Hoppa till huvudinnehåll

KONGO-KINSHASA: "Situationen är oacceptabel"

Publicerad 28 oktober 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Några barn vid ett mycket enkelt hus som håller på att upprättas i ett provisoriskt läger för internflyktingar i South Irumu, Orientale-provinsen.

Några barn vid ett mycket enkelt hus som håller på att upprättas i ett provisoriskt läger för internflyktingar i South Irumu, Orientale-provinsen.

Våldsamma sammandrabbningar i South Irumu, i Orientale-provinsen i nordöstra Kongo-Kinshasa har drivit över 100 000 människor på flykt. Den humanitära hjälpen på plats räcker inte till för att tillgodose människors mest akuta behov. Nu vädjar vi till parterna i konflikten att respektera civilbefolkningen och sjukvårdsarbetare och efterlyser mer humanitär hjälp till området.

Sedan i slutet av augusti har kongolesiska styrkor (FARDC) och milisgruppen FRPI kämpat om kontrollen över området. Detta har lett till att fler än 100 000 människor nu befinner sig på flykt från sina hem och lever i rädsla för skottlossning och systematisk plundring.

Strider inne på vårdcentral

När intensiva strider i september bröt ut inne på vårdcentralen i Geti, en sjukvårdsinrättning som vi på Läkare Utan Gränser stödjer, dödades en av hälsoministeriets sjuksköterskor. Dessutom skadades tre av de inneliggande patienterna. De senaste veckorna har majoriteten av områdets medicinska anläggningar plundrats och förstörts.
– Den här situationen är oacceptabel. Hittills har vi lyckats fortsätta vårt livräddande arbete och behandla sårade. Men parterna i konflikten måste respektera sjukvårdens integritet, säger Fred Meylan, vår akutsamordnare i Geti.
Sedan tidigare fanns planer på en mässlingvaccinationskampanj men den har vi nu tvingats skjuta upp på grund av konflikten. Vi har även minskat vår personalstyrka i området efter sammandrabbningar i närheten av vår vårdcentral i Geti.

Förebygger epidemier

Sedan våldet intensifierades i slutet av augusti har vi haft fler än 17 000 patientbesök i Geti och Munobi, vi har genomfört 43 operationer på skadade patienter och gjort 17 kejsarsnitt. Vi har dessutom tagit emot 165 patienter för akut- och intensivvård. Utöver det medicinska arbetet i Geti har våra team även distribuerat mer än 100 000 liter vatten per dag till de människor som tvingats fly undan våldet och nu lever i provisoriska läger utan tillgång till dricksvatten. Vi har också byggt fler än 350 latriner för att förebygga risken för de epidemier som kan uppstå under dåliga sanitära förhållanden.

Har lämnat allt

Det humanitära biståndet är långt ifrån tillräckligt, särskilt i de stabila områdena runt Lagabo, Soke, Songolo och Malo dit de första internflyktingarna började anlända i slutet av augusti. Människorna som flytt har lämnat allt bakom sig – sina hus, tillhörigheter, fält och skördar.
– De kämpar varje dag för att tillgodose sina mest grundläggande behov. Idag har majoriteten av dem inte längre tillgång till medicinsk vård. Detta är särskilt oroande eftersom en mässlingsepidemi pågår i en del av regionen sedan flera månader tillbaka. Nu måste det humanitära biståndet stärkas, säger Fred Meylan och tillägger:
– Historien upprepar sig. Återigen är civila de första offren för striderna.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Geti sedan 2006 med att bistå människor som flytt striderna mellan soldater och väpnade grupper. Vi har haft en kontinuerlig närvaro i området sedan 2008 och stöttat vårdcentralen och Getis allmänna remissjukhus samt arbetat med de lokala hälsovårdsmyndigheterna.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Läkaren Ida Moberg tar hand om de sista patienterna innan det är dags att lämna Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

De sista patienterna

"Mulume som är två år gammal andas snabbt och ytligt. Han har haft hög feber sedan igår kväll och har inte orkat äta eller dricka något."
- Läkaren Ida Moberg, Kongo-Kinshasa.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.