Hoppa till huvudinnehåll

KATRIN KISSWANI NY ORDFÖRANDE

Publicerad 11 maj 2015
Sjuksköterskan Katrin Kisswani blir vår nya ordförande.
Sjuksköterskan Katrin Kisswani blir vår nya ordförande.

Sjuksköterskan Katrin Kisswani valdes till ordförande för Läkare Utan Gränser under årsmötet i helgen. Hon är en av våra mest erfarna fältarbetare och återvände nyligen från hjälpinsatsen i Nepal.

Katrin Kisswani har suttit i styrelsen sedan 2013 och varit ställföreträdande ordförande sedan mars i år. Hon efterträder psykologen Monika Oswaldsson som lett styrelsearbetet i knappt två år och som nu fortsätter som ordinarie styrelsemedlem.

– Att vara ordförande känns jättekul, spännande, stort och nervöst. Läkare Utan Gränser är en av de största medicinska humanitära organisationerna. Man tror på vårt ord och vi kan vara stolta över det vi gör. Vi har många projekt och förnyelser på vårt bord som jag vill arbeta vidare med, säger Katrin Kisswani.

Som anestesisjuksköterska har hon arbetat för Läkare Utan Gränser sedan 2005 och ingick i akutpoolen 2009–2013. Hon har arbetat i Darfur, Sydsudan, Liberia, Etiopien, Sydafrika, Malawi, Irak, Jemen, Syrien, Libanon, Bahrain, Filippinierna och Haiti. För en knapp vecka sedan återvände hon från jordbävningsområdet i Nepal där hon var medicinsk koordinator.

Det blir sammanlagt 23 fältuppdrag – fler än någon annan svensk fältarbetare inom organisationen varit på.

– Jag har vuxit mycket som människa inom Läkare Utan Gränser. Jag har fått självförtroende, lärt mig en massa nytt och lärt känna nya människor – både patienter och medarbetare. Jag har dessutom lärt mig att uppskatta det vi har här hemma och att inte ta saker för givet, säger Katrin Kisswani.

ÖPPNAR UPP FÖR NORDISKT SAMARBETE

Årsmötet i Göteborg i helgen ordnades tillsammans med norska Leger Uten Grenser. De två nordiska föreningarna kommer att ta fler steg närmare varandra under det kommande året.

– Med mer nordiskt samarbete blir vi starkare. Vi kan lära oss av varandra och behöver inte uppfinna hjulet på nytt när vi utvecklar vår verksamhet, säger Katrin Kisswani.

Läkare Utan Gränser i Sverige är en ideell förening som samlar in pengar, rekryterar fältarbetare och bildar opinion. Alla nationella föreningar inom Läkare Utan Gränser bygger på samma grundprinciper. Till de nationella styrelsernas uppgifter hör att utse generalsekreterare för det lokala kontoret och att säkerställa att föreningens grundläggande idé och anda lever vidare. Den svenska ordföranden sitter ett år i taget.

ÖVRIGA STYRELSEMEDLEMMAR FÖR LÄKARE UTAN GRÄNSER I SVERIGE:

  • Sophie Graner, vice ordförande (invald 2015)
  • Ann-Sofie Lindahl Navarro, kassör och suppleant (invald 2014)
  • Helena Nordenstedt, sekreterare (invald 2015)
  • Helena Frielingsdorf, styrelsemedlem (Invald 2014)
  • Adam Thomas, styrelsemedlem (invald 2014)
  • Sara Hjalmarsson, styrelsemedlem (invald 2013)
  • Monika Oswaldsson, styrelsemedlem (invald 2010)
  • Luis Encinas, styrelsemedlem (invald 2015)
  • Ingrid Maria Johansen, styrelsemedlem (invald 2015)
  • Helene Lorinquer, styrelsemedlem (invald 2015)
En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare