
Idag, på den internationella malariadagen, varnar Läkare Utan Gränser för en massiv ökning av antalet smittade i Kongo-Kinshasa.
– Läget var allvarligt redan innan detta stora utbrott, men nu är situationen ohållbar, säger sjuksköterskan Monica Falk som kom hem från Kongo-Kinshasa i måndags.
I sex av landets provinser har antalet malariapatienter som behandlats på våra kliniker ökat med mer än 250 procent sedan 2009.
– Vi räddar liv på de platser där vi finns, men hela systemet för att förebygga och behandla malaria är överbelastat. Nu krävs kraftsamling både från lokala myndigheter och andra internationella organisationer, fortsätter Monica.
Ovanligt många med allvarlig malaria
Läkare Utan Gränser har hittills i år behandlat 85 000 människor för sjukdomen. Situationen är särskilt svår i otillgängliga områden eftersom många patienter med den allvarligare formen av malaria behöver läggas in på sjukhus eller få blodtransfusion.
–Det är ovanligt att se så många patienter med svår malaria. Den undermåliga tillgången till sjukvård har också förvärrat situationen.
Utanför städerna är möjligheten att få behandling mycket begränsad. På vissa platser finns ingen sjukvård att tillgå, eller så riskerar patienterna att få gamla, overksamma mediciner.
Vi har trappat upp vår akutinsats i de värst drabbade områdena. Det räddar liv på kort sikt men är ingen lösning i det långa loppet.
–Vi kan inte lösa en så omfattande kris på egen hand, säger Monica.
De sex provinserna där vi ser den främsta ökningen av fall är Nord- och Sydkivu, Katanga, Maniema, Orientale och Equateur.
Malaria är den främsta dödsorsaken i Kongo-Kinshasa. Varje år dör cirka 180 000 barn under fem år i sjukdomen. Läkare Utan Gränser har arbetat i Kongo-Kinshasa sedan 1981.
