Hoppa till huvudinnehåll

Konferens om barnsjukvård i Dakar

Publicerad 14 december 2017
En nyfödd flicka i Elfenbenskusten. Vi vill bidra till att höja kvaliteten på barnsjukvård där vi arbetar.
Foto: Jean-Christophe Nougaret/Läkare Utan Gränser

Nyfödda, barn och unga utgör en stor del av de patienter vi möter världen över och är ofta de mest utsatta i humanitära kriser. Därför startade Läkare Utan Gränser för tio år sedan en arbetsgrupp för att höja kvaliteten på barnsjukvård. 

På konferensen Paediatric Days, som i år hålls i Dakar, Senegal, samlar vi sjukvårdspersonal, politiker och forskare för att diskutera hur barnsjukvård kan förbättras.

I de områden där vi arbetar är det ofta bristande tillgång till viktiga läkemedel, diagnostisk och medicinsk utrustning. Dessutom finns det forskningsluckor inom ämnen som neonatologi, pediatrisk neurologi och palliativ vård. Det är också brist på utbildad pediatrisk personal i fältuppdrag, vilket sänker kvaliteten på barnhälsovården i akuta projekt och gör att behoven hos barn inte identifieras.

Vi vill bidra till att höja kvaliteten på barnsjukvård där vi arbetar. 2008 startade Läkare Utan Gränser därför en pediatrisk arbetsgrupp. Sedan dess har nya riktlinjer tagits fram och en pediatrisk utbildning erbjuds nu flera gånger per år. Trots dessa framsteg finns det fortfarande en enorma behov att tillgodose.

Paediatric Days är ett forum för sjukvårdspersonal som arbetar med barn ute i fält, politiska beslutsfattare och akademiker. Det finns utrymme för att utbyta idéer, samarbeta, inspirera och dela forskning för att främja pediatriska frågor som kan vara av intresse inom det humanitära området.

2017 års konferens hålls 15–16 december i Dakar, Senegal. Du kan följa konferensen live nedan. Du kan även följa streamingen via Facebook

Paediatric Days är ett initiativ från Läkare Utan Gränsers internationella arbetsgrupp för barnsjukvård. Det första Paediatric Days hölls i Stockholm den 23- 24 september 2016 på Karolinska Universitetssjukhuset.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva