Hoppa till huvudinnehåll

Förödande konsekvenser av konflikten i Sydsudan

Publicerad 17 maj 2016
Foto: Jacob Kuehn/Läkare Utan Gränser
Läkaren Pippa Pett undersöker ett barn i Thonyor, Sydsudan.

Sedan striderna bröt ut i Sydsudan i slutet på 2013 har människor utsatts för mycket brutalt våld. De har tvingats se på när deras släktingar dödas, våldtas, misshandlas eller förs bort. De har tillbringat månader på flykt från det utbredda våldet.

Under en omfattande våldsvåg mellan april och november förra året flydde hundratusentals civila till våtmarkerna och till FN:s skyddsområde i Bentiu. Många dödades, byar plundrades, boskap stals och försörjningsmöjligheter förstördes. 

Alla humanitära aktörer, däribland Läkare Utan Gränser, tvingades evakuera Leer när strider bröt ut förra året och tusentals civila tvingades fly. I juli 2015 kunde vi återuppta verksamheten i Leer, om än begränsad, med bland annat mobila kliniker och matprogram. I oktober utsattes vi än en gång för plundring och sedan konflikten bröt ut har våra kliniker plundrats tre gånger i Leer. Till följd av detta våld är befolkningen oerhört sårbar och lider av sjukdomar, undernäring och osäker livsmedelsförsörjning.

Cecelia matar sin son Daniel, sex månader, med mjölk på vår vårdcentral. Daniel blev inskriven för undernäring, luftvägsinfektion och diarré, men visar tecken på förbättring efter tre dagars vård. Cecelia och hennes tre barn har varit på flykt i nästan ett år. Familjens hem förstördes i striderna och två av Cecelias familjemedlemmar dödades. Nu bor hon i Thonyor och hoppas snart kunna bygga upp sitt hem igen.

Rebeccas dotter Nyakong, tio månader, vårdas på vårdcentralen. Rebeccas hus förstördes i striderna i juli förra året och hon var tvungen att fly. Hennes mormor kunde inte följa med familjen eftersom hon var för gammal och skröplig och Rebecca säger att hon dödades när deras by attackerades. Efter månader på flykt är mat och husrum för henne själv och de fem barnen hennes största oro. De bor i ett härbärge där åtta personer delar på ett plasttäcke. Hon berättar att de dricker vatten från floden och inte har tillräckligt med mat.

Martha vaggar sin fyra månader gamla son, Bwai, som lider av svår uttorkning. Under striderna förra året dog tre av hennes barn. Dessutom förstördes hennes hus och brunnen i hennes by. Nu går hon 12 timmar varje dag till närmaste vattenpost och bär en tung dunk för att se till att hennes överlevande barn har vatten - men det är inte tillräckligt.

Läkare Utan Gränser har arbetat i den region som i dag utgör Sydsudan sedan 1983. I dag har vi 17 projekt i landet och sysselsätter fler än 3 200 nationellt anställda och 330 internationell personal. Under de två första månaderna 2016 vårdade vi nästan 13 000 patienter i Leer och Thonyor.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare