärre inte att rädda.

Vi hjälper även hälsoministeriets personal att ge eftervård till allvarligt skadade patienter. En avdelning för patienter med denguefeber har tillfälligt gjorts om för att kunna hantera det stora antalet skadade. Vi hjälper även till med att utöka steriliseringsverksamheten så att den kan pågå dygnet runt.

På Khar-sjukhuset i, Bajaur Agency i de federalt administrerade stamområdena (FATA), hjälpte våra team till med att ta hand om 72 skadade patienter. Jordbävningen kändes så långt bort som i Peshawar där vi har drivit ett sjukhus sedan maj 2011. Än så länge har inget av våra team i Afghanistan rapporterat om några behov relaterade till jordbävningen. Men det kan finnas behov av insatser i områden närmre jordbävningens epicenter i Badakhsan.

När den initiala tillströmningen av patienter nu har lagt sig fokuserar våra team på att få en bättre uppfattning om behov av ytterligare insatser. Det kan röra sig om vatten- och sanitetsinsatser, behov av temporära skydd eller uppföljande sjukvård. Vi samlar in information om behov från flera områden som drabbats av jordbävningen.

– Även om vissa områden drabbades svårt så måste vi få en bättre helhetsbild innan vi kan säga något om vidare behov, säger Shelagh Woods, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Pakistan.

– Den första bedömningen indikerar att det kommer vara störst behov av skydd och hygieninsatser eftersom det redan snöar i de bergigare områdena. Vi har material för detta i våra lager. Att vi kunde ta hand om många skadade samtidigt under de första timmarna var avgörande för att rädda liv men nu måste vi snabbt utvärdera behoven innan vi går in i den andra fasen av våra insatser.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Pakistan för att hjälpa pakistanier och afghanska flyktingar som drabbats av väpnade konflikter och naturkatastrofer eller saknar tillgång till sjukvård sedan 1986. Vi arbetar förnärvarande i Kurram och Bajaur Agency (FATA), Khyber Pakhtunkhwa, Baluchistan och Sindhprovinserna.

Relaterade nyheter

En sjuksköterska tar hand om Lal Bibi, 40 dagar gammal, på sjukhuset i  Dera Murad Jamali, Pakistan.
Pakistan

”Plötsligt fick jag behandla mina egna barn”

Trots att det inte råder brist på mat i Pakistan visar cirka 45 procent av barnen under fem år tecken på kronisk undernäring. Det beror på en kombination av socioekonomiska och kulturella skäl, där amning spelar en viktig roll.

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Afghanistan

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.