Sedan slutet av förra året har vi varnat för en humanitär katastrof i Sydsudan. Nu är krisen fullskalig: hundratusentals människor trängs under mardrömslika villkor i läger längs med gränsen. Därför startar vi vår akutfond (insamlingen för Sydsudan är nu avslutad).
John Tzanos är akutsamordnare i Batil-lägret och en av ett tiotal svenskar på plats i området.
– Situationen i Batil är tragisk. Människor är utmattade och hungriga. De svagaste barnen dör av undernäring eller sjukdomar. Det är en kamp mot klockan för att försöka rädda liv.
I Sydsudan finns vi på plats i fem flyktingläger för att ge vård till de människor som flytt undan grannlandet Sudan. Dödligheten och undernäringen är hög och i många läger långt över akutnivåerna. Mest sårbara är barnen som drar på sig diarréer och infektioner.
Akutinsamling för Sydsudan
Nu startar vi en insamling för Sydsudan (insamlingen specifikt för Sydsudan är nu avslutad) och vädjar till allmänheten att skänka pengar via vårakutfond.
– Behoven är enorma och vi behöver mer resurser nu för att kunna fortsätta rädda liv i Sydsudan, säger Erik Johansson, insamlingsansvarig på Läkare Utan Gränser.
Akutinsatsen i Sydsudan är just nu vår största. Över 180 internationella och 800 lokala medarbetare finns på plats och ytterligare förstärkning skickas kontinuerligt för att kunna hantera situationen. För att kunna upprätthålla de livräddande insatserna krävs enligt de senaste beräkningarna ytterligare cirka 70 miljoner kronor fram till slutet av året.
Mer pengar behövs för fortsatt insats
De insamlade pengarna går till lägren i Sydsudan. Befolkningen i de fem flyktinglägren får tillgång till sjukvård, vaccinationskampanjer, rent vatten och latriner. Det är en insats som kräver enorma resurser eftersom lägren ligger i otillgängliga områden. Den pågående regnperioden har också lett till översvämmade och oframkomliga vägar vilket betyder att vi måste flyga in mycket material.
