Hoppa till huvudinnehåll

Kolera och skottskador

Publicerad 21 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.

Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.

De senaste dagarna har varit hektiska och patientflödet har ökat stadigt. I går, när vi höll på att förlösa en kvinna som hade svår eklampsi med kejsarsnitt, fick vi veta att en 40-årig kvinna kommit in med ett skotthål i magen, vilket krävde omedelbar operation. 

Vi såg till så den skottskadade kvinnan snabbt kom in till den andra operationssalen. Lyckligtvis hade kulan missat de viktigaste organen och hennes situation var stabil.

Plötsligt verkade vi drunkna i traumapatienter. På kvällen tog vi emot ytterligare två patienter med skottskador, en femårig flicka som inte var allvarligt skadad och hennes tvååriga lillasyster som hade en skottskada i magen. Hon hade flera skador på tarmarna, men under operationen kunde kirurgen inte göra mycket mer än att se över hur stora skadorna var. Hon behövde observation och behandling på intensivvårdsavdelningen, som återigen var full.

Men vi var inte de enda som hade logistiska problem.

Lyckligtvis mådde den nyförlösta modern, som hade haft eklampsi, och hennes bebis bra, så vi kunde flytta dem till förlossningsavdelningen. Det innebar att den tvååriga flickan kunde få den välbehövliga sängen på intensivvårdsavdelningen. Två dagar senare var läget så pass stabilt så att kirurgerna kunde göra en andra operation och sätta in en stomi på flickan.

Men vi var inte de enda som hade logistiska problem. I Jemen pågår ett kolerautbrott, som bara växer. För två dagar sedan hade vi en patient med kolera inlagd på isoleringsavdelningen. Nästa dag var det sex och dagen efter 16 patienter. Så utbrottet förvandlades snabbt till en epidemi och isoleringsavdelningen blev full. På sjukhuset fick vi snabbt planera för olika scenarion och redan nästa dag var ett kolerabehandlingscenter upprättat på sjukhuset. Men det gav oss bara 15 extra sängar för kolerapatienter, så vi var tvungna att hänvisa några av patienterna till andra kolerabehandlingscenter.

Nu kan vi bara vänta och se hur saker och ting utvecklas.

Läs hela Kariantti Kallios blogg från Jemen.

Relaterade nyheter

Flera år av krig, fattigdom och matbrist satt enorm press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem
Jemen

Stängning av gränserna stoppar humanitär hjälp

Den saudiledda koalitionen har under de senaste tre dagarna stoppat våra plan från att flyga till Jemen, vilket direkt hindrar vår möjlighet att bistå med livräddande medicinsk och humanitär hjälp. Vi måste genast få tillträde så att humanitär hjälp kan nå den nödställda befolkningen.

Läkaren Ahmed al Jouneid undersöker en patient på Al Koweit-sjukhuset i Sana’a, Jemen.
Jemen

Sjukvårdspersonal går på knäna i Jemen

DEBATT | Sjukvårdspersonal i krisens Jemen har inte fått lön på över ett år. Vi kräver att Sverige utnyttjar sin roll som stor humanitär givare och medlem i FN:s säkerhetsråd för att tvinga fram en lösning.

Yehya Abdullah, 4 år, får behandling på ett koleracenter i Amran, Jemen.
Jemen

Kolerainsatsen i Jemen fasas ut

Antalet kolerafall på våra behandlingscenter i Jemen har sjunkit påtagligt sedan september. Därför stänger vi nu de flesta koleracenter och reducerar kapaciteten på de kvarvarande centren. Våra övriga medicinska insatser i landet fortsätter. 

Saving lives without salaries

2017

I denna rapport dokumenterar vi konsekvenserna av att statsanställda läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och annan vårdpersonal i Jemen inte fått l