Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Kina avslår patentansökan på läkemedel för hepatit C

Publicerad 25 juni 2015
För närvarande behandlar vi patienter med hepatit C i Indien och Pakistan men kommer att utöka insatserna till cirka nio länder. FOTO: Dominique Beels
För närvarande behandlar vi patienter med hepatit C i Indien och Pakistan men kommer att utöka insatserna till cirka nio länder. FOTO: Dominique Beels

Vi välkomnar Kinas beslut att avslå Gilead Sciences ansökan om patent på läkemedlet sofosbuvir som används till att behandla hepatit C. Sjukdomen dödar omkring en halv miljon människor varje år men den orimliga höga prissättningen gör att få patienter får den behandling de behöver.

Tillsammans med andra antivirala läkemedel utgör läkemedlet grundstommen i ett flertal nyare, mer effektiva behandlingar som botar hepatit C. Med åtminstone 150 miljoner människor smittade världen över och 350 000 – 500 000 dödsfall på grund av komplikationer till följd av sjukdomen, utgör hepatit C en global folkhälsokris. I medel- och höginkomstländer kan sofosbuvir kosta så mycket som 8000 kronor för ett enda piller, men forskning visar att läkemedlet bör kunna produceras till cirka 10 kronor per piller.
 
– Gileads orimligt höga prissättning gör att människor inte får den vård de behöver – varken i rika eller fattiga länder. Ett botemedel för hepatit C gör ingen nytta om ingen har råd med det, säger läkaren Jennifer Cohn, medicinskt ansvarig för vår Accesskampanj.
 
Patentansökan avslogs efter att organisationen I-MAK, Initiative for Medicines, Access & Knowledge, lämnat in en invändning. Även i andra länder, som Indien, Argentina, Ukraina, Ryssland, Brasilien och till Europeiska Patentverket, har olika intresseorganisationer lämnat in invändningar mot patentansökningar för sofosbuvir. Förutom Kina har Indien och Egypten också avslagit ansökningar om patent för sofosbuvir.
 
– Det här är goda nyheter för människor som lever med hepatit C. Förhoppningsvis kommer det även att leda till att fler människor i låginkomstländer kan få tillgång till billigare varianter av sofosbuvir, säger Jennifer Cohn.
 
Kina är den största källan för aktiva läkemedelskomponenter (råvaror) till mediciner i världen. Men på grund av hinder orsakade av patent har användandet av råmaterial till sofosbuvir varit begränsat. Kinas allt större kapacitet att själv producera färdiga läkemedel och vaccin, i kombination med beslutet att avslå ett andra patent på sofosbuvir, innebär att potentialen ökar att en generisk variant kan introduceras tidigare på den kinesiska marknaden. Detta i sin tur öppnar för ökad konkurrens bland kinesiska tillverkare vilket kan bidra till att priset på läkemedlet sjunker och att fler människor får tillgång till det.
 
– Kinas beslut att neka bolaget patent på sofosbuvir visar att det finns frågetecken kring rimligheten i att läkemedlet beviljas patent. Vi hoppas att andra länder där Gilead har lämnat in patentansökningar för sofosbuvir följer utvecklingen noga, säger Rohit Malpani, policy- och analysansvarig på Accesskampanjen.
 
Hepatit C orsakas av ett virus som sprids via blod och som orsakar en inflammation i levern. Kroniska bärare av sjukdomen utvecklar så småningom levercirrhos (skrumplever) eller levercancer. Det finns inget förebyggande vaccin men det går att bota sjukdomen. För närvarande behandlar vi patienter med hepatit C i Indien och Pakistan men kommer att utöka insatserna till cirka nio länder. I Mumbai driver vi en klinik som tillhandahåller psykosocialt stöd och medicinsk vård till patienter med läkemedelsresistent tuberkulos, hiv och hepatit B eller C. I delstaten Manipur visade en screening att mer än 25 procent av hiv-patienterna även hade hepatit C.
 

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva