Hoppa till huvudinnehåll

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Publicerad 5 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen. 

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Läkare Utan Gränser har fram till den 2 juli behandlat 62 000 misstänkta kolerafall i organisationens kolerakliniker, koleracenter och stabiliseringscenter i nio distrikt i Jemen. Situationen befaras förvärras om inte större insaster sätts in för att stoppa utbrottet. 

Läkare Utan Gränsers fältarbetare Hanna Broberg arbetar just nu i en av organisationens kolerakliniker i Abs i Jemen, och hon rapporterar om en pressad situation på plats. Personalen i Abs har behandlat mer än 12 200 patienter för misstänkt kolera och akut vattnig diarré. Denna siffra representerar en femtedel av alla kolerafall och utgör närmre fem procent av alla registrerade fall Jemen, enligt siffror från WHO. 

- I flera dagar i sträck har vi dagligen tagit emot runt 200 patienter, vilket är en enorm minskning jämfört med bara en dryg vecka sedan, då vi hade upp emot 500 nya fall per dag. Om detta är ett tecken på att utbrottet är på väg att avta är för tidigt att säga, för samtidigt får vi får rapporter från hälsocenter runtom i Abs-regionen att antalet människor som söker vård ökar, säger Hanna Broberg, ansvarig för administration i Abs.

Hanna Broberg i Jemen.

 

Sjukvårdssystem i kollaps

Kriget i Jemen har haft stor påverkan på landets redan svaga sjukvårdssystem. Dåliga sanitära förhållanden och brist på rent dricksvatten ökar sårbarheten och gör människor mer mottagliga för sjukdomar som kolera. Oroligheter och strider gör också att människor inte kan söka sjukvård i tid. Många vårdinrättningar har tvingats stänga och det råder brist på dropp och vätskeersättning som är viktiga komponenter vid behandling av kolera.

- Tillgång till rent vatten och sanitet var ett problem redan före kolerautbrott. Antingen handlar vi nu, eller vi kommer att möta en ännu större humanitär kris under veckorna och månaderna framåt, säger Gabriel Sánchez, programchef för Läkare Utan Gränsers insats i Yemen. 

Utökade humanitära hjälpinsatser krävs för att stoppa och kontrollera kolerautbrottet. Utöver behandling för kolerasmittade människor, krävs även större preventiva insatser såsom klorering av förorenade vattenkällor, hälsoinformation till befolkningen och utdelning av hygienpaket för att begränsa sjukdomsspridningen.

Läkare Utan Gränser fortsätter att utöka sin kapacitet i befintliga kolerakliniker, samtidigt som organisationen öppnar nya kliniker och stöttar andra inrättningar med sjukvårdsmaterial. Totalt driver Läkare Utan Gränser 16 kolerakliniker och två stabiliseringsenheter i distrikten Amran, Hajja, Al-Dhale, Hodaidah, Ibb, Taiz, Sana'a, Aden och Abyan.

Här kan du läsa mer om kolera

Läkare Utan Gränsers kolerainsatser i Jemen.

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.
Nyheter från fältet

Kolera och skottskador

De senaste dagarna har varit hektiska och patientflödet har ökat stadigt. I går, när vi höll på att förlösa en kvinna som hade svår eklampsi med kejsarsnitt, fick vi veta att en 40-årig kvinna kommit in med ett skotthål i magen, vilket krävde omedelbar operation. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.