
Läkemedel som tillverkas i Indien ger miljontals människor tillgång till livräddande mediciner. Om USA, Japan, Schweiz och EU lyckas övertala Indien att ändra sina patentlagar blir konsekvenserna förödande, därför startar vi en kampanj för ”de fattigas apotek” som landet kallas.
Mer än 80 procent av de läkemedel som vi ger till 200 000 hivpatienter är generiska läkemedel som tillverkas i Indien. Även livsnödvändiga läkemedel mot till exempel tuberkulos och malaria kommer därifrån.
– För att vi läkare ska kunna göra vårt arbete förlitar vi oss på att läkemedel och vacciner produceras till ett lägre pris i Indien. Vi kan inte stå tysta och se på när tillgången till livräddande behandling stryps, säger Joanne Liu, läkare och internationell ordförande för Läkare Utan Gränser.
För att visa att Indien har vårt starka stöd lanserar vi kampanjen #HandsOffOurMeds.
För att skydda folkhälsan lägger Indien ribban högre för vilka läkemedel som beviljas patent än i andra länder. Det har stimulerat konkurrensen kring generiska läkemedel, vilket till exempel har inneburit att priset på grundläggande hivbehandling har gått ned från omkring
80 000 till 800 kronor, vilket är en minskning på 99 procent på tio år. Det har varit en avgörande skillnad för miljoner människor som lever med hiv.
– I över 15 år har vi arbetat för att Indien ska fortsätta vara en livlina för miljontals människor runt om i världen, människor vars liv och hälsa är beroende av att det finns billigare läkemedel, säger Leena Menghaney, chef för Accesskampanjen i Sydasien.
– Det är en skrämmande tanke att vi kan förlora allt, att multinationella läkemedelsbolag kan lyckas stoppa konkurrensen från Indien. I så fall skulle ekonomisk vinning gå före människoliv.
