Hoppa till huvudinnehåll

KONFLIKTEN FÖRVÄRRAS I SYDSUDAN

Publicerad 25 maj 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Arbete med att förstärka skyddsvallar på vårt sjukhus i Bentius internflyktingläger. Kulor har flera gånger nått innanför lägrets gränser. FOTO: Beatrice Debut

Arbete med att förstärka skyddsvallar på vårt sjukhus i Bentius internflyktingläger. Kulor har flera gånger nått innanför lägrets gränser. FOTO: Beatrice Debut

Striderna i Sydsudan blir alltmer intensiva. Omfattande våld drabbar civilbefolkningen och försvårar distributionen av humanitär hjälp till behövande.

Upptrappade strider i delstaterna Unity, Jonglei och Upper Nile i Sydsudan har lett till att människor inte nås av humanitär hjälp. Sjukvårdssystemet har totalt kollapsat efter att vårdinrättningar förstörts och medicinsk personal flytt eller evakuerats. Inte ens människor i flyktinglägren är förskonade från våldet.

Många människor har drabbats hårt av det uppblossade våldet. Alla parter i konflikten måste respektera civilbefolkningen och sjukvårdsinrättningar för att förhindra ännu mer onödigt lidande.

Paul Critchley, landansvarig i Sydsudan.

FÅR INTE IN MEDICINSK UTRUSTNING OCH PERSONAL

Läkare Utan Gränser kan än så länge behandla skadade i staden Melut. Men på grund av säkerhetsläget kan vi inte längre flyga in medicinsk utrustning och personal. Det finns risk att insatserna inte kan fortsätta. Hundratals människorna har tvingats söka skydd på FN:s bas på grund av striderna.

Även i Malakal har vi tillhandahållit sjukvård för krigsskadade på vårt sjukhus på FN:s bas. Men oroligheterna i förra veckan gjorde det omöjligt för oss att ge sjukvård till de runt 30 000 människor som bor i ett flyktingläger i närheten. Det är inte heller möjligt att nå människorna som är kvar i staden Malakal där striderna har ägt rum.

PÅ FLYKT I TRÄSKMARKER

Den 9 maj tvingades vi stänga ner projektet i staden Leer eftersom frontlinjen flyttades allt närmare. Detta innebär att runt 200 000 människor för tillfället inte kan få sjukvård. När organisationen i veckan kom i kontakt med en sydsudanesisk medarbetare berättade han att han gömde sig i ett träsk tillsammans med många andra under skottlossningen.

– Han tillbringade nio timmar i vattnet. En granat landade bredvid honom, men detonerade tack och lov inte. Han hittade kropparna av två små barn i vattnet som han sedan överlämnade till föräldrarna. Han berättade också att en kvinna från gruppen kidnappades och att en annan kvinna nu tog hand om den försvunnas barn, säger Paul Critchley.

AVBRYTER MOBILA KLINIKER

I Bentiu kan vi inte längre åka ut med mobila kliniker till byarna i regionen, eftersom säkerhetsläget är problematiskt. Vanligtvis tillhandahåller teamen sjukvård för flera hundra patienter om dagen. Samtidigt fortsätter vi att driva ett sjukhus i flyktinglägret nära Bentiu där fler än 11 000 flyktingar – framför allt kvinnor och barn – har anlänt de senaste tiden. 

Många av de nyanlända flyktingarna berättar om hemska upplevelser: Hela byar har bränts ner, många har attackerats och dödats, familjer har slitits isär, kvinnor och barn har utsatts för sexuella övergrepp. På sjukhuset behandlade vårt team en gravid kvinna med en granatskada. Hon hade inte kunnat söka sjukvård på nio dagar.

De som har lyckats ta ska till ett flyktingläger är inte heller i säkerhet. Flera gånger har skottlossning ägt rum nära själva lägren och flera civila har skadats av kulor och granater.

Vi har bland annat behandlat ett nioårigt barn som sköts i sömnen i flyktinglägret i Bentiu. Kulan hade avfyrats inne i lägret. Spänningar och våld mellan olika folkgrupper i lägret är också ett problem. Antalet våldsrelaterade skador har tredubblats under april då Läkare Utan Gränser tog hand om 150 patienter som skadats i lägret. Situationen kan bli ännu värre när fler personer trängs i lägret då fler flyktingar anländer. Även den kommande regnsäsongen orsakar oro, eftersom levnadsförhållandena i lägret kommer att bli ännu sämre.

ÖDELAGT SJUKHUS

Under ett besök i staden Phom El-Zeraf i Jonglei State upptäckte vårt team att staden är ödelagd. Bostadshus, skolbyggnader och sjukhuset är förstörda. Sjukhuset i staden var en viktig vårdinrättning i regionen där det bara finns få ställen som tillhandahåller sjukvård.

Läkare Utan Gränser är en av de största medicinska och humanitära aktörer i Sydsudan med mer än 3 500 anställda i hela landet. Organisationen arbetare även med flyktingar från Sydsudan i grannländerna Etiopien och Uganda. För närvarande driver Läkare Utan Gränser projekt i sex av de tio delstater i Sydsudan, bland annat i Unity, Upper Nile och Jonglei där konflikten har slagit särskilt hårt mot befolkningen.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.