Hoppa till huvudinnehåll

Konferens om barnsjukvård i Dakar

Published 14 december 2017
Foto: Jean-Christophe Nougaret/Läkare Utan Gränser
En nyfödd flicka i Elfenbenskusten. Vi vill bidra till att höja kvaliteten på barnsjukvård där vi arbetar.

Nyfödda, barn och unga utgör en stor del av de patienter vi möter världen över och är ofta de mest utsatta i humanitära kriser. Därför startade Läkare Utan Gränser för tio år sedan en arbetsgrupp för att höja kvaliteten på barnsjukvård. 

På konferensen Paediatric Days, som i år hålls i Dakar, Senegal, samlar vi sjukvårdspersonal, politiker och forskare för att diskutera hur barnsjukvård kan förbättras.

I de områden där vi arbetar är det ofta bristande tillgång till viktiga läkemedel, diagnostisk och medicinsk utrustning. Dessutom finns det forskningsluckor inom ämnen som neonatologi, pediatrisk neurologi och palliativ vård. Det är också brist på utbildad pediatrisk personal i fältuppdrag, vilket sänker kvaliteten på barnhälsovården i akuta projekt och gör att behoven hos barn inte identifieras.

Vi vill bidra till att höja kvaliteten på barnsjukvård där vi arbetar. 2008 startade Läkare Utan Gränser därför en pediatrisk arbetsgrupp. Sedan dess har nya riktlinjer tagits fram och en pediatrisk utbildning erbjuds nu flera gånger per år. Trots dessa framsteg finns det fortfarande en enorma behov att tillgodose.

Paediatric Days är ett forum för sjukvårdspersonal som arbetar med barn ute i fält, politiska beslutsfattare och akademiker. Det finns utrymme för att utbyta idéer, samarbeta, inspirera och dela forskning för att främja pediatriska frågor som kan vara av intresse inom det humanitära området.

2017 års konferens hålls 15–16 december i Dakar, Senegal. Du kan följa konferensen live nedan. Du kan även följa streamingen via Facebook

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare