Hoppa till huvudinnehåll

Konsten att göra skillnad

Published 30 december 2015
Foto: MSF
Uppslag ur Direkt nummer 4, 2015.

Alla kan göra skillnad, konsten är bara att hitta sitt sätt. Direkt har pratat med några som har velat bidra till att hjälpa människor på flykt. Gemensamt har de den egna drivkraften och att de valt att skänka pengarna till Läkare Utan Gränser.

Per Valsinger

Redan innan bilden på lille Alan som drunknat i Medelhavet nådde världen kände Per Valsinger att han ville göra något för människorna på flykt. Dels något mer aktivt än att ge ett månatligt bidrag, dels något som kunde generera en större summa än den han själv kunde ge. Eftersom han driver klädbutiken Sportif Unlimited i Linköping var tanken på att sälja en t-shirt till förmån för flyktingarna inte långt bort.

– Vi trycker ibland egna kläder till butiken och därför kändes en t-shirt logisk, säger Per.

– Jag har redan kontakterna och kanalen ut till kunden, så idén var enkel att förverkliga.

Sagt och gjort. Per designade t-shirten med en livboj på och tryckte en upplaga om 50 tröjor, en ovanligt stor upplaga för hans butik. Men de 50 tshirtarna sålde slut på nolltid och totalt blev det 10 000 kr till Läkare Utan Gränser.

Man ser så mycket skit på TV och det känns som att alla verkligen vill göra något för att hjälpa till

Per Valsinger

Det som överraskade Per var den positiva inställningen. Både tryckeriet och t-shirtföretaget bistod honom med bättre priser och kunderna var enbart positiva till t-shirten.

– Man ser så mycket skit på TV och det känns som att alla verkligen vill göra något för att hjälpa till.

Genom att sälja, köpa och bära t-shirten visar man också sin inställning. Tröjan blir ett sätt att säga något.

Rebecca Farrensteiner

Som många andra satt Rebecca Farrensteiner framför Tv-nyheternas bilder av flyktingkaravaner och överlastade båtar, och precis som de flesta kände hon att hon ville hjälpa till. Som kulturarbetare och småbarnsförälder är dock både tid och tillgångar begränsade.

– Då ställde jag mig frågan vad jag har och vad jag kan göra, berättar Rebecca. Jag insåg att det jag har är mod, kunskap och mycket kontakter och vänner som alla på ett eller annat sätt arbetar med konst. Kanske kunde vi tillsammans göra något för att hjälpa?

Rebecca prövade idén på sin man som är konstnär, och frågade om han skulle kunna tänka sig att donera ett av sina konstverk till välgörande ändamål. Han svarade ja. Hon presenterade idén för några fler konstnärsvänner och alla svarade ja utan att tveka.

Från idé till auktion gick det fem veckor och det blev runt en halv miljon kronor

Rebecca Farrensteiner

Listan växte och snart föddes tanken på en konstauktion med donerade verk från etablerade konstnärer där pengarna går till människor på flykt. En auktion med och av konstnärerna själva.

– Från idé till auktion gick det fem veckor och det blev runt en halv miljon kronor, säger Rebecca.

Det fanns så mycket välvilja och engagemang bland alla medverkande, jag tror många känner att de vill hjälpa på det sätt de kan. I vårt fall med konst. Idén om projektet och auktionen Artists for Refugees spred sig från konstnär till konstnär, och blev en väv av medverkande. Totalt blev det 63 konstnärer med 68 verk. Den 11 oktober hölls auktionen på Södra Teatern. Och därmed bidrog både konstnärerna och konstköpare gemensamt till Läkare Utan Gränsers flyktingarbete.

Pop- och rockkören

När många hjärtan slår i takt kan riktigt stora saker hända. I Pop- och Rockkörens fall resulterade de samstämda hjärtana i den högst personliga och originella insamlingen Sånger Utan Gränser, #sangerutangranser.

Genom att spela in sitt sångframträdande, lägga ut det på nätet och donera en slant fick körmedlemmarna tillsammans ihop 40 000 kronor. Bara de. Sedan har det blivit ännu mer pengar och ännu fler bidrag när andra hakat på.

– Vi ser gärna fler bidrag från andra körer och inte minst privatpersoner att de utmanar varandra att lägga ut sina sångbidrag och skänka pengar, säger Anna Palmér, konstnärlig ledare för Pop- och Rockkören i Falun samt en av de drivande bakom projektet.

Det hela började med att körmedlemmen Moa Enarsson Bernard efter sommaren gick ut med en fråga på Facebook om inte deras kör kunde göra något för de syriska flyktingarna. Jo, tyckte alla. Sedan var bollen i rullning.

– Lusten att hjälpa var stor och idéerna strömmade in, berättar Anna. Visst blir man påverkad av alla katastrofer på TV, men det blir ju ännu mer verkligt när det kryper så nära som det gör nu. Man känner ännu större ansvar.

– Vi tittade på olika hjälporganisationer och fann att Läkare Utan Gränser är snabbt på plats där det behövs som mest. Och genom online-insamlingen BetterNow vet vi att pengarna går direkt dit vi vill: till flyktingarna.

Alla inspelade bidrag finns på Sångare Utan Gränsers sida på Facebook. Och det finns plats för ännu fler bidrag, både i form av klingande sång och klirrande slantar.

Under september och oktober 2015, har 124 privatpersoner och företag engagerat sig för att stödja Läkare Utan Gränsers arbete med människor på flykt. Tillsammans har de samlat in 1 443 401 kronor till Läkare Utan Gränser.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare