Hoppa till huvudinnehåll

Kallt igen!

Publicerad 21 januari 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Gränsövergången i Idomeni, mellan Grekland och Makedonien.

Gränsövergången i Idomeni, mellan Grekland och Makedonien.

Det blir nio minusgrader i helgen ropar vår argentinske logistiker. Och storm! Vi kommer aldrig kunna ha tälten uppe på bensinstationen, de kommer blåsa bort.

Vi kan inte ha eldar eller kaminer på grund av brandrisken. Nu måste människor få komma in i det stängda lägret igen! Ska vi inte bara skita i vad polisen och myndigheterna säger och öppna lägret ändå?!  

Ett par dagar med pissväder har förflutit. Regnskyddet till ingången till husbilen har blåst sönder. Värmen inne i den har funkat dåligt. Massa praktiska trubbel med insatserna för tillfället. Och människorna i skogen har suttit och kurat ute eller i de tomma husen bakom bensinstationen. Att vi inte fått in några fall av allvarlig nedkylning den här månaden är faktiskt märkligt.

Och vår fina vårdcentral i containern vid gränsen är tom, precis som de uppvärmda tälten, toaletterna och duscharna. Myndigheten håller fortfarande lägret stängt. 

I våra hjärtan finns ofta både en rebell och en pragmatiker

Det finns få saker som kan reta upp mig och mina kollegor inom Läkare Utan Gränser mer än när vår möjlighet att hjälpa människor begränsas av andra inte tillåter oss göra vårt jobb.  När det humanitära utrymmet för oss att agera inskränks. Det har gått en månad sedan lägret stängdes. Den senaste tiden har det varit färre bussar och mildare väder vilket har gjort att få personer ändå skulle behöva stanna i lägret, så länge gränsen hålls öppen kan de komma över utan lång väntan.

Men hur ska det bli framöver om fler kommer och det blir ännu kallare? Visst kan vi fortsätta arbeta på bensinstationen, men vår skraltiga husbil ger inte samma möjligheter till att ge bra vård och vi har hamnat i rätt så absurda situationer när hela anledningen till att bussar stannas där just nu är att ägarna ska göra business på flyktingarna (häromdagen blev vår psykolog uppmanad att göra sitt arbete snabbare så att hennes patienter skulle hinna handla, hon vägrade såklart!!).

Förhandla är viktigt men ibland måste vi trotsa vi förbud och istället ta smällen. Vilket i sig kan ha ödesdigra konsekvenser för dem vi vill hjälpa om vi blockeras helt. Det händer ju till och med att vi kastas ut från ett område eller ett land. Inne i våra hjärtan finns ofta både en rebell och en pragmatiker. De är sällan överens. Snart är jag på väg att lämna Idomeni och vet att jag kommer lämna stället med en känsla av frustration över allt detta

Aktuellt om Grekland

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.