Hoppa till huvudinnehåll

Kongo-Kinshasa: Vi tvingas stänga stort projekt i Mweso

Publicerad 22 januari 2016
Foto: Ben Milpas
Ett undernärt barn får ambulanstransport till sjukhuset i Mweso.

I december attackerades en av Läkare Utan Gränsers konvojer i Mweso i norra Kivu av beväpnade personer. Två medarbetare fördes bort och händelsen leder nu till att vi tvingas avsluta verksamheten. 

Efter incidenten fanns hopp om att våra team i fortsättningen ändå skulle kunna arbeta i säkerhet.

– Vi har talat med alla vi känner och bett dem att arbeta tillsammans med oss för att återbörda det som stals vid händelsen och för att få säkerhetsgarantier av de väpnade grupperna i regionen, säger Annemarie Loof, operativ chef för Läkare Utan Gränser i Amsterdam.

Tyvärr har dessa grundläggande förutsättningar inte uppfyllts och vi måste därför stänga projektet.

– Vi har tvingats ta detta smärtsamma beslut eftersom våra medarbetare inte kan fortsätta arbeta under hot att bli utsatta för våld, fortsätter hon.

Stora vårdbehov

Projektet i Mweso är ett av Läkare Utan Gränsers största i världen. Vårdbehoven i det konfliktdrabbade området är akuta – förra året vårdade vi 176 800 patienter. Bland annat behandlade vi 42 712 malariapatienter, främst barn, och assisterade vid 6274 förlossningar. Planen var att under 2016 utöka projektet med mobila kliniker söder och öster om Mweso.

– Det smärtar oss djupt att så många människor blir lidande som en följd av att projektet nu stängs. Vi önskar verkligen att vi kunde stanna kvar i Mweso och vi fördömer de ansvariga för attacken. Det är de som bär ansvaret för befolkningens lidande, säger Annemarie Loof.

För befolkningens skull gör vi nu vårt bästa för att stängningsprocessen ska gå så smidigt som möjligt. Bland annat kommer vi att göra en större donation av mediciner till lokala vårdinstanser för att försäkra oss om att patienterna kan fortsätta den pågående behandlingen. Syftet är även att fylla på lagren av läkemedel tills det statliga vårdsystemet kan ersätta Läkare Utan Gränsers verksamhet.

Läkare Utan Gränser har tillhandahållit gratis sjukvård på sjukhus och kliniker i Mweso i åtta år och i mer än 30 år i Kongo-Kinshasa. Hälsoindikatorerna i landet hör till de sämsta i världen. Våra andra projekt i norra Kivu och resten av landet förväntas fortsätta.