Hoppa till huvudinnehåll

KOLERA – EN KAMP MOT TIDEN

Publicerad 10 juni 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Obehandlad kolera kan döda en människa på en dag. FOTO: Andreea Campeanu

Obehandlad kolera kan döda en människa på en dag. FOTO: Andreea Campeanu

Runt 14 000 människor bor i flyktinglägret Tomping i Sydsudans huvudstad Juba.

Runt 14 000 människor bor i flyktinglägret Tomping i Sydsudans huvudstad Juba.

Det har snart gått en månad sedan kolera bröt ut i Sydsudans huvudstad Juba. I nuläget driver vi tre koleracenter och tre vätskestationer för att snabbt kunna ge vård. Brian Moller, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Sydsudan, förklarar varför kolerabehandling är en kamp mot tiden.

"Det här kolerautbrottet är en akutsituation utöver flera andra kriser som den utsatta befolkningen lever med. Det kommer samtidigt som en miljon människor är på flykt och våra team ser undernäring på flera håll, flera fall av malaria och andra sjukdomsutbrott som kala azar. Våra medarbetare på plats har behandlat runt 300 kolerapatienter. Sammanlagt har mer än 1300 personer behandlats för kolera i Juba och 29 människor har dött.

Kan dö på en dag

För att förhindra en fortsatt spridning av kolera måste vi upplysa befolkningen om sjukdomen. Vi behöver fler behandlingscenter i de områdena där patienter inte har tillgång till vård snabbt. Eftersom kolera orsakar allvarlig uttorkning dör patienterna inom några timmar. Därför är det viktigt att människor har tillgång till snabb, gratis och kvalitativ behandling. Det innebär även att behandlingscentren måste ha öppet dygnet runt.

Gratisnummer

I en stad där många människor inte har pengar att betala för transporter är det ett bekymmer när den livräddande vården är för långt bort. Hälsoministeriet har inrättat ett gratisnummer dit människor kan ringa för att få tag på ambulanser för att få skjuts till Juba Teaching Hospital. Men det finns trots det risk att människor inte kommer att nå hjälp i tid. De fattigaste familjerna äger oftast inte ens en mobiltelefon för att kunna ringa det där livsavgörande samtalet för att få en ambulans. Det tar ett tag innan vetskapen om gratisnumret sprids i byarna och ambulanserna har en stor stad som arbetsområde och med överbelastade vägar i dåligt skick.

Fler behandlingscenter

Läkare Utan Gränser öppnar två behandlingscenter till under de kommande veckorna i Juba för att ge människor tillgång till vård på närmare håll. Det första blir en klinik med 20 sängar i östra Gumbo-området som avskiljs från resten av staden med en bro som går över floden Nilen. Läkare Utan Gränser har redan behandlat 48 patienter på vätskestationen i området. När människor kommer till stationerna ger vi dem vätskeersättning för att återställa vätskebalansen i kroppen som gått förlorad efter kräkningar och diarréer. Vi skickar sedan vidare de allvarligaste fallen till ett koleracenter där patienterna kan få dropp.

Utbrott i flyktinglägren

Vi håller speciellt ögonen på de tätbebyggda delarna där sjukdomen kan spridas snabbt. Vi befarar ett utbrott i de två flyktinglägren. I varje läger bor runt 14 000 människor under förskräckliga omständigheter. De boende i lägret har vaccinerats mot kolera tidigare i år som en försiktighetsåtgärd. Vi bistår även med hjälp i våra koleracenter där och våra team utför hälsofrämjande aktiviteter i lägren.”

Här kan du läsa mer om kolera.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Jemen

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.