Hoppa till huvudinnehåll

KOLERAUTBROTT DRABBAR SÖDRA NIGER

Publicerad 28 oktober 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Allvarligt sjuka kolerapatienter får vätskeersättning genom dropp. FOTO: Nick Owen

Allvarligt sjuka kolerapatienter får vätskeersättning genom dropp. FOTO: Nick Owen

I september bekräftades ett flertal kolerafall i södra Niger. Sedan dess har 20 dödsfall rapporterats och tillsammans med hälso- och sjukvårdsministeriet har Läkare Utan Gränser behandlat nästan 1000 fall.

Vi inledde vår insats direkt efter att de första fallen hade bekräftats i september.

– För att sätta stopp på ett kolerautbrott är det viktigt att snabbt lokalisera smittkällan, tvätta ytor med desinfektionsmedel, isolera patienter och bistå med lämplig behandling. Så fort smittkällan är identifierad vidtar vi de åtgärder som behövs för att kunna sätta stopp på spridningen så snabbt som möjligt, säger Luis Encinas som är ansvarig för våra akutinsatser i Niger.

Vatten- och sanitetsspecialister jobbade dagligen med att desinficera kolerapatienternas hem och såg till att människor hade möjlighet att rena sitt vatten med klorin. Man informerade även om säkerhetsrutiner för att undvika smittspridning.

– Dessutom jobbade vår personal med att organisera informationskampanjer i drabbade områden. Vi informerade om sjukdomens symtom så att folk skulle komma till våra behandlingscenter så fort de misstänkte att de kunde vara drabbade, förklarar Luis Encinas.

För närvarande håller vi på att avveckla verksamheten i Kieta och Tufanti, där utbrottet inleddes.  Insatsen har istället förflyttats till platsen för två nya utbrott, i Gradoumé och Konni. Vårt akutteam jobbar dessutom i distrikten Maradi och Madarounfa.

Återkommande sjukdomsutbrott

Kolerautbrott är en säsongsbunden och återkommande företeelse i Niger. Stora områden är potentiellt utsatta.

– Det är i allra högsta grad troligt att nya utbrott dyker upp, var som helst och när som helst. Detta är väldigt oroande, säger Cristian Casademont, en av våra läkare på plats i Niger.

Kolera är en akut tarminfektion som smittar genom mat eller vatten. Smittan kan också överföras om smittad avföring når munnen. Sjukdomen drabbar ofta överbefolkade områden med brist på rent vatten, sopsortering och riktiga toaletter. Kolera orsakar kraftiga diarréer och kräkningar vilket leder till livshotande vätskebrist, som utan behandling kan leda till döden inom loppet av ett par timmar. Att behandla kolera är relativt enkelt. Behandlingen består framför allt av vätskeersättning. Försök pågår också att utveckla nya vaccin.

Aktuellt om Niger

Efter översvämningar i Tahoua-distriktet, Niger, har vi öppnat en mobil klinik
Nyheter från fältet

Hundratals familjer hemlösa efter översvämningar i Niger

I början av augusti drabbade kraftiga regn Tahoua-distriktet i Niger. Stora översvämningar spolade bort över fem hundra hus och lämnade uppemot tvåtusen hushåll i en mycket svår situation. 

Attacken mot staden Bosso har tvingat tiotusentals på flykt i Niger.
Nyheter från fältet

Tusentals nya flyktingar i Niger

Tiotusentals människor är på flykt i Niger efter en attack mot staden Bosso i början av juni – en av de dödligaste attackerna i regionens historia.

Vaccinationskampanjen mot kolera i Zambia riktar sig mot över en halv miljon människor.
Nyheter från fältet

Massiv vaccinationskampanj mot kolera

I helgen inledde vi den största vaccinationskampanjen någonsin mot kolera i Zambias huvudstad Lusaka. Målet är att vaccinera över en halv miljon människor.

Flyktingar kring Tchadsjön som flyr Boko Haram
Nyheter från fältet

På flykt undan Boko Haram

2,7 miljoner människor kring Tchadsjön har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.