
Vår klinik i den irakiska staden Tikrit skadades allvarligt under en tung beskjutning den 13 juni. Vi tillhandahåller sjukvård för runt 40 000 människor som har flytt undan den uppblossande konflikten i Irak.
Vi kräver att alla stridande grupper respekterar medicinsk personal och sjukvårdsinrättningar för att förhindra civila dödsoffer.
– Direkta eller indirekta attacker mot vårdpersonal och vårdinrättningar hindrar oss från att ge livsviktig sjukvård. Dessa attacker stoppar oss från att nå patienter och utsätter vår personal och våra patienter för allvarlig risk, säger Fabio Forgione, landansvarig i Irak.
Den humanitära situationen i Irak är väldigt oroande på grund av det ständigt ökande våldet, speciellt i staden Mosul och Anbar-provinsen som gränsar till Syrien.
– Flera hundratusen människor har flytt Mosul och Anbar-provinsen och lever nu under svåra förhållanden. De bor i skolor, moskéer, halvfärdiga byggnader eller hos släktingar och är i akut behov av eget boende, vatten, mat och akutvård. Det är svårt att bistå med grundläggande humanitär hjälp och sjukvård när vårdinrättningar attackeras, fortsätter Fabio Forgione.
Mobila kliniker upprättade
Trots den instabila situationen delade vi under söndagen ut förnödenheter till 250 familjer i staden Bashiqa i Mosuldistriktet. Teamen i Bashiqa och Tess-Kharab, som ligger mellan Erbil och Mosul, ger vård och behandlar människor i mobila kliniker.
Under de närmaste dagarna kommer vi även att driva mobila kliniker även i mellan Dohuk och Mosul dit tusentals människor har flytt. Vi planerar dessutom att öppna en vårdinrättning i Kirkuk och utvidga våra kirurgteam i Tikrit och Hawijah. Om säkerheten kan garanteras kommer vi att fortsätta dela ut förnödenheter till de mest utsatta människorna i de områden där organisationen arbetar.
Sedan april 2014 har våra team bistått med hjälp till flyktingar i Tikrit, som har flytt från Falluja under de senaste månaderna, och delade nyligen ut förnödenheter som hygienartiklar och filtar till 3 000 familjer.
Läkare Utan Gränser har arbetat i landet sedan 2006. Trots den pågående konflikten i landet, som har gjort det väldigt svårt för humanitära organisationer att arbeta i landet, försöker organisationen ge sjukvård till det irakiska folket. För att kunna arbeta oberoende tar Läkare Utan Gränser inte emot bistånd och gåvor från regeringar, religiösa grupper eller internationella organisationer för verksamheten i Irak. Arbetet i Irak finansieras enbart genom privata donationer. Läkare Utan Gränser har för närvarande 300 anställda i Irak.
