Hoppa till huvudinnehåll

KONGO-KINSHASA: "Situationen är oacceptabel"

Publicerad 28 oktober 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Några barn vid ett mycket enkelt hus som håller på att upprättas i ett provisoriskt läger för internflyktingar i South Irumu, Orientale-provinsen.

Några barn vid ett mycket enkelt hus som håller på att upprättas i ett provisoriskt läger för internflyktingar i South Irumu, Orientale-provinsen.

Våldsamma sammandrabbningar i South Irumu, i Orientale-provinsen i nordöstra Kongo-Kinshasa har drivit över 100 000 människor på flykt. Den humanitära hjälpen på plats räcker inte till för att tillgodose människors mest akuta behov. Nu vädjar vi till parterna i konflikten att respektera civilbefolkningen och sjukvårdsarbetare och efterlyser mer humanitär hjälp till området.

Sedan i slutet av augusti har kongolesiska styrkor (FARDC) och milisgruppen FRPI kämpat om kontrollen över området. Detta har lett till att fler än 100 000 människor nu befinner sig på flykt från sina hem och lever i rädsla för skottlossning och systematisk plundring.

Strider inne på vårdcentral

När intensiva strider i september bröt ut inne på vårdcentralen i Geti, en sjukvårdsinrättning som vi på Läkare Utan Gränser stödjer, dödades en av hälsoministeriets sjuksköterskor. Dessutom skadades tre av de inneliggande patienterna. De senaste veckorna har majoriteten av områdets medicinska anläggningar plundrats och förstörts.
– Den här situationen är oacceptabel. Hittills har vi lyckats fortsätta vårt livräddande arbete och behandla sårade. Men parterna i konflikten måste respektera sjukvårdens integritet, säger Fred Meylan, vår akutsamordnare i Geti.
Sedan tidigare fanns planer på en mässlingvaccinationskampanj men den har vi nu tvingats skjuta upp på grund av konflikten. Vi har även minskat vår personalstyrka i området efter sammandrabbningar i närheten av vår vårdcentral i Geti.

Förebygger epidemier

Sedan våldet intensifierades i slutet av augusti har vi haft fler än 17 000 patientbesök i Geti och Munobi, vi har genomfört 43 operationer på skadade patienter och gjort 17 kejsarsnitt. Vi har dessutom tagit emot 165 patienter för akut- och intensivvård. Utöver det medicinska arbetet i Geti har våra team även distribuerat mer än 100 000 liter vatten per dag till de människor som tvingats fly undan våldet och nu lever i provisoriska läger utan tillgång till dricksvatten. Vi har också byggt fler än 350 latriner för att förebygga risken för de epidemier som kan uppstå under dåliga sanitära förhållanden.

Har lämnat allt

Det humanitära biståndet är långt ifrån tillräckligt, särskilt i de stabila områdena runt Lagabo, Soke, Songolo och Malo dit de första internflyktingarna började anlända i slutet av augusti. Människorna som flytt har lämnat allt bakom sig – sina hus, tillhörigheter, fält och skördar.
– De kämpar varje dag för att tillgodose sina mest grundläggande behov. Idag har majoriteten av dem inte längre tillgång till medicinsk vård. Detta är särskilt oroande eftersom en mässlingsepidemi pågår i en del av regionen sedan flera månader tillbaka. Nu måste det humanitära biståndet stärkas, säger Fred Meylan och tillägger:
– Historien upprepar sig. Återigen är civila de första offren för striderna.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Geti sedan 2006 med att bistå människor som flytt striderna mellan soldater och väpnade grupper. Vi har haft en kontinuerlig närvaro i området sedan 2008 och stöttat vårdcentralen och Getis allmänna remissjukhus samt arbetat med de lokala hälsovårdsmyndigheterna.

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Vaccinationskampanjen började i skolan Zone de Santé Kikimi i Kinshasa, Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Vi vaccinerar 760 000 mot gula febern i Kongo-Kinshasa

Nu inleds en massiv vaccinationskampanj mot gula febern i Kongo-Kinshasa. De närmaste tio dagarna kommer 10,5 miljoner människor att vaccineras mot sjukdomen.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.