Hoppa till huvudinnehåll

Kolera och skottskador

Publicerad 21 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.

Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.

De senaste dagarna har varit hektiska och patientflödet har ökat stadigt. I går, när vi höll på att förlösa en kvinna som hade svår eklampsi med kejsarsnitt, fick vi veta att en 40-årig kvinna kommit in med ett skotthål i magen, vilket krävde omedelbar operation. 

Vi såg till så den skottskadade kvinnan snabbt kom in till den andra operationssalen. Lyckligtvis hade kulan missat de viktigaste organen och hennes situation var stabil.

Plötsligt verkade vi drunkna i traumapatienter. På kvällen tog vi emot ytterligare två patienter med skottskador, en femårig flicka som inte var allvarligt skadad och hennes tvååriga lillasyster som hade en skottskada i magen. Hon hade flera skador på tarmarna, men under operationen kunde kirurgen inte göra mycket mer än att se över hur stora skadorna var. Hon behövde observation och behandling på intensivvårdsavdelningen, som återigen var full.

Men vi var inte de enda som hade logistiska problem.

Lyckligtvis mådde den nyförlösta modern, som hade haft eklampsi, och hennes bebis bra, så vi kunde flytta dem till förlossningsavdelningen. Det innebar att den tvååriga flickan kunde få den välbehövliga sängen på intensivvårdsavdelningen. Två dagar senare var läget så pass stabilt så att kirurgerna kunde göra en andra operation och sätta in en stomi på flickan.

Men vi var inte de enda som hade logistiska problem. I Jemen pågår ett kolerautbrott, som bara växer. För två dagar sedan hade vi en patient med kolera inlagd på isoleringsavdelningen. Nästa dag var det sex och dagen efter 16 patienter. Så utbrottet förvandlades snabbt till en epidemi och isoleringsavdelningen blev full. På sjukhuset fick vi snabbt planera för olika scenarion och redan nästa dag var ett kolerabehandlingscenter upprättat på sjukhuset. Men det gav oss bara 15 extra sängar för kolerapatienter, så vi var tvungna att hänvisa några av patienterna till andra kolerabehandlingscenter.

Nu kan vi bara vänta och se hur saker och ting utvecklas.

Läs hela Kariantti Kallios blogg från Jemen.

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.