Hoppa till huvudinnehåll

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Publicerad 5 juli 2017
Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Läkare Utan Gränser har fram till den 2 juli behandlat 62 000 misstänkta kolerafall i organisationens kolerakliniker, koleracenter och stabiliseringscenter i nio distrikt i Jemen. Situationen befaras förvärras om inte större insaster sätts in för att stoppa utbrottet. 

Läkare Utan Gränsers fältarbetare Hanna Broberg arbetar just nu i en av organisationens kolerakliniker i Abs i Jemen, och hon rapporterar om en pressad situation på plats. Personalen i Abs har behandlat mer än 12 200 patienter för misstänkt kolera och akut vattnig diarré. Denna siffra representerar en femtedel av alla kolerafall och utgör närmre fem procent av alla registrerade fall Jemen, enligt siffror från WHO. 

- I flera dagar i sträck har vi dagligen tagit emot runt 200 patienter, vilket är en enorm minskning jämfört med bara en dryg vecka sedan, då vi hade upp emot 500 nya fall per dag. Om detta är ett tecken på att utbrottet är på väg att avta är för tidigt att säga, för samtidigt får vi får rapporter från hälsocenter runtom i Abs-regionen att antalet människor som söker vård ökar, säger Hanna Broberg, ansvarig för administration i Abs.

Sjukvårdssystem i kollaps

Kriget i Jemen har haft stor påverkan på landets redan svaga sjukvårdssystem. Dåliga sanitära förhållanden och brist på rent dricksvatten ökar sårbarheten och gör människor mer mottagliga för sjukdomar som kolera. Oroligheter och strider gör också att människor inte kan söka sjukvård i tid. Många vårdinrättningar har tvingats stänga och det råder brist på dropp och vätskeersättning som är viktiga komponenter vid behandling av kolera.

- Tillgång till rent vatten och sanitet var ett problem redan före kolerautbrott. Antingen handlar vi nu, eller vi kommer att möta en ännu större humanitär kris under veckorna och månaderna framåt, säger Gabriel Sánchez, programchef för Läkare Utan Gränsers insats i Yemen. 

Utökade humanitära hjälpinsatser krävs för att stoppa och kontrollera kolerautbrottet. Utöver behandling för kolerasmittade människor, krävs även större preventiva insatser såsom klorering av förorenade vattenkällor, hälsoinformation till befolkningen och utdelning av hygienpaket för att begränsa sjukdomsspridningen.

Läkare Utan Gränser fortsätter att utöka sin kapacitet i befintliga kolerakliniker, samtidigt som organisationen öppnar nya kliniker och stöttar andra inrättningar med sjukvårdsmaterial. Totalt driver Läkare Utan Gränser 16 kolerakliniker och två stabiliseringsenheter i distrikten Amran, Hajja, Al-Dhale, Hodaidah, Ibb, Taiz, Sana'a, Aden och Abyan.

Här kan du läsa mer om kolera

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare