Hoppa till huvudinnehåll

Kontraster

Publicerad 18 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fältarbetare Haiti

Tvätt på tork i solen .

Haiti måste vara kontrasternas land. Fantastiskt landskap med höga berg, vita stränder, turkost vatten och palmer. Men det är också fattigdom, våldsamheter och ett kollapsat samhällssystem.

På hög höjd syns hela Port au Prince som ligger vid havet och utsikten är fantastisk. De dagar det regnar blir stanken av soporna som översvämmar gatorna outhärdlig.

Smutsen ligger som en hinna över staden, ingen kommer undan. Ingen förutom kyrkorna som är imponerande blankputsade och de höga husen som tillhör något mobilföretag som blänker som ett åtråvärt smycke mitt bland skoputsare, sopor och hus gjorda av korrigerad plåt.

Även på sjukhuset märks kontrasterna. Vi räddar barn som väger så lite som 800 gram och har möjlighet att behandla med kuvöser samt ge dem andningshjälp. Samtidigt har vi svårt att upprätthålla god hygien och vi saknar mycket av de resurser som krävs för att kunna bedriva enkel men grundläggande vård.

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Aktuellt om Haiti

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.
Nyheter från fältet

När mammor dör

"Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten."
- Anna Blideman, sjuksköterska.

Vi försöker ge de övergivna barnen så mycket kärlek vi kan.
Nyheter från fältet

De övergivna barnen

Levnadsförhållanden för många människor här är svåra och det kan helt enkelt vara det enda alternativet att överge barnet och hoppas på att vi hittar ett bättre liv för det. 

Stolt far med sitt nyfödda barn på förlossningskliniken i Haiti.
Nyheter från fältet

Stolt far

Ducastin sitter på en bänk och väntar på sin fru, Majorie, som har kommit till oss på återbesök.

Sophia är 17 år och har mist sitt barn
Nyheter från fältet

Sophia förlorade sitt barn

Sophia ska snart fylla 18 och har just mist sitt barn. Hon blödde i tre dagar innan hon förstod att hon var tvungen att ta sig till sjukhus. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.