Hoppa till huvudinnehåll

KALLT VÄDER SLÅR HÅRT

Publicerad 2 mars 2012

Migranter lider på grekiska gränspolisstationer till följd av den senaste tidens extrema väderförhållanden.

De senaste veckornas extrema väderförhållanden har ökat trycket på det redan bräckliga systemet för att ta emot migranter vid gränspolisstationerna i Soufli, Tychero och Feres samt vid uppsamlingslägret i Filakio i Evrosregionen i östra Grekland.
- De nyanlända får tillbringa uppemot en dag i minusgrader i särskilda vänteområden, berättar Antonio Virgilio, som är chef för Läkare Utan Gränser i Grekland.
Migranterna har ofta redan utsatts för svåra prövningar under resan till Grekland och saknar varma kläder. Ibland har de inte fått den läkarvård de har rätt till.

Omöjligt att hålla värmen

Det finns ingen uppvärmning i vänteområdena utanför de tre gränspolisstationerna i Evros och migranterna får inte några extrakläder, sovsäckar eller överlevnadsfiltar för att hålla sig varma. 
- Mottagningsförhållandena är oacceptabla, säger Virgilio.
Ett av Läkare Utan Gränsers kristeam har hjälpt migranterna vid de tre polisstationerna och i mottagningscentret. Teamet finns till hands dygnet runt för att se till att de som behöver sjukvård får tillgång till den och för att förse migranterna med varma kläder, sovsäckar, överlevnadsfiltar och hygienutrustning. Under insatsens fyra första dagar behandlade Läkare Utan Gränser 125 migranter, bland dem många kvinnor och barn. Ett tiotal av dem hade frostskador och fick första hjälpen innan de svårare fallen skickades till sjukhus.

Nytt transitläger byggs

Teamet planerar nu att förbättra vänteområdena så att de ger ett visst skydd mot den ibland extrema kylan.  De grekiska myndigheterna håller på att bygga ett nytt transitläger i Poros, som kommer att tas i bruk i mitten av mars. Alla nyanlända kommer att registreras där medan Läkare Utan Gränser fortsatt kommer att svara för att utvärdera behoven av sjukvård.

55 000 nyanlända migranter

2011 tog sig 54 974 papperslösa migranter över gränsen till Evrosregionen i Grekland. Våra läkare behandlade nästan 2 700 patienter för luftvägs- och magproblem samt hudproblem, orsakade av de dåliga levnadsförhållandena och överbeläggning i lägren.   

Aktuellt om Grekland

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

Vaccinationskampanj i Idomeni, Grekland
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj i Idomeni

Förra veckan vaccinerade vi 3031 barn i flyktinglägret i Idomeni, Grekland. I de undermåliga förhållanden som råder i lägret sprids sjukdomar och många barn som har varit på flykt länge saknar skydd.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.