Hoppa till huvudinnehåll

Kolera och skottskador

Publicerad 21 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.

Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.

De senaste dagarna har varit hektiska och patientflödet har ökat stadigt. I går, när vi höll på att förlösa en kvinna som hade svår eklampsi med kejsarsnitt, fick vi veta att en 40-årig kvinna kommit in med ett skotthål i magen, vilket krävde omedelbar operation. 

Vi såg till så den skottskadade kvinnan snabbt kom in till den andra operationssalen. Lyckligtvis hade kulan missat de viktigaste organen och hennes situation var stabil.

Plötsligt verkade vi drunkna i traumapatienter. På kvällen tog vi emot ytterligare två patienter med skottskador, en femårig flicka som inte var allvarligt skadad och hennes tvååriga lillasyster som hade en skottskada i magen. Hon hade flera skador på tarmarna, men under operationen kunde kirurgen inte göra mycket mer än att se över hur stora skadorna var. Hon behövde observation och behandling på intensivvårdsavdelningen, som återigen var full.

Men vi var inte de enda som hade logistiska problem.

Lyckligtvis mådde den nyförlösta modern, som hade haft eklampsi, och hennes bebis bra, så vi kunde flytta dem till förlossningsavdelningen. Det innebar att den tvååriga flickan kunde få den välbehövliga sängen på intensivvårdsavdelningen. Två dagar senare var läget så pass stabilt så att kirurgerna kunde göra en andra operation och sätta in en stomi på flickan.

Men vi var inte de enda som hade logistiska problem. I Jemen pågår ett kolerautbrott, som bara växer. För två dagar sedan hade vi en patient med kolera inlagd på isoleringsavdelningen. Nästa dag var det sex och dagen efter 16 patienter. Så utbrottet förvandlades snabbt till en epidemi och isoleringsavdelningen blev full. På sjukhuset fick vi snabbt planera för olika scenarion och redan nästa dag var ett kolerabehandlingscenter upprättat på sjukhuset. Men det gav oss bara 15 extra sängar för kolerapatienter, så vi var tvungna att hänvisa några av patienterna till andra kolerabehandlingscenter.

Nu kan vi bara vänta och se hur saker och ting utvecklas.

Läs hela Kariantti Kallios blogg från Jemen.

Relaterade nyheter

Sjukhuset i Haydan i provinsen Sa’ada, Jemen.
Jemen

Invånarna i norra Jemen mer utsatta än någonsin

Sedan december förra året har den internationella koalitionen intensifierat sina bombattacker i nordvästra Jemen. Attackerna träffar marknader, hus och civila fordon och invånarna får betala ett högt pris.  

Många civila har skadats efter en rad luftangrepp i Jemen.
Jemen

Många skadade efter luftangrepp i Sanaa

Efter en rad luftangrepp mitt i stadskärnan av Sanaa, Jemen, på måndagsmorgonen den 7 maj anlände 72 skadade och sex döda till två sjukhus som vi stöttar. Bland de döda fanns ett barn och bland de skadade fanns tre barn.

I Jemen driver vi 13 sjukhus och vårdinrättningar, och stödjer dessutom ytterligare över 20 sjukhus och vårdinrättningar.
Jemen

Förödande flygattack mot bröllop i Jemen

Vi har tagit emot 63 patienter som skadades när en bröllopsfest attackerades i en flygräd i söndags. Attacker mot civila är ett brott mot internationell humanitär rätt. 

Den humanitära krisen i Jemen är akut efter två års konflikt
Jemen

Tre frågor om Jemen

Efter de senaste tre årens intensiva krig befinner sig Jemen i djup kris och en stor del av befolkningen är beroende av humanitär hjälp. Men att nå ut med hjälpen är minst sagt en utmaning.