Hoppa till huvudinnehåll

Klinik igång i Guiuan

Publicerad 15 november 2013
Sjuksköterskan Lisa Rydell och kirurgen Johan von Schreeb med en patient på vår klinik i Guiuan.
Foto: Caroline Van Nespen
Sjuksköterskan Lisa Rydell och kirurgen Johan von Schreeb med en patient på vår klinik i Guiuan.

Våra team fortsätter arbetet med att nå människor på de mest isolerade platserna i det tyfondrabbade området i Filippinerna. Överallt dit vi når är behoven av hjälp stora och våra team kommer att fokusera på akutvård, stöd till befintliga vårdinrättningar och vatten och sanitet.

I staden Guiuan, längst österut på ön Samar där tyfonen först slog till, har ett akutteam börjat ta emot patienter. Teamet består av en läkare, en sjuksköterska, en psykolog och två logistiker. I samarbete med filippinsk sjukvårdpersonal kommer de att organisera mobila kliniker för att nå ut till de mer isolerade delarna av kusten och till öarna utanför. Kliniken i Guiuan kommer att ha möjlighet att behålla allvarligt sjuka patienter över natten.

Opererade trettio under fredagen

Johan von Schreeb är kirurg och ingår tillsammans med en svensk sjuksköterska i Guiuan-teamet. De anlände med ett litet flygplan igår.

- Det finns ingenting här, det går inte ens att köpa vatten. Vi har bott på borgmästarens kontor i väntan på leverans av mer utrustning, säger Johan von Schreeb.

Johan är den ende kirurgen på plats.

- Vi har opererat 30 patienter i Guiuan idag. Samarbetet med våra filippinska kollegor fungerar mycket bra, fortsätter Johan.

Så snart som möjligt kommer vi att börja bistå med vatten och sanitet och med tillfälligt logi för befolkningen i Guiuan, som är nästan helt jämnad med marken. Idag kommer ett team att bedöma situationen på de små öarna utanför Guiuan och därefter, om vädret tillåter, använda båtar för att sätta upp mobila kliniker på dessa öar och längs kusten i östra Samar.

Brist på dricksvatten

Även den östra delen av ön Panay har drabbats hårt. I vissa byar är 80 procent av husen delvis eller helt förstörda. Under de närmaste dagarna kommer vi att fokusera på de isolerade byarna längs kusten och på öarna runt omkring. Just nu vet vi inte om vården är tillgänglig och fungerar där, men de flesta vårdinrättningar är sannolikt helt eller delvis förstörda.

Människor behöver dricksvatten eftersom vattnet i sjöarna har blivit salt av den stora svallvågen som kom från havet. Stormen och vattnet förstörde också matodlingar. Vanligtvis använder människor på de små öarna båt för att resa mellan öarna, men många båtar slogs sönder av tyfonen. Detta gör att sjuka inte kan ta sig till huvudön. Därför är det bråttom att nå ut till öarna. På grund av översvämningen finns mycket mygg och vi är oroliga för spridning av malaria.

 

Stor uppslutning lokalt

En knapp vecka efter tyfonen Haiyan arbetar filippiner och internationella hjälparbetare tillsammans för att lindra de fruktansvärda effekterna.

- Det är en enorm uppslutning av människorna här. Alla har mycket energi och hjälper till där de kan. Men uppbyggnaden kommer att ta lång tid och framöver kommer det finnas stora behov av psykologiskt stöd till de drabbade, säger Johan.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare