Hoppa till huvudinnehåll

KAPPLÖPNING MOT KLOCKAN FÖR ATT STOPPA EBOLA I SIERRA LEONE

Publicerad 11 juli 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränsers team arbetar med ebolabehandling och med att utbilda lokalbefolkningen om sjukdomen. FOTO: MSF

Läkare Utan Gränsers team arbetar med ebolabehandling och med att utbilda lokalbefolkningen om sjukdomen. FOTO: MSF

nder de senaste två veckorna har Läkare Utan Gränser behandlat mer än 70 patienter med ebolaliknande symptom i Kailahun i östra Sierra Leone. Teamen på plats arbetar också med att identifiera nya fall och oron är stor att vi kommer se en ökning av patienter de kommande veckorna.

– För att kunna ta emot ett stigande antal patienter har vi utökat kapaciteten på Kailahuns ebolaklinik från 32 till 65 bäddar, säger Läkare Utan Gränsers akutkoordinator Anja Wolz.

Utöver medicinsk behandling behövs ett stort antal människor för att utbilda sjukvårdspersonal i infektionskontroll, för att följa upp smittade personer och spåra deras kontakter, att inrätta en epidemiologisk övervakning, och för att arbeta med hälsoinformation.

På grund av begränsade personalresurser fokuserar vi våra ansträngningar på att behandla patienter och utbilda lokalbefolkningen om sjukdomen. Idag arbetar mer än 150 nationella och internationellt anställda med Läkare Utan Gränser för att bekämpa utbrottet i Sierra Leone.

Oroande mörkertal 

Men det är en kamp mot klockan att stoppa spridningen av sjukdomen.

– Vi är under stor tidspress, ju längre tid det tar att hitta och följa upp personer som har kommit i kontakt med sjuka människor, desto svårare blir det att kontrollera utbrottet, säger Anja Wolz.

Just nu har hälsoministeriet och Världshälsoorganisationen (WHO) börjat förstärka sina team för smittspårning. Faktum är att det fortfarande finns patienter som inte har identifierats. Bara från byn Ngolahun i östra Sierra Leone har nästan 40 misstänkta fall rapporterats.

– Vi har fortfarande ingen aning om hur många byar som är drabbade. Jag är rädd att vi bara sett toppen av ett isberg, säger Anja Wolz.

Specialiserade behandlingsanläggningar

Genom att sätta upp behandlingskliniker och transitenheter nära de drabbade byarna kan Läkare Utan Gränser behandla patienter snabbt och minska risken för infektion på lokala sjukhus och i samhällena. I transitenheterna i Koindu och Daru isoleras patienter som uppvisar symptom i väntan på testresultaten.  

Den stam av ebolavirus som nu härjar i Guinea och Sierra Leone kan döda upp till 90 procent av patienterna, men om de får behandling vid de första tecknen på sjukdomen har de större chans att överleva.

Utbildning är nödvändig

Ebola skapar rädsla i samhället och sjuka människor blir ofta stigmatiserade.

– Familjer drivs ut ur sina byar och sjuka människor kan kastas ut för att dö ensamma, säger Anja Wolz.

Psykologiskt stöd ges till patienter och deras familjer. Våra team organiserar också hälsofrämjande aktiviteter med överlevande patienter. För att minska rädslan organiserar de kampanjer för att informera människor om hur viruset sprids. Människor uppmuntras att rapportera alla fall av blödarfeber, att undvika kroppskontakt med smittade personer och inte röra vid en person som avlidit av ebola.  

Det ebolautbrott som för närvarande sveper genom Västafrika har nått en aldrig tidigare skådad omfattning i fråga om geografisk spridning, antal fall och antalet dödsoffer. WHO har bekräftat 848 fall av ebola och 518 dödsfall i Guinea, Sierra Leone och i Liberia sedan början av utbrottet.

Den 2 och 3 juli möttes 11 hälsoministrar från regionen, WHO och internationella organisationer i Accra, Ghana, för att utvärdera situationen och vidta åtgärder för att stoppa utbrottet. Läkare Utan Gränser uppmanade alla aktörer att omsätta sina löften i omedelbara åtgärder på plats - med andra ord göra kvalificerad medicinsk personal tillgänglig, organisera utbildning i hur man behandlar ebola, och utöka smittspårning och informationsverksamhet. 

Läkare Utan Gränser uppmanade också ledare och inflytelserika människor i de drabbade länderna att sprida information i de drabbade samhällena, vilket är det enda sättet att minska rädslan och stigmatiseringen kring ebola.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.