Hoppa till huvudinnehåll

Kolera och skottskador

Publicerad 21 juni 2017
Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.
Foto: Nuha Haider/Läkare Utan Gränser
Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.

De senaste dagarna har varit hektiska och patientflödet har ökat stadigt. I går, när vi höll på att förlösa en kvinna som hade svår eklampsi med kejsarsnitt, fick vi veta att en 40-årig kvinna kommit in med ett skotthål i magen, vilket krävde omedelbar operation. 

Vi såg till så den skottskadade kvinnan snabbt kom in till den andra operationssalen. Lyckligtvis hade kulan missat de viktigaste organen och hennes situation var stabil.

Plötsligt verkade vi drunkna i traumapatienter. På kvällen tog vi emot ytterligare två patienter med skottskador, en femårig flicka som inte var allvarligt skadad och hennes tvååriga lillasyster som hade en skottskada i magen. Hon hade flera skador på tarmarna, men under operationen kunde kirurgen inte göra mycket mer än att se över hur stora skadorna var. Hon behövde observation och behandling på intensivvårdsavdelningen, som återigen var full.

Men vi var inte de enda som hade logistiska problem.

Lyckligtvis mådde den nyförlösta modern, som hade haft eklampsi, och hennes bebis bra, så vi kunde flytta dem till förlossningsavdelningen. Det innebar att den tvååriga flickan kunde få den välbehövliga sängen på intensivvårdsavdelningen. Två dagar senare var läget så pass stabilt så att kirurgerna kunde göra en andra operation och sätta in en stomi på flickan.

Men vi var inte de enda som hade logistiska problem. I Jemen pågår ett kolerautbrott, som bara växer. För två dagar sedan hade vi en patient med kolera inlagd på isoleringsavdelningen. Nästa dag var det sex och dagen efter 16 patienter. Så utbrottet förvandlades snabbt till en epidemi och isoleringsavdelningen blev full. På sjukhuset fick vi snabbt planera för olika scenarion och redan nästa dag var ett kolerabehandlingscenter upprättat på sjukhuset. Men det gav oss bara 15 extra sängar för kolerapatienter, så vi var tvungna att hänvisa några av patienterna till andra kolerabehandlingscenter.

Nu kan vi bara vänta och se hur saker och ting utvecklas.

Läs hela Kariantti Kallios blogg från Jemen.