Hoppa till huvudinnehåll

Konflikter, utegångsförbud och översvämning

Publicerad 14 mars 2019
Foto: Lamine Keita/Läkare Utan Gränser
En patient och hans mamma får skjuts av vårt mobila team till sjukhuset i Ténenkou, Mali.

Strider mellan beväpnade grupper och regeringsstyrkor, infrastruktur som är dåligt anpassad för regnsäsongen och konflikter mellan folkgrupper är några av de problem som regionen Mopti i Mali står inför. De har alla ödesdigra konsekvenser för befolkningen vars tillgång till sjukvård är kraftigt begränsad.  

Adamas dotter Mariam ska föda barn på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Douentza i regionen Mopti, Mali. Adama har följt med som stöd. Både mamma och dotter bor på landsbygden, och resan till sjukhuset var svår. Norra delarna av Mali har sedan 2012 varit ockuperat av beväpnade grupper som strider mot militären. Trots att ett fredsavtal skrevs 2015 spred sig striderna till centrala delarna av landet, där Mopti ligger. 
 
– Sedan striderna bröt ut har vi varit rädda för att bli överfallna och rånade, säger Adama. Om du blir attackerad av rånare och inte har några pengar misshandlar de dig. Många personer har dött på de här gatorna. Krisen har gjort att vår frihet blivit kraftigt begränsad. 
 
De beväpnade grupperna är inte enda orsaken till instabilitet i Mopti. På flera platser har konflikter mellan Fulanifolket, som lever av boskap, och Dagonfolket, blossat upp. Dessutom har militäroperationer som stöttas av franska trupper och FN-trupper pågått i månader vilket inneburit att utegångsförbud och reserestriktioner har införts av den maliska militären. Tillsammans har instabiliteten inskränkt människors rörelsefrihet och försvårat för dem som behöver sjukvård. Många av de organisationer som bistår med sjukvård har minskat eller avslutat sina aktiviteter i regionen av säkerhetsskäl - framförallt på landsbygden där konflikterna är särskilt intensiva. Vi har varit på plats i Douentza sedan 2017 för att se till så att de mest utsatta får tillgång till kostnadsfri sjukvård.  

Byarna blir ännu mer isolerade 

– Rädslan för osäkerhet och de långa avstånden gör att folk bara söker vård när de är riktigt illa däran, vilket ofta försvårar behandlingen, säger Badamassi Abdrahimoune, projektkoordinator i Douentza.  

Även våra team på sjukhuset i Ténenkou, i västra delarna av Mopti som gränsar till Nigerfloden, uppger att den bristande säkerheten gör det svårare för patienter att ta sig till sjukhuset. Dessutom spelar väderförhållandena in. 

– Regnsäsongen håller på mellan juli och december varje år. Då svämmar de vägar som sammanbinder byarna över och byarna blir ännu mer isolerade, säger Frédéric Demalvoisine, landansvarig i Mali.  

För att möta behoven åker våra medicinska team ut till isolerade befolkningar. I distriktet runt Douentza har vi även förstärkt kapaciteten på tre kliniker i områden där människor ofta hindras från att resa på grund av strider. Mellan augusti och januari hade vi över 21 800 patientbesök i dessa områden. I distriktet runt Ténenkou använder vi mobila kliniker för att erbjuda basal sjukvård och för att kunna köra de allra sjukaste till sjukhuset. Med hjälp av de mobila klinikerna tar vi oss bland annat till Diafarabé, söder om Ténenkou, där hundratals internflyktingar bott sedan november när byn Mamba utsattes för en väpnad attack. Elva personer dödades i attacken.  

Tyvärr ser de humanitära behoven i regionen inte ut att minska framöver. Därför fortsätter vi att på bästa sätt försöka nå alla de människor som lever isolerat och på grund av säkerhetsläget har svårt att få sjukvård. 

Läkare Utan Gränser stöttar befintliga sjukvårdsinrättningar och erbjuder patienttransporter i Douentza och Ténenkou i regionen Mopti i centrala Mali. Vi har också mobila kliniker i områden där människor har svårt att nå sjukvårdsinrättningar, och bedriver specialistutbildning med fokus på malaria för sjukvårdspersonal i de rurala delarna av Ténenkou. Under 2018 genomförde Läkare Utan Gränser över 53 000 patientmöten i Mopti. Av dessa var 1200 födslar, nästan 400 undernärda barn och 12 000 möten i de mobila klinikerna. 

 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare