Hoppa till huvudinnehåll

Konferens om barnsjukvård i Dakar

Publicerad 14 december 2017
Foto: Jean-Christophe Nougaret/Läkare Utan Gränser
En nyfödd flicka i Elfenbenskusten. Vi vill bidra till att höja kvaliteten på barnsjukvård där vi arbetar.

Nyfödda, barn och unga utgör en stor del av de patienter vi möter världen över och är ofta de mest utsatta i humanitära kriser. Därför startade Läkare Utan Gränser för tio år sedan en arbetsgrupp för att höja kvaliteten på barnsjukvård. 

På konferensen Paediatric Days, som i år hålls i Dakar, Senegal, samlar vi sjukvårdspersonal, politiker och forskare för att diskutera hur barnsjukvård kan förbättras.

I de områden där vi arbetar är det ofta bristande tillgång till viktiga läkemedel, diagnostisk och medicinsk utrustning. Dessutom finns det forskningsluckor inom ämnen som neonatologi, pediatrisk neurologi och palliativ vård. Det är också brist på utbildad pediatrisk personal i fältuppdrag, vilket sänker kvaliteten på barnhälsovården i akuta projekt och gör att behoven hos barn inte identifieras.

Vi vill bidra till att höja kvaliteten på barnsjukvård där vi arbetar. 2008 startade Läkare Utan Gränser därför en pediatrisk arbetsgrupp. Sedan dess har nya riktlinjer tagits fram och en pediatrisk utbildning erbjuds nu flera gånger per år. Trots dessa framsteg finns det fortfarande en enorma behov att tillgodose.

Paediatric Days är ett forum för sjukvårdspersonal som arbetar med barn ute i fält, politiska beslutsfattare och akademiker. Det finns utrymme för att utbyta idéer, samarbeta, inspirera och dela forskning för att främja pediatriska frågor som kan vara av intresse inom det humanitära området.

2017 års konferens hålls 15–16 december i Dakar, Senegal. Du kan följa konferensen live nedan. Du kan även följa streamingen via Facebook

Paediatric Days är ett initiativ från Läkare Utan Gränsers internationella arbetsgrupp för barnsjukvård. Det första Paediatric Days hölls i Stockholm den 23- 24 september 2016 på Karolinska Universitetssjukhuset.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare