Hoppa till huvudinnehåll

Kontraster

Publicerad 18 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fältarbetare Haiti

Tvätt på tork i solen .

Haiti måste vara kontrasternas land. Fantastiskt landskap med höga berg, vita stränder, turkost vatten och palmer. Men det är också fattigdom, våldsamheter och ett kollapsat samhällssystem.

På hög höjd syns hela Port au Prince som ligger vid havet och utsikten är fantastisk. De dagar det regnar blir stanken av soporna som översvämmar gatorna outhärdlig.

Smutsen ligger som en hinna över staden, ingen kommer undan. Ingen förutom kyrkorna som är imponerande blankputsade och de höga husen som tillhör något mobilföretag som blänker som ett åtråvärt smycke mitt bland skoputsare, sopor och hus gjorda av korrigerad plåt.

Även på sjukhuset märks kontrasterna. Vi räddar barn som väger så lite som 800 gram och har möjlighet att behandla med kuvöser samt ge dem andningshjälp. Samtidigt har vi svårt att upprätthålla god hygien och vi saknar mycket av de resurser som krävs för att kunna bedriva enkel men grundläggande vård.

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

En ung patient som utsatts för sexuellt våld besöker vår klinik i Port-au-Prince.
Haiti

Sexuellt våld slår hårt mot Haitis unga

På vår klinik i Haitis huvudstad Port-au-Prince möter vi dagligen kvinnor och flickor med fruktansvärda historier om sexuella övergrepp i bagaget. Särskilt oroande är att 53 procent av dem är under 18 år.

Rapport: Against their will - Sexual and gender based violence against young people in Haiti

Against their will: SGBV against young people in Haiti

2017

Sexuellt eller könsbaserat våld mot unga är fortfarande en fråga som det talas ganska tyst om på Haiti. Incidenter tenderar att inte rapporteras på grund av stigmatisering och skamkänslor, eller av rädsla för repressalier.